Videosex, Anja Rupel Foto: Printscreen/RTS

Kad su "roknuli" onu svoju “Detektivsku priču”, kasnije A1 na prvom albumu koji sam odmah kupio, to je zvučalo tako sveže i uzbudljivo. Bilo je uspešne elektronike i ranije kod nas, ali Videosex su doneli višu energiju, kaže Đorđe Matić za naš portal povodom 40 godina prvog albuma grupe Videosex.

Ko bi rekao da je prošlo već 40 godina od debitantskog albuma slovenačke grupe Videosex, najpoznatije po svojoj pevačici Anji Rupel, za kojom je uzdisala cela Jugoslavije, i po hitu “Detektivska priča”.

Na prvi album pod imenom “Videosex 40” je podsetila i sama Anja na svom Instagram nalogu.

“Pred 40. leti je izsla tale plosca…menda prav konec februarja”, napisala je na maternjem jeziku kratko pevačica Videosexa, i to je bilo dovoljno da brojni fanovi grupe, ali i Anje, evociraju svoje uspomene na njihove pesme.

View this post on Instagram

A post shared by anja rupel (@anjarupel)

Grupa je nastala 1982. godine, ali nije imala stalnu postavu sve do 1983. godine, kada su klavijaturista Matjaž Kosi (ex-Marti Krpan), bubnjar Iztok Turk (ex-Kuzle i Dece socializma), i bas gitarista Janez Križaj (ex Deca socializma), pozvali klavijaturistkinju Ninu Sever i pevačicu Anju Rupel da se pridruže grupi. Rupel, ćerka šlager pevačice Sonje Berce, u vreme formiranja grupe je bila srednjoškolka i, pored pevanja u dečjim horovima i učenja flaute u muzičkoj školi, nije imala prethodnog iskustva. Grupa je dobila ime Videosex po ideji Turka i Dejana Kneza iz Lajbaha.

Đorđe Matić, zagrebački pesnik i esejista, kaže za Nova.rs da se seća Videosexa još iz perioda kada su bili demo bend.

Đorđe Matić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– A kako i ne bih: prvo, bili su beskrajno elegantni već vizualno – dvojica u odelima, naočare za vid, od onih namerno štrebersko-intelektualnih tipova što su petljali oko elektronike u pozadini, i dve dame. Jedna je izgledala „zrelije“, kao kakva svesna profesorka, a druga je bila kao neka hodajuća tautologija – „čedni eros“ – priseća se Matić.

Prvi nastup u većem prostoru imali su u septembru 1983. na festivalu Novi rok u ljubljanskim Križankama. Bend je ubrzo stekao vernu bazu fanova svojim sint-pop zvukom. Krajem 1983. objavili su debitantsko izdanje, singl sa pesmama „Moja mama“ i „Kako bih volio da si tu“ sa Turkom na vokalu.

U martu 1984. bend je objavio svoj prvi album u izdanju ZKP RTLJ, koji je doneo prvi hit grupe „Detektivska priča”.

– Kad su „roknuli“ onu svoju “Detektivsku priču”, kasnije A1 na prvom albumu koji sam odmah kupio, to je zvučalo tako sveže i uzbudljivo. Bilo je uspešne elektronike i ranije kod nas – grupa Beograd bila je po meni savršena u godini ranije – ali Videosex su doneli višu energiju, ironijsku distance i senzualnost. I žanr: “Detektivska priča” je zaista to, ako pogledaš tekst. Mali noar. Prvi album Videosexa spada u uzbudljivije stvari onoga vremena. U eri upravo najuzbudljivijih stvari – smatra Matić.

Pored pomenutog hita, na albumu su se nalazile i pesme „Ana“, „Neonska reklama“, stvari koje su ranije objavljene na singlu i nekoliko instrumentala. Album je privukao pažnju medija širom zemlje, a deo tadašnje štampe je Anju Rupel opisao kao seks simbol. Jednostavno, mnogi su tada bili zaljubljeni u nju.

Matić dodaje da je Videosex bio drugačiji od svih bendova na jugoslovenskoj sceni.

– I to u eri kad su se bendovi poznali po drugačijosti, kad je bilo i dalje mnogo neistraženih teritorija. Njihova drugačijost je bila u tome što si doneli plesnu muziku takozvane „niske rezolucije“ – „italo disko“, ono što se zvalo i Hi NRG i s druge strane elegantnu oštroumnost i eleganciju engleskog elektro pop pravca…

Skoro sve kompozicije i aranžmane su uradili oni sami, a pažnju su privlačili ne samo zbog originalnog zvuka, već i zbog tabu tema kojima su se bavili u svojim pesmama – serijskim ubistvima, istopolnim odnosima i drugim škakljivim stvarima.

Drugi album „Lacrimae Christi“ Videosex objavljuje 1985. Pesme „Sivi dan“ i „Tko je zgazio gospođu mjesec“ postale su veliki hitovi. Kasnije su izbacili još i mini LP „Svet je zopet mlad“ 1987. i „Ljubi in sovraži“ 1992. godine kada se grupa i raspala. Anja je nastavila solo karijeru, ali mi ćemo zauvek pamtiti hitove Videosexa…

– Ono što je najlepše, oni su pomirili sasvim različite publike, čemu sam direktni svedok i učesnik. Pamtim kako su mi u proleće 1984. dolazili ortaci iz škole da im puštam ploče. Na Videosex su odmah poskakali oni koji smo mi u Zagrebu zvali „čageri“ – ti što su plesali u disko-klubovima i voleli tadašnji break dance i italo. Ali vidim, reaguju i ovi moji što vole i Public Image Ltd., i što su se sa mnom palili na pank i na prvi album Discipline kičme. Divan i redak je bio taj „konsenzus“ – zaključuje Đorđe Matić.

Bonus video: Gile iz Električnog Ograzma: Kad mogu Bob Dilan i Pol Makartni na turneju možemo i mi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar