Srđan V. Tešin Foto: Stanislav Milojković/ARHIPELAG

Pomalo je nestvarno i zastrašujuće da sledim niz književnih velikana poput Tišme, Kiša ili Albaharija. Mislim da bi i oni, kao moji učitelji, bili zadovoljni uspehom moje knjige, kaže za Nova.rs pisac Srđan V. Tešin, novi laureat Andrićeve nagrade.

Književniku Srđanu V. Tešinu za zbirku pripovedaka „Crna Anđelija i druge zverske priče“ u izdanju „Arhipelaga“ žiri Andrićeve nagrade jednoglasno je dodelio značajno priznanje za 2023. godinu.

Zbirku pripovedaka Srđana V. Tešina izdvaja sigurnost rečenice, izgrađenost stila i kompoziciona celovitost, navodi se u obrazloženju žirija i zaključuje da književnikov „pripovedni postupak odlikuju suptilna melanholija, prodorna ironija, psihološka iznijansiranost i narativna dinamičnost, koje tvore zaokružen i kompaktan pripovedni svet“. 

Laureat priznanja, kojeg od 1976. godine dodeljuje Zadužbina Ive Andrića, Srđan V. Tešin kaže za Nova.rs da je „oduvek Andrićevu nagradu smatrao najvažnijom i najvećom književnom nagradom u Srbiji, s obzirom na to da nosi ime našeg jedinog nobelovca“:

Foto: PRomo/arhipelag

– Andrić je pripovetku promovisao u nacionalni žanr, najpre svojim delom, a potom i besedom pred Švedskom akademijom o priči i pričanju. Pomalo je nestvarno i zastrašujuće da sledim niz književnih velikana poput Tišme, Kiša ili Albaharija. Mislim da bi i oni, kao moji učitelji, bili zadovoljni uspehom moje knjige. Triput sam bio u najužem izboru za Andrićevu nagradu, ali mi je drago što je nagrađena baš „Crna Anđelija“, knjiga zverskih priča, o životinjskom u ljudima i ljudskom u životinjama. Ovo je podjednako nagrada i za moje saradnike i za moje čitaoce, ništa bez njih – iskren je Srđan V. Tešin, kojem će priznanje biti uručeno u Zadužbini Ive Andrića 10. oktobra u podne.

Srđan V. Tešin Foto:privatna arhiva NKC

Tešin je pre Andrićeve nagrade ovenčan brijnim drugim priznanjima. Rođen u Mokrinu 1971. godine, ovaj pripovedač, romanopisac i antologičar, koji je diplomirao na poetici kratke priče, priredio je sedam tematskih antologija, panorama i izbora kratkih priča, i objavio 13 knjiga proze: „Sjajan naslov za pantomimu“, „Antologija najboljih naslova“, „Kazimir i drugi naslovi“, „Kroz pustinju i prašinu“, „Kuvarove kletve i druge gadosti“, „Alternativni vodič kroz Vavilon“, „Ispod crte“, „Priče s Marsa“, „Gori gori gori“, „Moje“, „Luka kaže“, „Mokrinske hronike“ i prošle „Crnu Anđeliju“.

Proza mu je prevođena na desetak evropskih jezika, a zastupljen je u domaćim i inostranim antologijama i izborima iz srpske savremene književnosti. Dobitnik je stipendije iz Fonda „Borislav Pekić“, Medalje kulture za multikulturalnost i interkulturalnost Zavoda za kulturu Vojvodine, Nagrade Društva književnika Vojvodine za knjigu godine, Nagrade grada Niša „Maleni cvet“. „Priče s Marsa“ bile su u najužem izboru za Andrićevu nagradu i priznanje „Zlatni suncokret“, a „Mokrinske hronike“ u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

Bonus video: Ivo Andrić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar