Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Možda nije moje da to kažem, ali ovako nešto ne postoji nigde na celom svetu. Već 25 godina ljubitelji poezije Zvezdara teatra daju novac i zajedno postajemo zadužbinari i donatori. Teško je i pobrojati gde je sve novac išao, a ne znam da ima neki čistiji novac od onog koji se daje poeziji, rekao je akademik Matija Bećković, koji je danas uručio donaciju sa tradicionalne dobrotvorne pesničke večeri "Veče sa Matijom" održanoj 30. decembra 2021. godine.

Prihod od ulaznica zajedno sa Zvezdara teatrom dodelio je Osnovnoj školi „Vuk Кaradžić“ u Sočanici (opština Leposavić), koju pohađa 227 učenika.

– Prava je sreća za pesnika i poeziju da zahvaljujući ljubiteljima poezije i Zvezdara teatru može da pomognu one kojima je to najpotrebnije. Ovog puta je to škola na Кosovu koja proslavlja svoju 103. školsku godinu i 103. naraštaj odnosno 103 generacija kosovskih junaka – istakao je Bećković i dodao da bi trebalo najpre da se zahvali svim nepoznatim ljudima koji su platili za veče poezije i više od uobičajenih predstava u Zvezdari.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Akademik Dušan Kovačević, direktor Zvezdara teatra, napomenuo je da mu je izuzetno drago što će ovom donacijom pomoći učenike koji žive u izuzetno teškim uslovima.

– Najdragocenije u ljudskom životu je sloboda kretanja koja je njima uskraćena. Meni je to nepojmljivo, da u Evropi, u 21. veku, ljudi strahuju za život zato što su druge vere i nacionalnosti. Bez obzira gde se događa i kome se događa, to je poslednji čin užasa i moramo se boriti protiv toga. Pojam slobode je nešto što je jedna od svetih reči – rekao je Kovačević za Nova.rs i podsetio da je „Veče sa Matijom“ jedinstven događaj za koji se ulaznice rasprodaju za nekoliko sati.

Matija Bećković Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Posebno je bio dirljiv govor Dragana Radovanovića, direktora OŠ „Vuk Кaradžić“ koju danas pohađa 227 učenika.

– Najtopliji pozdrav od svih naših učenika, nastavnika, sugrađana, na ovakvom jednom lepom gestu akademika Matije Bećkovića, direktoru Dušanu Кovačeviću, Zvezdara teatru i svim građanima prestonice koji su učestvovali u ovome. Izuzetna mi je čast da budem ovde sa vama i podelim osećaj pripadnosti našeg naroda – kazao je Radovanović.

On je naglasio da je njihova škola za ove 103 godine iznedrila i naučnike, i lekare, profesore, zanatlije, te da će jedan deo od prihoda od ove donacije biti usmeren na bogaćenje školske biblioteke koja ima 10. 000 knjiga i više od 100 članova.

– Poštovani akademiče Matija, svaka vaša reč je neprocenjiva kao što je bila i reč našeg blagopočivšeg mitropolita Amfilohija, vašeg i našeg iskrenog prijatelja. Znamo da ste i sada kao i ranije na toj istoj duhovnoj vertikali da nas snažite i krepite da ostanemo svoj na svome sa verom u Boga da naš narod ostane na Kosovu i Metohiji – rekao Dragan Radovanović i poklonio Bećkoviću skulpturu sa likom mitropolita Amfilohija.

Ovim povodom u Beograd su došli učenici i nastavnici OŠ „Vuk Karadžić“ iz Sočanice, a zahvalnost na donaciji i prijemu, Matiji Bećkoviću i Zvedara teatru uputile su i Svetlana Đurđević, nastavnica razredne nastave, i Vida Đurđević, učiteljica u penziji, koja je rekla da joj je ovo nešto najlepše u životu što je doživela.

– Peter Handke je rekao da su Srbi na Kosovu najusamljeniji narod na svetu, a po rečima i reakcijama možete videti koliko je Handke bio u pravu. Samom činjenicom da smo ih se setili obradovali su se u školi, i nastavnici i učenici, ali vidi se i celo mesto, svi ljudi, što nismo okrenuli glavu od njih. I sigurno da im to više znači nego bilo kakav dar, jer oni su doneli više darova nama nego mi njima. I još jednom su nas opomenuli da za njih možemo da učinimo mnogo više nego što činimo i da njih možda više boli nepravda koju im mi činimo a ne neko drugi – izjavio je za Nova.rs Matija Bećković, koji je OŠ „Vuk Karadžić“ poklonio i komplet svojih knjiga.

Za ovih 25 godina donacije sa pesničke večeri „Veče sa Matijom“ dobile su brojne institucije i pojedinci – deca u Trebinju, deo je išao i u Crnu Goru i Bosnu, na Кosovo, narodna kuhinja, crkva Vavedenje u Beogradu za popravku krova, Bogoslovija, crkva na Ozrenu, hram koji će se podići na ognjištu patrijarha Gavrila…

Bonus video: Hrvatski pisac, leksikograf i istraživač, Vlaho Bogišić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar