Vesna Perunović Foto: Galerija Bel Art

Izložba savremene srpske skulpture "Bez naziva: skulptura posle skulpture" otvorena je u Temišvaru, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture.

Postavka je otvorena u prostoru nekadašnje kasarne Cazarma U, u samom centru grada, zdanju izuzetne arhitektonske vrednosti.

Izložba „Bez naziva: skulptura posle skulpture“ donosi radove 25 srpskih umetnika, podeljenih u sedam tematskih celina, u izboru kustosa i likovnog kritičara Save Stepanova.

Među odabranim umetnicima su Mrđan Bajić, Zdravko Joksimović, Gabrijel Glid, Rastislav Škulec, Radoš Antonijević, Branislav Nikolić, Radomir Knežević, Dragan Rajšić, Mića Stajčić, Nataša Teofilović, Stevan Kojić, Maja Rakočević Cvijanov, Goran Despotovski, Vesna Perunović, Nada Denić, Milan Jakšić, Barbara Laković, Aleksandar Stanojević, Petar Sibinović, Anđela Grabež, Ivana Milev, Tatjana Dimitrijević, Andreja Petraković, Danica Bićanić i Miloš Fat.

Umetnici Foto: Galerija Bel Art

Tematski segmenti, koji su smešteni u pojedinačnim prostorima ovog grandioznog zdanja, imaju svoje nazive. U prvom su „Ljudi“; u narednom su ostvarenja „O političkoj i društvenoj tranziciji“, zatim postavka „Kuća-dom“, sledi „Nova ekspresija“, u pretposlednjoj sobi su skulpture i instalacije pod nazivom „Struktura“, poslednji segment čini celina „Novi vizuelni sistemi – Skulptura od materijalnog ka nematerijalnom“.

Dragan Rajšić Foto: Galerija Bel Art

Postavku je realizovala novosadska Galerija „Bel art“ u saradnji s temišvarskom Fondacijom „Triade“ iz Temišvara. U okviru te saradnje u protekle dve decenije predstavljeni su naši umetnici u Rumuniji, ali i rumunski u Srbiji na novosadskom festivalu savremene vizuelne umetnosti „Dunavski dijalozi“, a naši autori iz Temišvara prošle godine su održali i umetnički dijalog u Parizu.

Foto: Galerija Bel Art

U istom zdanju, u kojem su postavljena dela naših umetnika, u toku je i izložba savremene rumunske skulpture.

Kustos izložbe Sava Stepanov objasnio je da postavci nije dao naziv jer je u pitanju širok spektar tema kojima se srpska skulptura danas bavi, od života, situacije i doma, preko političkih tema i tranzicije u politici i privredi, sve do pojedinaca koje svakodnevno viđamo u elektronskim medijima.

Aleksandar Stanojevič Kempa Foto: Galerija Bel Art

– Takva naša „skulptura posle skulpture“, svojim fragmentizovanim oblicima, raspršenošću, kombinacijama i manipulacijama autoritativno obrazlaže i „filozofira“ fenomene i manifestacije našeg današnjeg življenja, i konceptualno, formalno, estetski, etički – naglašava Stepanov, dodajući da se u našoj skulpturi čvrsta forma dezintegriše, fragmentizuje, i da se umesto celovitog oblika pojavljuju instalacije i dolazi do mešavine različitih materijala u okviru jednog dela.

Foto: Galerija Bel Art

Stepanov je želeo da prikaže sposobnost nove „skulpture posle skulpture“ da se bavi našom svakodnevicom a da pri tome ostane ubedljiva i autentična u svom dejstvu i životnoj primenljivosti. Sama umetnost direktno ništa neće moći da uradi osim da ponudi povode i podstreke, da anticipira događaje, istovremeno nam dajući recept o tome kako da se ponašamo da bi opstali u ovom svetu.

Petar Sibinović Foto: Galerija Bel Art

Izložba u Temišvaru će trajati do 24. avgusta i deo je bogatog programa ovogodišnje evropske prestonice kulture.

Bonus video: Pikaso

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar