Narodno pozorište/Foto: Profimedia.rs

Od sledeće nedelje biće dozvoljeno održavanje kulturnih događaja i na otvorenom prostoru i u zatvorenim salama do 500 ljudi, uz poštovanje ranije predloženih preventivnih mera za sprečavanje širenja koronavirusa, dogovoreno je danas na sastanku predstavnika ustanova kulture sa predstavnicima Vlade Srbije, saznaje portal Nova.rs. Ovaj dogovor treba da potvrdi Republički krizni štab u petak.

Matija Jovandić, Milojko Božović

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su predstavnici pozorišta, bioskopa, organizatori festivala i koncerata i drugih grana umetnosti i kulture.

– Na sastanku je pozorištima i bioskopima zaista posvećena pažnja. Moram da kažem da su se predstavnici Vlade Srbije veoma konstruktivno odnosili prema nama, razmenili smo mišljenja, bili su tu i ljudi koji vode festivale… O svemu će konačnu reč dati Krizni štab, dakle stručnjaci. Ovo što se dogodilo je pozitivno, jer smo mi spremni da pristupimo izvođenju programa u svakom trenutku. Potrebno je da nastavimo život u svoj njegovoj punoći, ali je potrebno voditi računa o zdravlju svih ljudi, kao i premorenim lekarima – rekla je Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta, zadovoljna ishodom današnjih razgovora u Vladi.

Pročitajte još:

Prema našim saznanjima, kulturnim događajima na otvorenom će moći da prisustvuje 500 ljudi, isti broj predviđen je i za zatvorene sale, s tim što je obavezno obezbeđivanje fizičke distance, odnosno do trećine popunjenih kapaciteta, i svih drugih već preporučenih mera za sprečavanje širenja koronavirusa. Ostavljena je mogućnost da se na događajima okupi i više od 500 ljudi, ali će za to biti potrebna posebna dozvola madležnih. Organizator će biti u obavezi da obrazloži kako bi organizovao taj skup i predstavi mere zaštite prisutnih.

– Mere su detaljne, a obuhvaćena je svaka grana umetnosti i istražen je svaki žanr u okviru njih. Urađeno je sve da budemo sigurni i opušteni, da glumci i svi drugi umetnici znaju da će moći da izvode svoje programe na pravi način, pre svega bezbedno, a da se ne odrazi na estetsku stranu dela. Rečeno je da svako pozorište može da primi publiku prema svojim mogućnostima. Pokazalo se, recimo, u Nemačkoj da raspored publike do trećine zauzetih mesta u sali daje rezultate – kaže Ivana Vujić.

Ivana Vujić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Direktorka Narodnog pozorišta podseća da će ipak konačnu reč dati Krizni štab na sednici u petak.

– Treba biti svestan da je virus aktivan, ali i drugim metropolama Evrope kreće polako kulturni život – navodi direktorka Narodnog pozorišta.

Krizni štab bi u petak, prema očekivanju učesnika sastanka u Vladi, u petak mogao da potvrdi danas postignut dogovor. Tome u prilog ide i današnja konstatacija dr Predraga Kona sa konferencije ze medije ovog tela da pri popuštanju mera „neke stvari, poput kulturnih dešavanja, apsolutno zaslužuju prioritet, pošto već mesecima imamo potrebu za takvim dešavanjima, a oni i ne rade“.

Grad Beograd je, podsetimo, kabinetu predsednice Vlade pre osam dana uputio predlog mera i preporuka za nastavak rada pozorišta u zatvorenim salama u 14 tačaka, kojima je predviđeno da se predstave igraju uz prethodno merenje temperature na ulazu, da publika nosi maske, da se poštuje fizička udaljenost u publici i da sedišta budu obeležena tako da za jednog gledaoca bude obezbeđeno najmanje četiri prazna kvadratna metra, a da izvođači na sceni ne prilaze jedni drugima bliže od metar i po, da se prodaja ulaznica odvija onlajn ili karticama, a ako to nije moguće da se posebno zaštite blagajne, a da se odredi redosled ulazaka i izlazaka…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare