Voja Brajović, Foto: N1

Skoro 430 glumaca je u statusu samostalnog umetnika ili nezaposleno, zbog čega su se našli u nezavidnom položaju, a nekima je i egzistencija ugrožena uvođenjem mera za suzbijanje koronavirusa. O svima, po funkciji, brine predsednik Udruženja dramskih umetnika, legendarni Vojislav Voja Brajović (70), i sam pogođen ovom situacijom.

Pozorišta su zatvorena, prekinuta su snimanja filmova i serija, glumci do daljeg neće raditi što je ozbiljan problem za one koji nisu ni u jednoj ustanovi stalno angažovani, već po ugovoru, a neki rade i bez ugovora.

Upravo oni ostaju bez primanja dok traje vanredna stanje.

Predsednik Udruženja dramskih umetnika glumac Voja Brajović za portal Nova.rs kaže da su uputili apel Ministarstvu kulture i informisanja i Sekretarijatu grada Beograda da nezaposlenim glumcima i samostalnim umetnicima, koji su imali ugovorene angažmane u ustanovama kulture, na mesečnom nivou isplate minimalni dohodak u iznosu od 30.000 dinara.

„Mi imamo 240 samostalnih i 187 nezaposlenih glumaca. Oko 100-120 njih ima ugovoreni posao sa ustanovama kulture i ta pomoć države bila bi za golu egzistenciju naših članova i njihovih porodica. Tako se pomaže i ustanovama kulture koje su zatvorene, koje zbog toga nemaju nikakav prihod i nemaju mogućnost da plate ljudima koje su angažovali“, objasnio je Brajović.

On je rekao da, iako UDUS još uvek nije dobio zvaničan odgovor na svoj apel, iz Ministarstva i iz Sekretarijata za kulturu dobro su to primili.
Dodao je da je objektivno očekivati rešenje i primetio da su i države u regionu preduzele slične mere da pomognu svojim umetnicima.

„Neko je recimo radio dva meseca na nekom projektu i imao troškove zbog toga. Trebalo je da ima dve ili tri predstave u jednom pozorištu, pa još dve u nekom drugom, a onda odjednom ništa ne radi, nema predstava i ostaje bez primanja“, primetio je Brajović precizirajući da se ta pomoć neće odnositi na one koji nisu imali dogovorene angažmane.

Pročitajte još

Brajović je konstatovao da se sa sličnom situacijom suočavaju i muzičari koji neće održati dogovorene koncerte, kao i baletski umetnici.

„Ja razumem da ima i nezaposlenih lekara i nezaposlenih inžinjera, tehničara, ali oni nemaju ugovore sa državom, a ovi umetnici imaju. To ne bi bila socijalna pomoć, već obaveza države da im novčano pomogne“, smatra Brajović.

Brajović (70) se nalazi u samoizolaciji, ali kaže da mu to ne pada teško.

„Imam iskustva zbog svih nesreća i boleština koje su me napadale pa sam morao da budem u kući. Sad sam kao robijaši koji su oguglali na te stvari“, rekao je priznati dramski umetnik.

On je podsetio da su pošasti uvek podsticale stvaralaštvo, a da li će ono imati svoj prostor ne zavisi od epidemije nego od toga kako država na to gleda.

„Država je promenljivi aparat – nadam se, promenljivi – koji o tome odlučuje. Kultura je negovanje, a umetnost je delotvorna stvar koja pomaže kulturi, koja unapređuje duhovnost, ljudsku svest. Uvek se to negde posmatra kao neki protivnik i to je nesreća. Svi rijaliti i druge gluposti obiće se celom društvu o glavu“, rekao je Brajović.

Njegov mlađi kolega Pavle Pekić, koji je kandidat za novog predsednika UDUS-a, s tim što je izborna Skupština Udruženja odložena zbog vanredne situacije, kaže da ima posla više nego u normalnim okolnostima, ali ne glumačkog.

Pavle Pekić, Foto: N1

„U zgradi imamo 14 penzionera i svi se trudimo da im pomognemo, kupujemo namirnice, dizinfikujemo, izvodimo u šetnju kućne ljubimce. Ova epidemija izgleda budi ono najplemenitije u nama“, rekao je Pekić za Nova.rs.

On je pozdravio apel UDUS-a i primetio da su u ovim globalnim vanrednim okolnostima najopasnije ekonomske posledice.

„Videćemo kakve će biti društvene i socijalne posledice. Nadam se da će sve ovo probuditi humanost među ljudima, ali može da se desi i suprotno. Posledice pandemije prvo će biti društvene i ekonomske, a onda će se nužno odraziti i na kulturnu realnost onih koji je stvaraju“, ocenio je Pekić, dodavši da je zadivljujuće koliko su institucije kulture u zemlji i svetu uspele da svoje sadržaje prebace na onlajn platforme.

Samostalni umetnik, glumac Igor Filipović, koji je dosta uključen u rad UDUS-a, smatra da treba pomoći onima kojima je pomoć zaista potrebna.

Igor Filipović/Foto: printscreen Darovi

„Ja sticajem okolnosti u ovom trenutku ne potrebujem pomoć, ali ne bih, ako je moguće dobiti je, da se ona bilo kome uskrati. Trebalo bi da neko u Udruženju kaže: Ovaj kolega iz Zrenjanina ili ovaj sa Novog Beograda je ostao potpuno bez posla i prihoda, da li možete da mu uplatite jednokratnu pomoć? Samostalni umetnik je čovek koji ima ime i prezime i sam je pred poreskom upravom i to ne može biti grupa ljudi“, objasnio je Filipović za Nova.rs.

Filipović naglašava da samostalnih umetnika nema mnogo i da to ne bila velika izdvajanja za državu s obzirom da su osigurani na minimalac, ali da treba sprovesti anketu i videti kome je zaista neophodna pomoć i njima je pružiti.

U Ministarstvu kulture i informisanja je na pitanje portala Nova.rs u vezi mera koje će preduzeti da pomognu samostalnim umetnicima i radnicima u kulturi kažu da je u toku prikupljanje podataka o tome koliko je, od ukupno evidentiranih 2.762 samostalnih umetnika i stručnjaka u kulturi, pogođeno nastalom situacijom.

„Radi se na utvrđivanju činjeničnog stanja s tim u vezi kako bismo adekvatno sagledali razmere tog problema“, navode u Ministarstvu.
Pojedina reprezentativna udruženja obratila su im se, dodaju, s molbom za pomoć njihovim članovima tokom trajanja vanrednog stanja.
„Svako rešenje koje bude doneto u tom pravcu biće usaglašeno sa merama koje Vlada Republike Srbije bude primenila u istim ili sličnim situacijama u drugim oblastima društvenog života“, objasnili su u Ministarstvu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram