Jelena Trivan i Maja Gojković Foto:Nova.rs/Ministarstvo kulture i informisanja

Posle brojnih ostavki, ali i smrti jednog člana Upravni odbor FCS praktično ne postoji, a imenovanje novog UO očekuje se sutra ili za nedelju dana, kaže za Nova.rs direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić. Posle najnovijeg sukoba ministarke kulture Maje Gojković i još uvek aktuelne predsednice UO FCS Jelene Trivan postavlja se pitanje da li će Trivanova ostati na svojoj poziciji...

Više od dva meseca rad Filmskog centra Srbije maltene je potpuno blokiran, zbog praktično nepostojećeg upravnog odbora. Skandal s Konkursom za eminentne reditelje doveo je do ostavki u UO FCS, a sada su na potezu Ministarstvo kulture i Vlada Srbije kao bi se razrešio „Gordijev čvor“ u Filmskom centru Srbije.

Ministarstvo kulture, kako objašnjava direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić za Nova.rs, treba da predloži nove članove Upravnog odbora FCS, a Vlada Srbije da taj predlog usvoji:

– UO više neće imati devet članova, kao do sada, već samo pet. Takođe, ubuduće će samo jedan član UO, umesto dva kako je bilo do sada, dolaziti iz redova zaposlenih u Filmskom centru Srbije. Ministarstvo kulture ima svoje predloge, a izbor nije do nas – priča Matić.

Na pitanje da li će, u svetlu novih sukoba ministarke kulture Maje Gojković i Jelene Trivan, koja je još uvek u svojstvu predsednice UO FCS, oko filma „Košare“ i vraćanja režije prvobitnom reditelju Balši Đogu, direktorka „Službenog glasnika“ ostati na svojoj poziciji Matić ne želi da komentariše. Ali, ono što je izvesno jeste da će do formiranja novog UO doći na sednici Vlade Srbije:

– Mi se nadamo da će to biti sutra. A ako ne bude sutra, onda sledećeg četvrtka, na narednoj sednici Vlade Srbije – objašnjava direktor FCS-a.

Gordan Matić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Pat poziciju u kojoj se već neko vreme nalazi Filmski centar Srbije najbolje opisuju ove reči direktora FCS:

– Trenutno nismo u situaciji ništa da radimo, iako imamo godišnji plan i program koji je odobren od strane Ministarstva kulture i Ministarstva finansija. I s obzirom da nemamo operativni Upravni odbor, trenutno se čeka odluka Vlade Srbije kako bismo mogli da krenemo u realizaciju planiranih i odobrenih programa.

Podsetimo, do potresa u Filmskom centru Srbije došlo je nakon sednice Upravnog odbora održane 25. novembra prošle godine. Tada je načinjen presedan, jer je UO FCS odbio predlog sopstvene komisije i takvom odlukom izazvao ogroman odijum u javnosti. A do te sednice UO FCS činili su, u svojstvu predsednice, Jelena Trivan, potom Vladan Živković, Aleksandar Conić, Miroslav Lekić, Petar Jakonić, Anđelija Andrić, Miroljub Stojanović, Sandra Perović i Aleksandar Erdeljanović. Uoči sednice Erdeljanović je, iz privatnih razloga, podneo usmenu ostavku, a glasanju, na kojem je odbijen predlog Konkursne komisije FCS da se finansijski podrže filmovi „Doktor D“ Gorana Markovića, „Sloboda i barbarizam“ Želimira Žilnika i „Škartovi“ Srđana Dragojevića, nije ni prisustvovao. Glumac Vladan Živković, koji je preminuo početkom januara, a u UO FCS ušao je na predlog Udruženja filmskih glumaca, takođe zbog bolesti nije prisustvovao glasanju. A Sandra Perović je ostavku podnela nakon što je glasala da se ne dodele sredstva pomenutim ostvarenjima.

Na tom glasanju Miroljub Stojanović, filmski kritičar i urednik Izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije, bio je jedini član UO FCS koji je podržao predlog Konkursne komisije da se opredele sredstva za pomenuta ostvarenja, a Anđelija Andrić, koordinatorka za međunarodne odnose u FCS, bila je protiv poništavanja konkursa.

Izostanak obrazloženja poništavanja konkursa, i najava raspisivanja novog do kraja 2021, bili su okidač za nove ostavke u UO FCS – Stojanovića i Andrićeve.

Nakon drugog talasa ostavki to telo ostalo je sa svega pet članova. I već tada je bilo zebnji da ovo telo praktično ostaje bez kvoruma za buduće odluke, a kako su tumačili mnogi, među kojima i reditelj Darko Bajić za naš list, nastupio je „krizni period rada FCS-a, koji može da dovede do zastoja proizvodnje filmova u Srbiji“.

Strahovi da će svi konkursi koje realizuje FCS, pa i najavljeno ponovljanje onog za eminentne reditelje, stati ostvarile su se smrću Vladana Živkovića početkom januara. Već tada je UO FCS ostao potpuno osakaćen i bez kvoruma, svevši se samo na četvoro članova – Jelenu Trivan, Petra Jakonića, Aleksandra Conića i Miroslava Lekića. I onda je oko Božića i Conić podneo ostavku iz ličnih razloga, koju je usvojila Vlada Srbije na sednici 14. januara.

Tako se i faktički raspao UO FCS, a rad ove institucije koja postoji gotovo 63 godine i jedna od najbitnijih delatnosti su joj konkursi za sufinansiranje i finansiranje proizvodnje domaćih filmova i manjinskih koprodukcija, potpuno je onemogućen.

Na molbu Nova.rs, upućenu Ministarstvu kulture, da nam ogovore da li su, u skladu sa zakonom, predložili nove članove Upravnog odbora Filmskog centra Srbije na razmatranje Vladi Srbije, i koje su ličnosti u pitanju, kao i kada se očekuje imenovanje novog UO FCS, s obzirom da je rad ove institucije praktično blokiran, odgovor iz Vlajkovićeve još uvek čekamo…

Bonus video:

Bura na filmskoj sceni