YU Grupa Foto: Wood

Tradicionalni beogradski letnji festival Zemun Fest i ove godine održaće se od 23. do 27. avgusta na tri lokacije u srcu jednog od najlepših delova grada. Na samom kraju avgusta, Zemun će biti mesto filmskih premijera, umetničkih izložbi, jedinstvenog street marketa i tri koncerta muzičkih velikana, Partibrejkersa, Van Gogh i YU Grupa.

Ovo izdanje Zemun Festa biće u znaku legendarnih Zemunaca – YU Grupe. Publika Zemun Festa imaće priliku da 24. avgusta uživa u projekciji filma „YU grupa – Trenutak sna“ reditelja Darka Lungulova.

– Ovo nije uobičajeni muzički dokumentarac, ovo je intiman pogled na to šta znači biti legendarni bend, i biti porodica. Pratili smo članove YU grupe na koncertima, probama, snimali intimne trenutke, intervjue, putovali smo snjima, intervjuisali bivše članove benda i članove porodice, istraživali arhivski materijal. Snimanje filma počelo je još decembra 2015. koncertom u Hali Sportova, kojim je legendarna grupa obeležila 45 godina postojanja, a završeno je fantastičnim koncertom na Tašmajdanu gde su obeležili više od pola veka rokenrola. Film YU Grupa – trenutak sna je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom. Priča se prepliće između sudbine zemlje, sudbine grupe i porodice. Ovo je intiman pogled na to šta znači biti zajedno u bendu, ostati zajedno, boriti se i izboriti i šta znači biti deo istorije. U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje – kazao je Lungulov.

Dragi i Žika Jelić ne kriju zadovoljstvo što će imati priliku da sviraju u svom Zemunu i što će se na festivalu, pod vedrim nebom, i prikazati i film o njima:

– U Zemunu smo stasavali, dobili ime, Zemun i Dunav neizbežni su za nas, u Zemunu živimo, stvaramo, vežbamo. Radujemo se i filmskoj projekciji i koncertu, čekamo vas sa zadovoljstvom, mi smo uvek spremni, mi živimo rokenrol – izjavili su Jelići.

YU grupa će na glavnoj bini na Zemunskom keju 27. avgusta zatvoriti festival, na kome će prethodno svirati 24. avgusta sastav Red danger, 25. avgusta Partibrejkers i 26. avgusta grupa Van Gog. Ulaz za sve posetioce je besplatan, dobrodošli!

Bonus video: Žarko Kovačević SARS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar