Foto: Arhiva, Printscreen/YouTube, Promo

Snimanje filma "Toma" je prekinuto na nekoliko dana, ali ne zbog koronavirusa nego zbog tehničkih problema i ono bi trebalo da bude nastavljeno sledeće nedelje, saznaje portal Nova.rs. Sa druge strane, upravo je pogoršanje epidemiološke situacije navelo ekipe nekih domaćih filmova i serija da snimanja ipak odlože, neki čak i za proleće.

Pišu: Jelena Koprivica i Matija Jovandić

Čim im je po ukidanju vanrednog stanja zbog koronavirusa odobreno da rade, filmske ekipe prionule su na posao započeto je širom Srbije. Skoro svi tada započeti filmovi i serije su ili završeni ili se privode se kraju. Producenti, reditelji i glumci onih ostvarenja čiji nastanak je još u toku uglavnom nerado govore o trenutnom procesu rada i uzdržavaju se od zvaničnih izjava i prognoza, s obzirom na to da je opšta situacija nestabilna i menja se iz dana u dan, a svi ističu da rade najbolje što mogu, poštujući sve mere zaštite.

Snimanje nastavka „Južnog vetra“ u režiji Miloša Avramovića, čija je premijera planirana za februar 2021. godine, završeno je, prema našim saznanjima, još u oktobru. Tokom samog snimanja „Južnog vetra 2: Ubrzanje“, započetog polovinom avgusta, ekipa koju predvode Miloš Biković i Miodrag Radonjić, kako smo saznali, na setu nisu imala bilo kakvih problema sa koronavirusom, niti je rad na nastavku popularnog filma u bilo kom trenutku bio ugrožen.

Juzni vetar snimanje
Završeno snimanje: Miloš Biković igra glavnu ulogu u „Južnom vetru 2“ Foto:Promo/Južni vetar

I reditelj Radivoj Raša Andrić uspeo je sa ekipom da sredinom oktobra završi snimanje filma „Leto kada sam naučila da letim“ prema knjizi Jasminke Petrović, posle šest meseci rada u Beogradu i na Hvaru.

Ali ekipa filma „Bilo jednom u Srbiji“ u režiji Petra Ristovskog nije bila te sreće. Posle dva meseca rada u Leskovcu, gde je smeštena priča nastala po ideji Zvonimira Šimuneca, morali su da prekinu snimanje pošto se pokazalo da je glumac Ivan Bekjarev pozitivan na koronavirus. Cela ekipa poslata je na testiranje i, prema našim saznanjima, pokazalo se da niko više nije bio pozitivan, ali je ipak odlučeno da predviđenih još 10 snimajućih dana bude zakazano za proleće.

Sa snimanja „Bilo jednom u Srbiji“ Foto: Printscreen/YouTube/juGmedia

Informacija da je prekinuto i snimanje filma „Toma“ o legendi narodne muzike Tomi Zdravkoviću u režiji Zorana Lisinca munjevito se proširila u filmskim krugovima, ali razlog nije koronavirus, nego je pauza od četiri dana, do ponedeljka, iznuđena, kako smo saznali, „zbog tehničkih problema“. Film iza koga kao producent stoji Dragan Bjelogrlić, a naslovnu ulogu igra Milan Marić, većim delom je završen i ostala su, kako nam je rečeno, „još neka dosnimavanja“. Bilo je u planu da se neki od kadrova snime u Sarajevu, ali su zbog nepovoljne epidemiološke situacije u regionu producenti tu ideju stavili „na stendbaj“ i razmatra se i mogućnost da one, umesto u BiH, budu snimljene u Srbiji.

Milan Marić kao Toma Zdravović u filmu „Toma“ Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prva klapa filma „Zlatni dečko“ u režiji Ognjena Jankovića po scenariju Alekse i Vuka Ršumovića pala je poslednjeg dana septembra na stadionu OFK Beograd, a snimanje priče o talentovanom mladom fudbaleru (igra ga mladi Denis Murić) koji je meta različitih interesa, prema našim saznanjima, teče trenutno bez ikakvih problema. U toku je i snimanje filma „Abrakadabra“ koji po svom scenariju režira Filip Gajić.

I snimanje ostvarenja „Hadžijino zvono“, odnosno serije „Nečista krv“, prema delima Bore Stankovića, započeto sredinom avgusta u Ripnju, privodi se kraju kako je i planirano. Režiju za prvih pet epizoda serije „Nečista krv“ po scenariju koji je kultni sineasta Voja Nanović (1922 – 1983) napisao pre četiri decenije potpisuje Milutin Petrović, kao i za film „Hadžijino zvono“ koji će od nastati od prve tri epizode serije, uz adaptaciju Milene Marković. Prvi deo posla uveliko je završen, a preostale epizode režira Goran Stanković. Stanković je ovih dana sa ekipom na setu, završeno je više od tri četvrtine celog posla, a ekipa nastoji da, prateći i situaciju sa koronom, sve završi pre nego što značajnije zahladni, da ne bi, zbog prirode snimanja u scenografiji u naselju pod Avalom, morali da čekaju proleće.

Prve scene „Hadžijinog zvona“ Foto: Filip Andrejević/This and That Productions

Da sačekaju proleće za prvu klapu filma „Ostrvo na dnu“ odlučili su se reditelj Miloš Miša Radivojević i producent i glumac Svetozar Cvetković.
– Mislili smo da počnemo snimanje sad u oktobru, ali smo se zbog prirode snimanja filma u dogovoru sa Filmskim centrom Srbije pomerili snimanje za proleće. Nadamo se da će tada i opšta situacija sa koronavirusom da se smiri, da će tada sve biti normalnije i da ćemo da nastavimo da radimo kako treba – rekao nam je Cvetković.

Očekuje se i nastavak rada na „Košarama“, nakon što je okončana medijacija u sporu između reditelja Balše Đoga i producenata, s tim što nije precizirano kada bi to moglo da se dogodi, a svoje novo igrano ostvarenje priprema se i reditelj Mladen Đorđević.

Serije

Uprkos nezavidnoj epidemiološkoj situaciji, rad na seriji „Vreme zla“, koju po motivima trilogije Dobrice Ćosića režira Ivan Živković, nije ugrožen, potvrdio je za naš sajt njen tvorac, glumac Goran Šušljik.
– Snimanje je u toku. Poštujemo sve epidemiološke propise, redovno se testira čitava ekipa, i rad na seriji, za sada, ide po planu. Snimanje bi trebalo da bude okončano do kraja godine – kratko nam je rekao Šušljik. Serija, u kojoj, između ostalih, igraju Goran Bogdan, Nebojša Dugalić, Nada Šargin i Radovan Vijović, trebalo bi premijerno da bude prikazana početkom godine na kanalu Nova S.

Goran Šušljik u seriji „Vreme zla“ Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Snimanje serije „Kralj“ u režiji Zdravka Šotre, koja takođe nastaje u produkciji kompanije „United Media“, završeno je u septembru.

I skoro sve druge domaće serije čije snimanje je započeto proletos i letos završene su ili se privode kraju. Pri kraju je snimanje serije „Radio Mileva“ za RTS. Ekipe iza kojih je stala kuća „Fajerflaj“ završile su snimanje „Crne svadbe“, „Klana“ i „Porodice“. U „Fajerflaju“, međutim, potvrđuju da su zbog situacije sa koronavirusom morali da prekinu snimanje serije „Zabran – Kalkanski krugovi“ u režiji Milana Karadžića, da je do završetka „ostalo tri snimajuća dana“ i da će ona biti najverovatnije završena do kraja godine.

Trenutno je u toku i snimanje nekoliko sitkoma i telenovela, a sledećeg vikenda trebalo bi da padne i prva klapa za treću sezonu serijala „Srpski junaci srednjeg veka“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar