Foto: Momčil Božilov

Snimanje novog filma Radivoja Raše Andrića “Leto kada sam naučila da letim“, prema istoimenoj knjizi Jasminke Petrović, završeno je posle šest meseci snimanja u Beogradu i Hvaru. Ovo je prvi Andrićev film posle ostvarenja “Kad porastem biću Kengur”, koji je kao i njegovi prethodni filmovi “Munje” i “Tri palme za dve bitange i ribicu” stekao kultni status.

“Leto” je adaptacija istoimene knjige Jasminke Petrović, jedne od najznačajnijih domaćih spisateljica za decu i mlade, ovenčane brojnim nagradama.

– Nekoliko puta sam bila na snimanju i uvek sam imala isti utisak – kakva sjajna ekipa! Atmosfera je bila radna, stvaralačka i pozitivna. Srećna sam i duboko zahvalna što tako divne osobe tumače junake iz mog romana. I kao što čika Duško Radović kaže „Sve što leti, htelo bi da leti… Neka leti, i treba da leti“ – izjavila je Jasminka Petrović.

„Leto kada sam naučila da letim“, film Radivoja Raše Andrića, Foto: Promo

Glavna junakinja je dvanaestogodišnja Sofija, pred kojom je naizgled dosadno letovanje sa dve bake. Ipak, nova prijateljstva, prvi poljubac i pomirenje sa otuđenom porodicom pretvoriće leto na idiličnom jadranskom ostrvu u dragoceno iskustvo.

Glavnu ulogu tumači talentovana mlada glumica Klara Hrvanović, a podršku su joj pružile iskusne kolege Olga Odanović i Žarko Laušević, kao i splitska glumica Snježana Sinovčić. U filmu se u ulozi Sofijinih rođaka pojavljuju i mladi glumci Luka Bajto i Ema Rogić.

Klara Hrvanović i Olga Odanović u filmu
„Leto kada sam naučila da letim“, Radivoja Raše Andrića, Foto: Glorija Lizde

Film „Leto kada sam naučila da letim“ realizuje se u ko-produkciji Sense Production (Srbija), Kinorama (Hrvatska), Art Fest (Bugarska) i Silverart (Slovačka), uz podršku nacionalnih fondova i pan-evropskih fondova Kreativna Evropa i Eurimaž.

Producenti Milan Stojanović i Maja Popović najavljuju da će “Leto” biti film koji će zajedno ići da gledaju ćerke, mame i bake.

Benjamin Lacko i Klara Hrvanović u filmu
„Leto kada sam naučila da letim“, Radivoja Raše Andrića, Foto: Glorija Lizde

“Od srca čestitamo reditelju, glumcima i ekipi. Presrećni smo što smo uspeli da snimimo film u ovoj ludoj godini punoj neizvesnosti, a posebno sa ovoliko smeha i radosti u toku celog procesa. Posebno hvala našim prijateljima iz Kinorame i žiteljima Hvara, koji su nas divno ugostili. Sada nas čeka veliki posao u postprodukciji, jer će film zbog Sofijine bujne mašte, obilovati vizuelnim efektima. Očekujemo da ćemo sve završiti do sledećeg leta i da će film doći pred publiku početkom jeseni 2021”, izjavili su producenti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar