Aleksandar Conić
Aleksandar Conić Foto: Damir Banda/Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Upravni odbor Filmskog centra Srbije ostao je bez još jednog člana. Ostavku je na lični zahtev podneo reditelj Aleksandar Conić, a Vlada Srbije ga je razrešila te dužnosti što je danas objavljeno i u Službenom glasniku.

Conić za Nova.rs ističe da je ostavku dao iz ličnih, odnosno profesionalnih razloga.

– Tri i po godine sam bio član UO FSC, i mislim da sam donosio odluke koje su bile najbolje po srpsku kinematografiju. Moguće je da sam nekada grešio ali prihvatio sam se te obaveze i zato preuzimam odgovornost za svaki glas koji sam dao – kaže reditelj i dodaje da nema više ni vremena ni snage da se time bavi, jer ima mnogo obaveza koje ga čekaju, a zanemario ih je.

Tako je nakon ostavki Aleksandra Erdeljanovića, Sandre Perović, Miroljuba Stojanovića, Anđelije Andrić, i nedavne smrti glumca Vladana Živkovića, ovo telo spalo na „tri slova“, a to su reditelj Miroslav Lekić, montažer Petar Jakonić i Jelena Trivan, predsednica UO FCS.

Foto: Nova.rs, Promo/fcs.rs, Ivan Dinić/Nova S

Sve je počelo 25. novembra prošle godine kada je Upravni odbor FCS poništio bez obrazloženja Pozivni konkurs za eminente reditelje koji je predložila Konkursna komisija. Na taj konkurs aplicirali su Želimir Žilnik sa ostvarenjem „Sloboda i barbarizam“, Goran Marković sa filmom „Doktor D“ i Srđan Dragojević sa „Škartovima“.

Ova odluka podigla je buru u javnosti, pa je članstvo UO FSC počelo da se osipa. Uoči sporne sednice, ostavku je dao Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke. On je taj čin obrazložio privatnim razlozima. Posle glasanja, to isto je učinila i novinarka Sandra Perović.

Potom je ostavku podneo urednik Izdavačke delatnosti FCS Miroljub Stojanović, jedini koji je podržao predlog Konkursne komisije za dodelu finansijskih sredstava. Njemu se pridružila i Anđelija Andrić, koordinatorka za međunarodne odnose u FCS, koja je bila protiv poništavanja konkursa.

Nedavno preminuli Vladan Živković, predsednik Udruženja filmskih glumaca, zbog bolesti nije prisustvovao ovoj sednici. Njegovom smrću, Upravni odbor FCS izgubio je kvorum, a sa povlačenjem producenta i reditelja Aleksandra Comića, ovaj niz se nastavlja.

Kako je od devet ostalo samo tri člana, UO FCS ne može da donosi nikakva rešenja, a samim tim ni da raspisuje konkurse. To će moći tek kada Vlada Republike Srbije na predlog Ministarstva kulture i informisanja imenuje nove članove Upravnog odbora. Po novom zakonu Ministarstva kulture više ih neće biti devet nego pet, od kojih će umesto dva sada jedan biti iz redova Filmskog centra Srbije.

Bonus video: FCS – Da li se vraća politička cenzura za snimanje filmova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar