Foto: Printscreen YouTube/yugosound

Jedna od naših najlepših pop pesama iz 80-ih godina prošlog veka je, po mnogima “Rudi” Dragane Šarić, poznatije po umetničkom imenu Bebi Dol.

U pitanju je “stvar” koja se i danas posle 40 godina neprestano sluša i pušta, od radio stanica do prestižnih žurki, jer zvuči sveže, kao da je upravo snimljena. Sa neverovatnim vokalima i modernim, neobičnim zvukom, „Rudi“ je sinti-pop slatkiš idealan za svakoga ko želi da ima originalno ostvarenje u svojoj ličnoj kolekciji ploča.

Pesma “Rudi” je izašla 1983. na istoimenom maksi singlu za tadašnji PGP RTB. Osnovni zadatak je bio da se pripremi teren i najavi izlazak Bebinog debi albuma “Ruže i krv”.

– Kada se pojavio, “Rudi” je izazvao mali potres u tinejdž populaciji – priseća se Suzana Zlatanović (Luna Lu) za Nova.rs i dodaje:

– Bila je jedinstvena, egzotična, ulazila je u uho na keca. Odmah smo se podelili na tabor Slađane Milošević i fanova Bebi Dol. Suštinski smo obožavali obe.

Bebi Dol se udružila sa poznatim timom u to vreme: braćom Bubalo, Zoranom Zagorčićem, Dejanom Kostićem, zajedno sa svojim tadašnjim dečkom Goranom Vejvodom, ovde u ulozi aranžera i producenta. U projektu je učestvovao i Saša Habić kao snimatelj, inače, jedan od najboljih srpskih, ali i jugoslovenskih muzičkih producenata.

Foto: Promo

Habić kaže za Nova.rs da je pesma pravljena u periodu kada su se kod nas prvi put pojavili digitalni uređaji, dilejevi i reverbi (tehnike snimanja u studiju, prim.aut.), i to je maksimalno iskorišćeno.

– Sama estetika povezana je sa tim vremenom. A tada je bilo bitno kako se šta pravi. Kako smo napravili tu pesmu? To pitanje nije za mene, to je kao kad pitate slikara šta je mislio sa određenom slikom. Nemam pojma. Ja kad radim, mene pesma „radi“, a ne ja pesmu. Mi smo svi bili društvo, Vejvoda i ja smo bili pajtosi, drugovi… Sedeli smo po kafanama i žurkama, slušali smo sličnu muziku, imali sličnu estetiku…

Habić dodaje da je još tada mogao da vidi da je “Rudi” velika pesma.

– Imam tu sposobnost da prepoznam dobru pesmu, to mi je Bog dao, i to nema veze sa mojom željom – zaključuje Habić.

Spisateljica Ana Vučković kaže za Nova.rs da voli „Rudi“ zbog odgonetanja ko je Rudi, još pre nego što je saznala ko je Rudolf Valentino.

– Obožavam citate i popkulturne reference jednog umetničkog dela u drugom, a ovde mi se mimo zavodljivosti i pevljivosti same pesme, sve složilo kada sam ukopčala ko je taj Rudi i od bake čula koliko su žene generaciju starije od nje ludovale za njim.

Bebi Dol je sa pesmom „Rudi“ učestvovala po prvi put na tadašnjoj Jugoviziji u Novom Sadu, na kojoj je osvojila šesto mesto. Po mnogima, njena kompozicija je bila najbolja i najmodernija te večeri, a interpretacija je bila bez prave konkurencije.

Foto: Promo/ PGP RTB

U to vreme popularni i prestižni muzički časopis “Džuboks” objavio je rezultate glasanja publike za najbolja ostvarenja 1983. godine. Za najbolju pevačicu izabrana je Bebi Dol, zahvaljujući hitu “Rudi”, koji je proglašen i za najbolji singl ’83.

– Kada smo singl “Rudi” izdali za dve nedelje, ljudi u produkciji ploča nisu mogli da veruju. Maze me i kažu mi da sam “inteligentno dete”, jer sam im sve ponudila sama: muziku, tekstove, izgled, odnos prema poslu, muzičarima i studiju – pričala je tada 21- godišnja Bebi Dol.

Đorđe Matić, zagrebački pesnik i esejista, pričajući za Nova.rs o pesmi „Rudi“ i Bebi Dol, kaže da se sad vidi da se tada rađala jedna izdvojena i sofisticirana umetnička ličnost.

– Mene ta pjesma i danas silno rastužuje jer je bila najava jedne drugačije mogućnosti i pravca kojim je domaći pop zvuk mogao krenuti. A i sama Bebi Dol. Nažalost, nije se htjelo tako. To je zvuk jedne neostvarene budućnosti. I tim ljepši, i tim tragičniji – zaključuje Matić.

Bebi Dol je za “Rudi” sama radila muziku i tekst. Ne treba zanemariti ni druge dve pesme sa singla. Radikalno drugačiji i prilagođen „Dance Mix `Rudi`“ (na engleskom) isporučuje se na zabavniji način, dok pojednostavljena i vesela obrada klasika The Supremes „Baby Love“, samo dodaje šlag na tortu.

Pesma „Rudi“ definitivno ostaje među najboljim radovima Dragane Šarić u njenoj dugačkoj karijeri.

Bonus video: Gvinet Paltrou – omražena kraljica Holivuda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar