Komplet lepinja Foto:Shutterstock

Taste Atlas predstavio je komplet lepinju i stranci su zbunjeni.

Čuveni gastro sajt koji predstavlja najbolja jela sveta, „Taste Atlas“, pisao je o komplet lepinji, a i na svom fejsbuku su okačili video kako se ona pravi, i time su zaintrigirali ali i šokirali mnoge strance – i možda bi sad trebalo da objave i video kako se pravilno jede.

Stranicu prati veliki broj stranaca gurmana, svaki sa svojim navikama u ishrani i pravilima, ali čini se da ih je komplet lepinja baš zbunila. Neko bi pomislio da će pretop biti glavni problem, neki su se i zapitali kakav je to „tamni sos“, ali ispostaviće se da je problematičniji – hleb.

„Nikad nisam razumela zašto neki stavljaju hranu u hleb. Takvo traćenje, ovo je moje mišljenje, radi šta hoćeš. Ali za mene to nema smisla“, prokomentarisala je jedna korisnica, druga se nadovezala svojim razmišljanjem: „Možda je to stari hleb pa da se ne baci?“

Srećom, ima onih koji su im objasnili da se hleb ne baca, već se jede sve to zajedno, i pozivaju ih da probaju balkansku kuhinju – pa će sve biti jasno.

No, verovatno ne možemo ni da zamislimo šta bi napravili po datim instrukcijama.

Atlas je ranije pisao kako ovaj specijalitet se pravi od tradicionalnog somuna (lepinje) koji se preseče na pola, premaže gustom pavlakom (misle na kajmak) i prelije jajetom. Kombinacija se kratko ispeče i treba je zaliti mešavinom toplog mesnog umaka, koji je lokalno poznat kao pretop ili moča,

Tradicionalno se komplet lepinja vezuje za Užice i Zlatibor. Veruje se da je nastala negde pre Drugog svetskog rata, a ime je zvanično registrovao Dragan Lazić, sadašnji vlasnik pekare „Kod Šuljage“ u Užicu, navodi City magazin.

***


Bonus video: Domaćinske priče – Lovačke punjene lepinje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar