Srdjan Dragojevic reditelj
Srđan Dragojević Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Finansijska sredstva dobijam svake sedme godine... Tako je bilo i sa "Paradom" i "Nebesima" i evo, nakon šest godina redovnog konkurisanja i odbijanja, opet isto, kaže za Nova.rs reditelj Srđan Dragojević komentarišući rezultate konkursa Filmskog centra Srbije.

Reditelj Srđan Dragojević konačno je, posle više bezuspešnih pokušaja, dobio finansijska sredstva Filmskog centra Srbije za snimanje filma. Dragojeviću su dodeljena sredstva za dva ostvarenja, dok je za četiri projekta odbijen, rezultat je okončanja konkursa FCS-a.

Upravni odbor Filmskog centra Srbije odlučio je da novčano podrži snimanje četiri igrana filma reditelja i scenarista Srđana Dragojevića, Srđana Anđelića, Momira Miloševića i Mladena Đorđevića, objavljeno je na sajtu ove institucije.

UO FCS je usvojio predlog Konkursne komisije o dodeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2023. godinu u kategoriji – Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, a Dragojeviću je dodeljeno 41 milion dinara za „Osmi mart“.

U obrazloženju odluke navodi se da je predložak za „Osmi mart“, napisan po istoimenoj pripoveci Rumene Bužarovske, „raskošan scenario koji razbija tabu ženskog alkoholizma, otkriva licemerje našeg društva i raskrinkava nikad iščezli imperijalizam velikih sila“ i opasku da je Dragojevićev projekat feministički film u najplemenitijem smislu.

Rumena Bužarovska Foto:Umar Timol

A milion dinara više dobili su Srđan Anđelić za „Poslednje pirate“ i „Ljubavna soba“ Mladena Đorđevića.

„S nestrpljenjem čekamo premijeru komedije o prijateljstvu sa pevanjem i plesanjem“, navodi se u odluci za Anđelićev projekat, dok se za Đorđevićev film konstatuje da „donosi neobičnu galeriju likova koji defiluju kroz ljubavnu zatvorsku sobu“.

„Sapun“ Momira Miloševića dobio je 25 miliona dinara, a odbijeni su, između ostalih, filmovi reditelja i scenariste Dragojevića „Bilo jednom na istoku“ i „Škartovi“, kao i „U međuvremenu“ reditelja i scenariste Gordana Matića, donedavnog direktora FCS-a, koji je smenjen s čela Filmskog centra Srbije samo mesec i po dana pre isteka mandata a ova institucija stavljena u v.d. stanje. Među tridesetak odbijenih projekata, a nije podržan ni „Nivo tolerancije“ reditelja i scenariste Ognjena Sviličića.

Srđan Dragojević, Srdjan Dragojević Emisija Utisak nedelje
Srđan Dragojević Foto: Ivan Dinić/Nova S

Srđan Dragojević priča za Nova.rs da je na konkursu Filmskog centra Srbije konkurisao u četiri kategorije sa devet projekata.

– Od toga tri na konkursu za dugometražni igrani film, tri na konkursu za razvoj scenarija, dva na razvoju projekta i jedan na konkursu za dečiji film. Dosta stvari me zanima i radim stalno. Pišem nešto novo stalno, a pošto sam jedan od retkih reditelja koji nije dobio priliku da režira seriju, pisanje mi je pomagalo da imam osećaj da sam još uvek u ovom poslu – priznaje Dragojević.

FCS je odlučio da u kategoriji sufinansiranja proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova za decu i omladinu dodeli 28 miliona i 400 hiljada dinara avanturističkom projektu „Hunskom letu“ scenaristkinje Kristine Đuković i reditelja Nedeljka Kovačića. Takođe i scenaristi i reditelju Srđanu Dragojeviću, koji je dobio 31 milion i 600 hiljada dinara za omnibus „Mliječni zubi“, adaptaciji šest priča iz istoimene zbirke spisateljice Lane Bastašić.

Primećuje Srđan Dragojević za naš sajt i jedan kuriozitet:

– Sredstva dobijam baš svake sedme godine… Tako je bilo i sa „Paradom“ i „Nebesima“ i evo, nakon šest godina redovnog konkurisanja i odbijanja, baš iznenadnog uspeha. I to sa dva projekta po delima dve divne spisateljice Rumene Bužarovske i Lane Bastašić – otkriva reditelj.

No, nije to sve što Dragojević radi po delima žena autora:

– Štaviše, tu je i roman treće spisateljice Maje Bekčić Petrović „Major i Helena“ po kojoj sam napisao treatment i prijavio se na konkurs za Razvoj scenarija i dobio i tu sredstva. Veoma sam srećan što ću pisati scenario o životu zaista zanimljive osobe, majora Helene Vuković. Nekako imam osećaj da se taj trud sada isplatio, nakon višegodišnjeg odbijanja mojih projekata, ali i onog neprijatnog slučaja sa poništavanjem konkursa za eminentne reditelje – priznaje reditelj Srđan Dragojević.

U kategoriji finansiranja dugometražnih dokumentarnih filmova s najviše sredstava FCS će podržati projekat „Korio“ Mladena Kovačevića i to s iznosom od sedam i po miliona dinara, 6.400.000 dinara dobili su Marko Grba Singh i Daniel Kotter za „Stratum“, Luka Papić za „Dirljivu planetu“, Filip Grujić i Aleksa Borković za „Jugo ide u Ameriku“, dok je 3.300.000 dinara dodeljeno Milici Đenić za projekat „Na pola puta do Sjenice“, dok je u kategoriji dugometražnih animiranih filmova odlučeno da se sufinansiraju „Kapetan Džon Piplfoks“ reditelja Vladimira Slavice sa 30 miliona dinara, koliko je dobio i „Kako je nastao pčelinjak“ Nemanje Gavrilovića.

Bonus video: Vladimir Perišić o filmu „Lost Country“ na FAF-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare