Foto: Zenit

Promocija zbornika "Sto godina časopisa Zenit 1921-1926-2021" biće održana u Narodnoj biblioteci Srbije u četvrtak, 17. juna u 19 sati.

Povodom obeležavanja jednog veka od pokretanja „Zenita“, najznačajnijeg jugoslovenskog avangardnog časopisa međunarodne provenijencije, Galerija RIMA je, u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost, izdala publikaciju koja na 760 strana sadrži nova tumačenja čuvenog avangardnog glasila, iz pera domaćih i inostranih autora iz internacionalnih istraživačkih okvira.

Na promociji zbornika u Narodnoj biblioteci govoriće urednici izdanja Irina Subotić i Bojan Jović, zatim Nevena Martinović, Slobodan Mijušković i Goran Miloradović.

U kragujevačkom prostoru Galerije RIMA do 3. jula je otvorena izložba povom jednog veka „Zenita“.

Ova internacionalna revija antiratnog karaktera, koju je pokrenuo mladi pesnik i prevodilac Ljubomir Micić, izlazila je između 1921. i 1926. godine, najpre u Zagrebu, a potom u Beogradu.

U njoj su predstavljani savremeni umetnici i avangardni pokreti od ekspresionizma, kubizma, futurizma i orfizma, preko dadaizma, do suprematizma i konstruktivizma, sa ciljem da se raskine sa tradicijom i stvori nova umetnost koja bi bila aktivni učesnik u stvaranju novog i humanijeg sveta.

„Zenit“ je objavljivao priloge više od stotinu autora iz čitavog sveta, među kojima su značajna imena evropske i jugoslovenske umetnosti poput Marinetija, Erenburga, Gola, Majakovskog, Bloka, Kandinskog, Tatljina, Lisickog, Delonea, Tokina, Vinavera, Crnjanskog, Petrova, Bijelića, Sajsela/Kleka, Ve Poljanskog…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar