Meril Strip Kanski festival Foto:Tanjug/Photo by Daniel Cole/Invision/AP

Pre nego što je Meril Strip uspela da primi svoju počasnu Zlatnu palmu sinoć na Kanskom filmskom festivalu, pozdravljena je gromoglasnim dvominutnim ovacijama, te je dobitnica Oskara bila toliko preplavljena emocijama da se prvo pretvarala da silazi sa bine, ali je na kraju počela da pleše uz aplauz.

Francuska glumica Žilijet Binoš, i sama emotivna, uručila je nagradu Strip, rekavši:

– Kad te vidim na ekranu, zapravo te ne vidim… Odakle to dolazi? Jesi li rođena takva? Ne znam, ali u tebi postoji onaj koji veruje, verujući koji mi dozvoljava da i sama verujem.

Binoš je nazvala Meril Strip „međunarodnim blagom“ navevši mnoge od njenih omiljenijih uloga, od „Sofijinog izbora“ do „Džuli i Džulije“.

– Meril, vi ste promenili način na koji gledamo film.

Žilijet Binoš i Meril Strip Kanski festival Foto:EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

U svom govoru, Strip je zahvalila Kanu što ju je ugostio posle 35 godina, a poslednji put se pojavila u filmu „Plač u tami“ iz 1989. Rekla je da je gledanje retrospektivnih snimaka njene karijere na ceremoniji „kao da gleda kroz prozor voza“:

– Gledam kako moja mladost leti u moje srednje godine, do mesta gde stojim večeras. Toliko lica i toliko mesta kojih se sećam!

Strip je rekla da je poslednji put kada je bila u Kanu, „već bila majka troje dece, trebalo je da napuni 40 godina i mislila je da je njena karijera gotova“.

– To nije bilo nerealno očekivanje za glumice u to vreme. I jedini razlog zbog kojeg sam večeras ovde i što se to nastavilo je zbog veoma talentovanih umetnika sa kojima sam radila, uključujući i „madam La Predsednicu“ – rekla je ona, pokazujući na predsednicu žirija Gretu Gervig, koja je režirala film „Male žene“ 2019.

Meril Strip je svoj govor završila rekavši da je „veoma zahvalna što publici nije dosadilo njeno lice i što nije izašla iz voza“.

Meril Strip Kanski festival Foto:EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

– Moja majka, koja je obično u svemu u pravu, mi je rekla: “Meril, draga moja, videćeš. Sve ide tako brzo. Tako brzo”. I jeste. Osim mog govora, koji je predugačak – zaključila je glumica.

I zaista, cela ceremonija u utorak uveče delovala je pomalo u njenom tonu, čak je i muzika odgovarala jednoj od njenih omiljenih uloga u „Mama Mia“. Naslovna numera grupe ABBA za filmski mjuzikl svirala je napolju na crvenom tepihu, dok je Stripova interpretacija pesme „The Winner Takes It All” pratila njenu karijeru, a “Dancing Queen” je puštena dok je primala Zlatnu palmu.

Legendarna glumica dobila je rekordnih 21 nominaciju za Oskara tokom svoje skoro pet decenija duge karijere i osvojila je tri, za svoje uloge u filmovima „Kramer protiv Kramera“ (1980), „Sofijin izbor“ (1983) i „Čelična lejdi“ (2012).

Meril Strip Kanski festival Foto:Tanjug/Vianney Le Caer/Invision/AP

– Neizmerno sam počastvovana na ovoj prestižnoj nagradi. Osvojiti priznanje u Kanu, za međunarodnu zajednicu umetnika, uvek je predstavljalo najveće dostignuće u umetnosti snimanja filmova. Stajati u senci onih koji su prethodno bili počastvovani je podjednako ponižavajuće i uzbudljivo! – kazala je Meril Strip kada je saznala da je dobila nagradu, prenosi „Varajeti“.

Bonus video: Vudi Alen na premijeri svog filma u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare