Foto: Dragan Leleš

Decembar i januar na repertoaru Bitef teatra su već tradicionalno otvoreni za gostovanje trupa i umetnika sa takozvane nezavisne regionalne pozorišne scene. Kako su istakli iz ovog pozorišta, ovo je pokušaj beleženja raznorodnih događanja u vaninstitucionalnom teatru, među umetnicima istraživačima, koji nastupaju produkciono i programski samostalno, te ne podležu repertoarskim uzusima mejnstrim teatra.

Žanrovski, stilski i jezički drugačije, ove predstave, formalno i tematski ukazuju na široki opseg pozorišnog istraživanja u našoj pozorišnoj zajednici. One se kreću od cirkusa do psihorealizma, od standup nastupa do revolucionarnih formalnih iskoraka na polju performativnog.

– Krećući se u prostoru koji ne podleže tokovima zadate kulturne politike, one često izmiču autocenzuri i bave se stvarnošću problematizujući realni puls društvene klime. Kao takve, nezaobilazne su u repertoarskom toku Bitef teatra, koji se trudi da razvija raznorodnost i složenost alatki pozorišnog izraza. U okviru ovog programa videćemo trupe i umetnike, čiji se rad uspešno odvija van osnovnih tokova repertoarskog pozorišta, a koji određuju jednu od mogućih smernica razvijanja pozorišnog jezika savremenog teatra – kažu iz Bitefa.

Foto:Matej Povše

U okviru ciklusa „Mesec nezavisne scene u Bitef teatru“, prva na redu će biti predstava „Coloribus Nostri“ 19. januara, u produkciji Pozorišnoig udruženja „Letnji bioskop“. U tom jednočasovnom plesnom komadu izvođači su – Akoš Njari, Deneš Debrei, Heni Varga, Luna Šalamon, Uroš Ranković, Staša Blečić, Andrea Verebeš, Aleksandra Arizanović, Dotty Debrei, Nemanja Tasić, Ana Ilić.

Drama „Bol“ prema tekstu i režiji Mile Manojlović na repertoaru je 22. januara, a sama autorka i igra sa Boškom Mijuškovićem, koji je autor muzike. Osim njih, autorski tim čine i – Aleksandar Kovačević (scena i kostim), Igor Marković (video rad) i rediteljka Jelena Bogavac (supervizor projekta).

Bonus video: Nikola Zavišić o pobedničkoj predstavi Bitefa 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar