Teodora Dragićević i Marko Grabež u "Hadžijinom zvonu" Foto: Filip Andrejević/This and That Productions

Snimanje filma "Hadžijinog zvona" i serije "Nečista krv", zasnovanih na delima Bore Stankovića, po scenariju Voje Nanovića i Milene Marković, u režiji Milutina Petrovića i Gorana Stankovića, počelo je juče u Ripnju pod Avalom. Planirano je da snimanje traje 84 dana, a da ga publika vidi 2021. godine.

Ambiciozni filmski projekat pod radnim naslovom „Hadžijino zvono“, sa Draganom Bjelogrlićem u nosećoj ulozi Hadži Trifuna, govori o propasti stare srpske gazdinske porodice kroz koju se paralelno prati i slabljenje Osmanske imperije i stvaranje mlade srpske kneževine, navode iz Filmskog centra Srbije, koji je podržao razvoj i produkciju ovog ostvarenja.

Snimanje je započeto nakon višemesečnih priprema, u okviru kojih je izgrađena i replika starog Vranja u Ripnju kod Avale. Prvog dana snimljene su scene sa mladim glumcem Markom Grabežom, koji igra Mitu, Hadži Trifunovog sina, a partnerke su mu bile Nela Mihajlović (Kata) i Teodora Dragićević (Stojna). Uloga Jovče, drugog sina bogatog predvodnika hrišćanske manjine u Vranju u 19. veku pod turskom vlašću, poverena je mladom glumcu Nedimu Neziroviću.

Marko Grabež i Nela Mihajlović Foto: Filip Andrejević/This and That Productions

Paralelno sa filmom, biće snimljena i serija „Nečista krv“. Prvu verziju scenarija za seriju je pre četiri decenije napisao kultni sineasta Vojislav Voja Nanović (1922–1983), povezujući pripovetke, drame i romane Bore Stankovića u razgranatu porodičnu sagu koja obuhvata period od 40 godina. Milena Marković je adaptirala prve tri epizode u scenario za film, dok su na preostalim epizodama radili mladi scenaristi Dejan Prćić (od četvrte do desete epizode) i Katarina Mitrović (četvrta i peta epizoda), navode u FCS.

Prve scene „Hadžijinog zvona“ Foto: Filip Andrejević/This and That Productions

Film i prvih pet epizoda režira Petrović, direktor fotografije je Erol Zubčević, a montažer Petar Jakonić. Drugih pet epizoda će režirati Goran Stanković, poznat po seriji „Jutro će promeniti sve“, a njegovi saradnici su direktor fotografije fotografije Aleksandar Karaulić i montažer Uroš Maksimović.

Film i prvih pet epizoda režira Milutin Petrović Foto: Filip Andrejević/This and That Productions

Gradnja filmske replike Vranja u Ripnju trajala je tri meseca, a delo je poznatog scenografa Milenka Mileta Jeremića i njegovog tima. Za muziku je zadužen Aleksa Ranđelović, za kostime Marina Medenica, a za masku Dušica Vuksanović.

Direktor filma i serije je Ivan Krstović, Saša Radojević je urednik serije, a projekat nastaje u produkciji kuće “This and That Productions” sa Snežanom van Hauvelingen na čelu (film i serija) i RTS-a (serija), kao i uz podršku FCS-a i Media programa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar