Predstava Adresa svemir-nekoliko poruka, u režiji Anje Suše, Bitef teatar
Foto: Nenad Šugić/Promo

Nakon prve replike koja se nalazi u uvodu teksta: "Drkadžije, nalazimo se u eksploziji!" - bilo mi je jasno da ću ga jednog dana, čim se ukaže prilika, sigurno režirati komad "Adresa svemir - nekoliko poruka" nemačkog autora Volframa Loca", kaže rediteljka Anja Suša uoči premijere nove predstave kojom se vraća u Bitef teatar.

Poslednja pozorišna premijera u Beogradu ove godine biće održana 25. decembra u Bitef teatru, a u pitanju je drama „Adresa svemir – nekoliko poruka“ nemačkog autora Volframa Loca, u režiji Anje Suše.

Rediteljka se ovim komadom vraća u Bitef teatar nakon skoro 10 godina od kada živi i radi u Švedskoj.

Predstava Adresa svemir-nekoliko poruka, u režiji Anje Suše, Bitef teatar
Foto: Nenad Šugić/Promo

– „Adresa Svemir“ nije moj prvi susret sa čudesnim i prostranim univerzumom Volframa Loca. Pre nekoliko godina sam imala tu sreću da režiram njegov tekst „Urnebesna tama“ u Gradskom pozorištu u Helsingborgu u Švedskoj. A nekoliko godina pre toga, dobila sam od Bojane Denić Locov tekst „Einige Nachrichten an das All“ uz toplu preporuku da ga obavezno pročitam jer je, kako mi je rekla Bojana, u pitanju fantastičan pisac za kog ćemo tek čuti, a koji je, po njenom mišljenju, dobar izbor za moj rediteljski senzibilitet. Od mnogih dobrih savremenih tekstova na nemačkom, koje je Bojana godinama velikodušno delila sa mnom (a koji zaista jesu korespondirali sa mojim senzibilitetom) – ovaj je sa mnom ostao najduže. Posle prve replike koja se nalazi u uvodu teksta: „Drkadžije, nalazimo se u eksploziji!“ – bilo mi je jasno da ću ga jednog dana, čim se ukaže prilika, sigurno režirati – kaže Suša.

Predstava Adresa svemir-nekoliko poruka, u režiji Anje Suše, Bitef teatar
Foto: Nenad Šugić/Promo

Rediteljka priznaje da se nije previše opterećivala razmišljanjima o tome kada i gde će to biti, mada je, potajno, priželjkivala da to, ipak, bude u Beogradu, koji je u tom trenutku, iz nekoliko razloga, u koje ovde neće ulaziti, za nju bio nedostižan.

– Bojana je, koju godinu kasnije, prevela tekst na srpski jezik, a ja sam za to vreme, uglavnom, radila na drugim jezicima, verujući da ću i ovaj tekst, kao i mnoge druge u poslednjih desetak godina, postaviti u nekoj drugoj zemlji, za neku drugu publiku. Zahvaljujući višegodišnjoj upornosti Filipa Vujoševića i tektonskoj promeni planova koje je prouzrokovala pandemija – otvorila se mogućnost da posle skoro 10 godina od moje poslednje predstave u Beogradu, ponovo režiram predstavu u Bitef teatru. Pošto smo prodiskutovali nekoliko drugih naslova, oboje smo se, gotovo istovremeno, setili Wolframa Lotza i ovog teksta koji je, u međuvremenu, dobio naslov „Adresa Svemir – nekoliko poruka.“ Posle mnogo godina od prvog
čitanja, ponovo sam uzela tekst u ruke i nakon prvih par replika, bilo mi je jasno, a čini mi se i Filipu, da ne moramo više da tragamo za naslovom – objašanjava i dodaje:

Predstava Adresa svemir-nekoliko poruka, u režiji Anje Suše, Bitef teatar
Foto: Nenad Šugić/Promo

– Ovaj projekat je za mene više od povratka kući, jer posle mnogo godina, ponovo režiram na svom jeziku – on je, zapravo, da parafraziram Lotza sa početka ovog teksta, nemogući povratak kući u ime bolje budućnosti i kretanja napred u prošlost – koja se više i ne sećam. Ali i dalje polažem nadu da je u nemogućem teatru sve moguće, pa čak i realnost. I da – i dalje smo u ekspolziji. Bum!

Ova drama, prema romanu „Srce tame“ Džozefa Konrada (inspiracija za čuveni film „Apokalipsa danas“) je poznata domaćoj publici, jer se igra na maloj sceni pozorišta Atelje 212, a pre pet godina je taj komad iz Nemačke gostovao na festivalu BITEF.

Predstava Adresa svemir-nekoliko poruka, u režiji Anje Suše, Bitef teatar
Foto: Nenad Šugić/Promo

U novom komadu igraju Mladen Andrejević, Milutin Dapčević, Danijel Sič, Aleksandar Vučković, Nikola Malbaša, Jelena Ilić, Milica Sužnević, dok scenski pokret potpisuje takođe glumac Damjan Kecojević, čest saradnik rediteljke.

Bonus video: Nikola Zavišić o pobedničkoj predstavi Bitefa: Kod nas publika glumi, možda joj se zato i dopada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar