Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Na 58. Niškim filmskim susretima u zvaničnoj konkurenciji biće prikazano 13 filmova, a poslednje večeri i posle dodele nagrada i dva gostujuća filmska ostvarenja.

58. Festival glumačkih ostvarenja, odnosno „Filmski susreti Niš 2023. godine” održaće se od 26. avgusta do 1. septembra na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi.

Beogradsko dramsko pozoriste dodela nagrada i obelezavanje 75 godina
Mirjana Karanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Nagrada „Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu i sličnim medijima, koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca naše zemlje, za ovu 2023. godinu biće dodeljena Mirjani Karanović.

Prema rečima selektora festivala i filmskog kritičara Dejana Dabića, od 20 ostvarenja u konkurenciji ovogodišnje filmske produkcije u našoj zemlji, za festival je odabrano 13 filmova koji će biti u zvaničnoj konkurenciji za nagrade. Posledenje večeri publika će videti dva gostujuća filma niškiih autora.

U zvaničnom programu su filmovi „Trag divljači” u režiji Nenada Pavlovića, „Ko živ, ko mrtav” Radeta Ćosića, „Usta puna zemlje” koji je režirao Mladomir Puriša Đorđević i „Da li ste videli ovu ženu” u režiji Dušana Zorića i Matije Gluščevića.

Isto tako za nagrade će konkurisati u zvaničnom delu festivala i filmovi „Manja” režisera Nikole Končarevića, „Svilen konac” Damira Romanova, „Sveta Petka – krst u pustinji” u režiji Hadži Aleksandra Đurovića, „Koma” Petra Jakonića, „Vera” Nedeljka Kovačića, kao i „Momak i devojke”, koji je režirao Ivica Vidanović, „Oluja” Miloša Radunovića, „Što se bore misli moje” u režiji Milorada Milinkovića i „Indigo kristal” Luke Mihailovića. Poslednje večeri, 1. septembra i odmah posle dodele nagrada glumcima u nezvaničnom delu Filmskih susreta biće prikazana i dva gostujuća filma koje su realizovali niški autori ‒ „Narodni glumac” u režiji Vladimira Ristića i „Prihvati ili odbij”, reditelja Božidara Pešića ‒ rekao nam je Dabić.

Umetnički direktor festivala je Rastko Janković, predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije, a na najvećoj manifestaciji posvećenoj srpskim glumicama biće dodeljeno osam zvaničnih nagrada: Gran pri „Naisa” za najbolje glumačko ostvarenje u srpskom igranom filmu između dva festivala, „Car Konstantin” i „Carica Teodora” za najbolju mušku, odnosno za najbolju žensku ulogu, povelje za izuzetnu žensku i mušku ulogu, nagrade za žensku i mušku epizodnu, kao i nagrada za najbolju debitantsku ulogu u srpskom igranom filmu ovih filmskih susreta.

Bonus video: Predrag Preža Milinković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar