Foto: RAS promo

Drugo izdanje međunarodnog programa „ReActing as a Star", posvećenog umrežavanju regionalnih glumaca sa evropskim kasting direktorima, agentima, filmskim rediteljima i drugim profesionalcima iz audiovizuelne industrije, održaće se od 15. do 17. juna na Bledu, u Sloveniji.

Devetnaest talentovanih i poznatih glumaca iz regiona, među kojima i Borka Tomović, Radovan Vujović, Mira Janjetović i Anita Ognjanović iz Srbije učestvovaće u ovogodišnjem programu koji se održava pod sloganom „Act globally, play internationally!“.

Ovogodišnje izdanje koncipirano je kao jedinstveni događaj namenjen umrežavanju, na kojem glumci mogu unaprediti svoje sposobnosti, proširiti svoje znanje i pronaći nove poslovne prilike. Program „ReActing as a Star“ nosi oznaku Knowledge Sharing Evropske filmske akademije za 2023. i 2024. godinu. Pod oznakom Knowledge Sharing, Evropska filmska akademija želi dati veću vidljivost i istaći važnost izvanrednih projekata koji su usmereni ka povezivanju ljudi i deljenju znanja.

Program „ReActing as a Star“ inicijativa je Slovenačkog filmskog centra i Secret Arts Cinema kao producenta projekta, u partnerstvu sa filmskim centrima i fondovima iz Srbije, Hrvatske, Severne Makedonije, Crne Gore, CineLink Industry Days Sarajevo Film Festivala, i u saradnji sa Evropskom filmskom akademijom, Međunarodnim udrženjem kasting direktora i platformom Filmmakers.eu.

Foto:promo

Povodom ovog događaja, Nataša Bučar, direktorka Slovenačkog filmskog centra, izjavila je:

– Drago mi je što smo pokrenuli program „ReActing as a Star“, koji u Sloveniju dovodi mnoge uspešne i poznate filmske glumce iz regiona, kao i etablirane kasting direktore i agente. U saradnji sa regionalnim filmskim centrima, podržavamo ovaj projekat s zajedničkom ambicijom da obezbedimo veću prisutnost naših glumaca u filmskoj produkciji i time im pružimo više prilika za afirmisanje u regionu i inostranstvu. Program „ReActing as a Star“ donosi Sloveniji međunarodno priznat događaj koji je od vitalnog značaja kako za slovensku filmsku industriju, tako i za region u kojem naši filmski stvaraoci sarađuju i koproduciraju svoja dela.

Poznati i iskusni glumci i glumice koji učestvuju u ovogodišnjem izdanju ReActing programa su Nika Rozman i Blaž Setnikar iz Slovenije; Borka Tomović i Radovan Vujović iz Srbije; Tihana Ćulafić i Petar Burić iz Crne Gore; Iva Mihalić i Slavko Sobin iz Hrvatske; Amila Terzimehić i Boris Ler iz Bosne i Hercegovine; i Natasha Petrović i Dimitar Gjorgjievski iz Severne Makedonije. Programu na Bledu priključiće se i sedam mladih regionalnih glumaca i glumica, polaznika Talents Sarajevo actors studija – Anita Ognjanović, Anuša Kodelja, Luna Pilić, Mira Janjetović, Marija Labudović, Nebojša Rako i Dino Bajrović.

Anita Ognjenović Foto: RAS promo

Povodom drugog izdanja programa „ReActing as a Star“, Tina Hajon, osnivač Secret Arts Cinema, autorka i direktorka ReActing projekta, rekla je:

– Počastvovani smo što su naše regionalne i evropske kolege prepoznale značaj ovog projekta i sa zadovoljstvom objavljujemo da „ReActing as a Star“ od ove godine nosi oznaku Knowledge Sharing Evropske filmske akademije kao izvanredan evropski trening program. Ugostićemo sjajne regionalne glumice i glumce i pružiti im priliku da se sretnu sa poznatim filmskim rediteljima iz regiona, kao i da rade sa najvećim kasting direktorima u Evropi, poput Cassandre Han i Jeremyja Zimmermana. „ReActing as a Star“ će ponovo biti važno mesto susreta gde će glumci imati vremena da se bolje upoznaju i otvoreno diskutuju o temama koje su im važne.

Drugo izdanje „ReActing as a Star“ programa biće otvoreno 15. juna posebnim programom pod nazivom „Razgovor s Brankom Katić“, masterklasom koji moderira Nataša Bučar, direktorka Slovenačkog filmskog centra. Branka Katić je jedna od retkih glumica sa našeg područja koja je postigla uspeh na domaćoj i međunarodnoj sceni, radeći intenzivno u pozorištu, na televiziji i filmu. Sarađivala je sa priznatim rediteljima poput Petera Kosminskog, Michaela Radforda, Anthonyja Minghelle, Michaela Manna i Sally Potter. Delila je ekran sa značajnim glumcima kao što su Javier Bardem, Johnny Depp, Christian Bale, Tim Spall, Romain Duris, Jason Schwartzman i Sarah Lancashire.

Branka Katić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Masterklas i okrugli stolovi – kao i prezentacija ReActing-a, planirana za 16. jun, gde će izabrani glumci predstaviti svoje portfolije regionalnim medijima – biće otvoreni za javnost.
Međunarodni program na Bledu takođe će uključivati dve radionice koje će se održati 17. juna, a koje vode dvoje međunaordno uglednih kasting direktora, Cassandra Han i Jeremy Zimmerman. Cassandra Han se specijalizovala za saradnju između nemačkog, italijanskog, britanskog i američkog tržišta i poznata je po svom radu na filmovima „FORD VS FERRARI“ dobitnika Oskara Džejmsa Mangolda, „A HIDDEN LIFE“ Terensa Malika, i „EIGHT AND A QUARTER“ Oskara Roelera.

Jeremy Zimmerman jedan je od vodećih kasting direktora u Velikoj Britaniji, koji je sarađivao sa značajnim rediteljima poput Toda Filda, Rona Hauarda, Gijerma del Tora, Bile Augusta, Đuzepea Tornatorea, Izabel Košet, Petera Yatesa, Džona Šlesindžera, Ridlija Skota, Brusa Beresforda, Nila Maršala i Sira Ričarda Attenborougha. Njegova filmografija uključuje filmove poput „MOON“, „IN LOVE AND WAR“, „SWING KIDS“, „WILLOW“, „ROBIN HOOD PRINCE OF THIEVES“, „BLADE II“, „AFRICA UNITED“, „HIDALGO“, „KEEPING MUM“, „HELLBOY“ i filma „TÁR“, nominovanog za Oskara.

Da podsetimo, međunarodni program „ReActing as a Star“ pokrenut je 2022. kao networking događaj i već je predstavio dvadeset regionalnih glumaca kasting direktorima i agentima. Prošlogodišnja bogata i plodonosna edicija uključivala je masterklasove i radionice reditelja Teone Mitevske, glumaca Leona Lučeva i Jelene Graovac Lučev, kao i kasting direktora Nathalie Chéron, koja je sarađivala sa svetski poznatim rediteljima, poput Luka Besona. Takođe, u programu su učestvovali hrvatski reditelj Dalibor Matanić, Yngvill Kolset Haga (kasting direktorka filma NAJGORA OSOBA NA SVETU Joakima Trira) i Ita O’Brien pokretačica inicjative i koordinatorka intimnih scena za televiziju, film i pozorište.

Nakon uspešne organizacije prvog međunarodnog programa posvećenog isključivo glumcima iz regiona, u avgustu 2022. godine, direktori filmskih centara iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore potpisali su trogodišnji Memorandum o saradnji na projektu „ReActing as a Star“.

Bonus video: Joakim Tasić – Progon glumaca ostavlja gorak ukus, i osećaj bespomoćnosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar