Yuri Kerpatenko Foto:facebook/Yuri Kerpatenko

Ruski vojnici ubili su ukrajinskog dirigenta Jurija Kerpatenka u njegovoj kući nakon što je odbio da učestvuje na koncertu u okupiranom Hersonu, saopštilo je ministarstvo kulture u Kijevu.

Dirigent je, kako piše „Gardijan“ odbio da učestvuje na koncertu „kojim su okupatori nameravali da demonstriraju takozvano „poboljšanje mirnog života’ u Hersonu“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Na koncertu 1. oktobra trebalo je da nastupi kamerni orkestar Gileja, čiji je Kerpatenko bio glavni dirigent, ali je on „kategorički odbio da sarađuje sa okupatorima“. Kerpatenko, koji je takođe bio glavni dirigent Hersonskog muzičko-dramskog pozorišta Mikola Kuliš, do maja je objavljivao prkosne poruke na svojoj Fejsbuk stranici.

Hersonsko regionalno tužilaštvo u Ukrajini pokrenulo je zvaničnu istragu „na osnovu kršenja zakona i običaja ratovanja, u kombinaciji sa namernim ubistvom“. Članovi porodice izgubili su kontakt sa dirigentom u septembru. Osuda ukrajinskih i međunarodnih umetnika bila je brza.

– Istorija Rusije koja nameće politiku ’povinuj se ili umri‘ protiv umetnika nije ništa novo. Ima istoriju koja se proteže stotinama godina – rekla je finsko-ukrajinska dirigentkinja Dalija Stasevska i dodala:

– Znamo da ruski režim lovi aktiviste, novinare, umetnike, lidere zajednice i sve koji su spremni da se odupru okupaciji – rekla je nagrađivana ukrajinska spisateljica koja je postala istražitelj ratnih zločina Viktorija Amelina.

Povukla je paralelu između Kerpatenka i Mikole Kuliša, ukrajinskog dramskog pisca po kome je nazvano pozorište u kome je dirigent radio.

– Kuliš je streljan 3. novembra 1937. u blizini Sandarmoha, sa još 289 ukrajinskih pisaca, umetnika i intelektualaca. Jurij Kerpatenko je upucan u svojoj kući u Hersonu u oktobru 2022 – rekla je ona.

Istakla je da je bilo previše ćutanja od ruskih kolega.

– Da li bi ovo bio trenutak da ruski muzičari, posebno oni koji žive i rade u inostranstvu, konačno istupe i zauzmu stav protiv akcija ruskog režima u Ukrajini – upitala je.

Postupci Rusa su „čisti genocid“, rekao je dirigent Semjon Bičkov iz Pariza, gde je nastupao kao muzički direktor Češke filharmonije. Dirigent rođen u Sankt Peterburgu napustio je Rusiju kao mladić 1970-ih.

– Tragična ironija ovoga je priča o superiornosti ruske kulture, njenom humanizmu. I sada su ubili nekoga ko zapravo unosi lepotu u živote ljudi. To je bolesno. Meci ne razlikuju ljude. Nije gore što je ovaj čovek bio dirigent, samo je potvrdilo čisto zlo koje se dešava – kaže Bičkov.

Romanopisac Andrej Kurkov, autor knjige „Smrt i pingvin“, rekao je:

– Sada će ime Jurija Kerpatenka biti dodato na listu ubijenih umetnika Ukrajine. Sve više mislim da Rusija ne samo da nastoji da okupira ukrajinske teritorije, već i marljivo uništava ukrajinski identitet, čiji je važan deo ukrajinska kultura!

Bonus video: Komemoracija Dejanu Mijaču

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare