Foto: Pozorište na Terazijama/Promo

Ansambl Pozorišta na Terazijama od sutra počinje probe na svojoj sceni, a pripremaju premijeru mjuzikla "Sa druge strane jastuka", zasnovanog na pesmama Momčila Bajagića Bajage, za 9. oktobar u Sava centru, saznaje Nova.rs.

– Imali smo danas sastanak i probe za mjuzikl „Sa druge strane jastuka“ nastavljamo od sutra, poštujući, naravno, sve mere Republičkog kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa. Izvesno je da u septembru neće biti predstava, a premijeru mjuzikla po Bajaginim pesmama planiramo za 9. oktobar – kaže Aleksandar Đaja, direktor Pozorišta na Terazijama.

Đaja je potvrdio i naša saznanja da se sa upravom Sava centra dogovara da se predstave Pozorišta na Terazijama igraju na njihovoj sceni.

– Imali smo juče sastanak u Sava centru, gledamo koliko je izvodljivo da tamo igramo predstave, da odigramo premijeru „S druge strane jastuka“. Gledamo koliko bi sedišta moglo biti raspoloživo, s obzirom na propisane mere – kaže direktor Pozorišta na Terazijama.

Mjuzikl „Sa druge strane jastuka“ u režiji Juga Radivojevića, po tekstu Stevana Koprivice, trebalo je premijerno da bude odigran proletos, ali je sve odloženo zbog pandemije koronavirusa.

Ansambl Pozorišta na Terazijama je mjuziklom „Mama mia!“ otvorio krajem juna letnju scenu na Tašmajdanu, a glumci su prethodno tražili od uprave da se predstava ipak ne igra zbog rizika od koronavirusa. Predstava je ipak odigrana, kao i repriza dan kasnije, a dva dana kasnije je letnja scena zatvorena.

Jelena Jovičić kao Dona u mjuziklu „Mamma Mia!“ Foto: Pozorište na Terazijama/Dalibor Tonković

Direktori beogradskih pozorišta su se na zajedničkim sastancima u avgustu dogovarali i tražili mogućnosti da se predstave od jeseni ipak igraju, a potom je na sastanku predstavnika ustanova kulture i predstavnika Vlade Srbije o preporučenim merama zaštite od koronavirusa dogovoreno da se programi izvode pred do 500 ljudi u publici, bilo da se na otvorenom, ali i u zatvorenim salama. Te mere verifikovao je i Krizni štab.

Merama je predviđeno i da razmak među izvođačima bude najmanje metar i po, odnosno dva u scenama sa pevanjem, pa se većina pozorišta odlučila da u sezonu uđe sa kamernijim komadima, sa manje izvođača na sceni. U Pozorištu na Terazijama, posvećenom izvođenju mjuzikla, opciju da izvode manje, kamerne predstave baš i nemaju, tako da traže načina da igraju svoje predstave uz sve mere prevencije.

– Videćemo kako će se sve dalje odvijati, s obzirom na to da je mjuzikle i najteže izvesti u ovim uslovima, sve zavisi od ukupne epidemiološke situacije. Svi glumci su raspoloženi da igraju – kaže Đaja.

On kaže da premijeru „Sa druge strane jastuka“ svakako pripremaju.

– Premijeru planiramo za 9. oktobar i ako ne bude izvodljivo da je odigramo u Sava centru, onda ćemo je igrati kod nas, ali će je biti. Sa druge strane, sa merama koje predviđaju da sale budu pune do trećine, to kod nas znači da možemo da prodamo oko 100 karata, što će biti finansijski jako teško da podnesemo. Treba, međutim, reći i to da, iako bi nekome to moglo da zazvuči prepotentno, ako iko može da vrati publiku u pozorišta to može Pozorište na Terazijama, možemo da „povučemo nogu“ i za sve ostale pozorišne kuće – zaključuje Đaja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare