Predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan i reditelj Balša Đogo na konferenciji za medije u Vladi Srbije, Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Snimanje filma "Košare" će biti nastavljeno, nakon što je uspešno okončan proces medijacije između reditelja Balše Đoga i producenata, saopšteno je danas iz Filmskog centra Srbije. Predsednica UO FCS Jelena Trivan osim što je zasluge za to pripisala sebi, detalje o tome kada će i kako snimanje biti nastavljeno nije saopštila.

Trivan i Filmski centar Srbije reagovali su nakon teksta koji smo objavili jutros „Cvele prvi put o Košarama: Taj spor će neko morati da reši“.

„Filmski centar Srbije uspesno je okončao medijaciju između producenata ‘Heroja sa Košara’ i reditelja Balše Đoga, tako da se snimanje filma nastavlja. Nakon nesuglasica i sukobljenih viđenja producenata i reditelja o daljem snimanju filma, Filmski centar se ukljucio u razrešavanje spora i uspeo da nađe kompromisno rešenje kojim se omogućava nastavak snimanja“, saopšteno je iz FCS.

– Lično sam dane provela u razgovoru sa stranama u sporu u pokušaju da ih ubedim da nesporazume stave po strani u cilju očuvanja teme Košara i sećanja na heroje. Jako smo bili ponosni na to što se snima film „Košare“ i javnost je sa odusevljenjem prihvatila činjenicu da se u Srbiji snima prvi film o ovoj herojskoj akciji. Nismo želeli da događanja unutar filmske ekipe, koja su manje više uobičajena, nadiđu veličinu i važnost filma. Zato smo učinili sve da se ovaj spor sporazumno resi. Nadam se skorom nastavku snimanja i premijeri sledeće godine i zahvaljujem se na kooperativnosti koju su pokazali „Omega produkcija“ i reditelj Đogo – navela je Jelena Trivan, predsednica UO Filmskog centra Srbije.

U Filmskom centru Srbije koliko juče rečeno nam je samo da je „proces medijacije još u toku“, a reditelj Balša Đogo uzdržao se od komentarisanja, poštujući prethodni dogovor da ne daje izjave dok su pregovori u toku. Glumci koji igraju u „Košarama“ zatražili su da se sukob razreši i da se snimanje nastavi. Aleksandar Radojičić ocenio je da u rešavanje spora „treba da se umeša i država, jer je to projekat od nacionalnog značaja“, a Svetozar Cvetković napomenuo je juče da će „ako je država stala iza tog filma, taj spor neko morati da reši“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar