Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT, Promo, Profimedia

Konačno je došao i najvažniji dan za sve filmske zaljubljenike - svečana ceremonija dodele Oskara, koja će se održati večeras, dva sata posle ponoći (po našem vremenu) u losanđeleskom Dolbi teatru.

Nakon tri godine pauze (komičar Džim Kimel se u dva navrata nije mnogo proslavio, a Kevin Hart je 2019. odbio tu ulogu), večerašnja ceremonija imaće domaćine i to tri dame, glumice Redžinu Hol, Ejmi Šumer i Vandu Sajks.

Da je ovogodišnji Oskar konačno (bar jednim delom) u znaku žena, potvrđuje i rediteljka Džejn Kempion koja sa filmom „Moć psa“ ima najviše nominacija – čak 12.

Kempion je inače prva žena koja je dva puta nominovana za najbolju režiju, prvi put 1994. za dramu „Klavir“, koja joj je donela Oskara za najbolji scenario. Tada je novozelandska sineastkinja bila nominovana i za najbolju režiju, međutim nagrada je otišla u ruke Stivena Spilberga za „Šindlerovu listu“. Mnogi prognoziraju da će mu se Kempionova večeras „slatko osvetiti“…

Džejn Kempion Foto: JIM RUYMEN / UPI / Profimedia

Na listi sa najviše nominacija su i filmovi: „Dina“ (10), „Belfast“ (7), „Priča sa zapadne strane“ (7), „Kralj Ričard“ (6), „Don’t Look Up“ (4), „Aleja noćnih mora“ (4), „Povezi me“ (4), „CODA“, „Pica od sladića“ (3).

Iako za najbolji film u nominacijama i u kladionicama prednjači „Moć psa“, film „CODA“ rediteljke Šon Hejder pojavio se iznenada kao apsolutni favorit nakon što je 20. marta trijumfovao na dodeli nagrada Američkog udruženja producenata (PGA) u Los Anđelesu.

Pored Kempionove, u trci za zlatnu statuu za najbolju režiju su i Pol Tomas Anderson („Pica od sladića“), Kenet Brana („Belfast“), Stiven Spilberg („Priča sa zapadne strane“) i Rjusuke Hamaguči („Povezi me“).

Za najbolji originalni scenario nominovani su: Pol Tomas Anderson („Pica od sladića“), Kenet Brana („Belfast“), Zek Bejlin („Kralj Ričard“), Adam Mekej i Dejvid Sirota („Don’t Look Up“), i Eskil Vogt i Joakim Trir („Najgora osoba na svetu“), a za najbolji adaptirani scenario: Džejn Kempion („Moć psa“), Megi Džilenhol (adaptacija dela Elene Ferante „Mračna kći“), Šon Hejder („CODA“), Deni Vilnev, Erit Rot i Džon Spejts („Dina“), Rjusuke Hamaguči i Takamasa („Povezi me“).

Među nominovanima za najboljeg glumca – favorit je Vil Smit („Kralj Ričard“), a slede Havijer Bardem („Being the Ricardos“), Denzel Vošington („Tragedija Magbeta“), Endru Garfild („Tick, Tick … Boom!“). Nominovan je i Benedikt Kamberbač („Moć psa“), koji će, prema prognozama „izvisiti“, a odigrao je „ulogu života“, po oceni eminentnih kritičara.

Kada je reč o najboljim glumicama, prema stranim agencijama, najviše šansi da u rukama drži najprestižniju nagradu na svetu ima Džesika Čestejn („Oči Tami Fej“), odmah iza nje je Kristen Stjuart za film „Spenser“, a u trci su i Olivija Kolman („Mračna kći“), Penelopa Kruz („Paralelne majke“) i Nikol Kidman („Being the Ricardos“).

Za najbolju sporednu glumicu nominovane su Džudi Denč („Belfast“), Kaitriona Balfe („Belfast“), Ariana Debozi („Priča sa zapadne strane“), kojoj se, posle trijumfa na dodeli Bafta i Nagrada Udruženja kritičara daju najveće šanse, kao i Kirsten Danst („Moć psa“), Džesi Bakli („Mračna kći“) i Anžanu Elis („Kralj Ričard“).

U kategoriji najbolji sporedni glumac našli su se Džesi Plemons i Kodi Smit Mekfi (obojica za „Moć psa“), Kiran Hands („Belfast“), Džej Kej Simons („Being the Ricardos“), i Troj Kotsur („CODA“). Mnogi očekuju da će Kotsur biti prvi gluvi glumac dobitnik Oskara u istoriji, a prva dramska umetnica oštećenog sluha koja je bila laureat Američke akademije jeste Marli Metlin 1987. godine.

Marli Metlin i Troj Kotsur u filmu Coda Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako se ostvare predviđanja filmskih kritičara, „Povezi me“ će postati drugi film u istoriji japanske kinematografije posle „Odlazaka“ iz 2008. koji će ovoj zemlji doneti priznanje u kategoriji Najbolji strani film. Oskara bi moglo da uzme i ostvarenje „Najgora osoba na svetu“ iz Norveške, koje je prema mišljenju mnogih, film godine. Ostali nominovani u ovoj kategoriji su „Lunana“ (Butan), „Flee“ (Danska), „Božja ruka“ (Italija).

Na 94. ceremoniji očekuju se i nastupi Bijonse i Bili Ajliš koje su inače na listi kategorije za najbolju originalnu pesmu – Bijonse sa numerom „Be Alive“ iz filma „Kralj Ričard“ i Bili Ajliš sa „No Time to Die“ („Nije vreme za umiranje“).

Ovo je inače prva godina u istoriji Oskara da je Akademija filmskih umetnosti i nauka donela odluku da nagradu za osam kategorija dodeli pre početka direktnog prenosa, kako bi uštedeli na trajanju i program učinili gledanijim, što je dovelo do burnih reakcija i negodovanja.

Od ove godine se uvodi i nova nagrada – za najpopularniji film po izboru javnosti, putem Tvitera ili namenske veb stranice.

Američki mediji poslednjih dana najavljuju mogućnost da će se u TV prenosu dodele Oskara video-porukom obratiti ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, a glumac Šon Pen je danas apelovao na bojkot Oskara ukoliko se to ne dogodi.

Što se tiče večerašnje satnice, zvanice na crveni tepih stižu oko jedan sat nakon ponoći, dok će sama ceremonija početi u dva. Dakle, ostanite budni kako biste saznali koji je najbolji film na svetu, da li će predviđenja biti ispunjena ili Akademija ima neko novo iznenađenje u rukavu!

Bonus video: Dolazak žirija na filmski festival u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar