Foto.Vesna Lalić/Nova.rs; Tanjug/ RADE PRELIC

Ja sam digao svoj glas protiv poništenog konkursa bez obrazloženja. Gospođa Trivan pokušava da prebaci sve na nivo ličnog, a ja u tome ne želim da učestvujem. To je očigledno igra u kojoj se ona odlično snalazi i ne želim da joj dajem povod za takav dijalog, kaže za Nova.rs reditelj Srdan Golubović.

Kada je Upravni odbor Filmskog centra Srbije, kojim predsedava Jelena Trivan, 25. novembra poništio Pozivni konkurs za eminentne reditelje, uskrativši, suprotno predlogu svoje Konkursne komisije, finansijska sredstva za tri ostvarenja – „Sloboda i barbarizam“ Želimira Žilnika, „Doktor D“ Gorana Markovića i „Škartovi“ Srđana Dragojevića, jedan od mnogih koji je javno kritikovao ovakav ishod bio je reditelj i predsednik Saveta Festivala autorskog filma Srdan Golubović.

Osudivši odluku Upravnog odbora Filmskog centra Srbije da odbije predlog svoje komisije pozvao je i ostale kolege da dignu tim povodom „veliku buku„, jer izostanak obrazloženja budi sumnju da je reč o gušenju slobode.

I sada, posle čitave bure koja se u javnosti digla zbog odluke UO FCS da odbaci predlog svoje Konkursne komisije da se finansijski pomognu filmovi Markovića, Dragojevića i Žilnika, što je rezultiralo najavom ponavljanja konkursa, ali i ostavkom četiri člana Upravnog odbora, Golubović ima isti stav:

– Ne postoje razlozi zbog kojih je konkurs oboren, bez ikakvog obrazloženja. Obrazloženje koje je naknadno dato nije pružilo nikakav pravi argument za tu odluku. I ni u najmanjoj meri ne otklanja našu sumnju da iza toga stoji politička cenzura. Takav naš stav je pitanje odbrane i časti profesije, a ne progona gospođe Trivan. Gospođa Trivan pokušava sebe da predstavi kao žrtvu i progonjenu, a žrtva i progonjeni su sloboda izražavanja, kao i kompletna srpska kinematografija i struka. I to isključivo njenom krivicom. A ona stalno, vrlo lično, izdvaja određene ljude i od njih pravi neprijatelje kinematografije i Filmskog centra Srbije – ocenjuje reditelj za Nova.rs.

Trivanova je u razgovoru za „Novosti„, reagujući na čitav skandal, ocenila da svi „samoprozvani disidenti imaju po nekoliko filmova podržanih od strane države“, dodavši:

– I ko ih onda cenzuriše? Trenutno film ima i Ognjen Glavonić, i Darko Bajić, i producentska kuća Srdana Golubovića, i svi koji su se oglašavali ovih dana…

Srdan Golubović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Međutim, Srdan Golubović na ovo reaguje ponavljajući da pravljenje neprijatelja u FCS- a nikako ne može biti ispravno:

– Filmski centar Srbije je moja kuća i kuća svih nas koji se bavimo filmom, mnogo više nego što je to kuća Jelene Trivan. Poslednja stvar koju bih ja ili bilo ko od mojih kolega uradio jeste da radimo protiv interesa Filmskog centra Srbije. Naprotiv! Sve ovo što govorimo, radimo i što se borimo za transparentnost rada i prava obrazloženja određenih odluka Upravnog odbora FCS-a, upravo je borba za pravi Filmski centar Srbije, instituciju koji radi u interesu svih ljudi koji se bave filmom!

Bonus video:

Da li se vraća cenzura za snimanje filmova 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare