Jelena Jovičić, Foto: Igor Marinković

Ansambl Pozorišta na Terazijama večeras nastupa na "Tašmajdanu" sa mjuziklom „Mama Mia“ uprkos tome što su članice baleta te kuće bile u kontaktu sa teniserima, učesnicima „Adria tura“, kod kojih je potvrđen Kovid-19.

Prvakinja Pozorišta na Terazijama, glumica Jelena Jovičić, koja tumači lik Done u pomenutom mjuziklu, u razgovoru za portal Nova.rs navela je da je ansambl uputio dopis direktoru teatra Aleksandru Đaji sa molbom da se odloži igranje zbog postojećeg rizika, međutim, kako je navela, „njemu su ruke vezane“.

– Balet je nastupao u beogradskom noćnom klubu gde su bili teniseri „Adria tura“. Celo veče su proveli zajedno. Bili su u bliskom kontaktu. Teniseri su se peli na binu, igrali sa njima, grlili ih. Tada nisu znali da imaju koronu, a kada su otkrili i objavili, naš balet nije ništa preduzeo. Nisu bili ni u samoizolaciji – rekla je Jovičić.

– Onda se ceo ansambl pobunio. Imamo oko sebe stare roditelje i hronične bolesnike i zato smo poslali dopis upravniku da zamoli Grad da se pomeri igranje na Tašu, dok se ne istestira balet i ceo ansambl. Međutim, on kaže da su mu ruke vezane, da ne može ništa da uradi, da to organizuju Grad Beograd i CEBEF-  dodala je Jovičić.

Goran Vesić i Ivan Karl juče prilikom obilaska Beogradske letnje scen na Tašmajdanu, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ona je navela da je kompletan balet juče bio na brzom testiranju na koronu, ali da im nije rađen PCR test.

– Kod svih su rezultati negativni, ali koliko je to tačno, ne znamo. Smatramo da još ne treba da se organizuju javna okupljanja. Mi u predstavi ne možemo da držimo distancu, jer treba da se poljubimo, zagrlimo, pozdravimo. Dahćemo jedni drugima dok igramo. To je mjuzikl. Mnogo je ljudi na sceni, koja je mala. Stalno smo u kontaktu sa dekoraterima, rekviziterima, garderoberima, sa baletom koji je tu iza ili ispred nas, grli nas, dodaje rekvizite.  Što se tiče publike, ako se napravi distanca, neće dobro videti. Ako budu zbijeni, nek im je bog u pomoći – rakla je poznata glumica.

Pročitajte još:

Naglašava da su dopis upravi poslali kako bi ukazali na postojanje rizika.

– Kao odgovorni građani i savesna bića, svesni situacije, morali smo da istaknemo da nas kao topovsko meso guraju da po svaku cenu odigramo pa šta bude. To je rizik, isto kao i na utakmici. Ne postoji kolektivna odgovornost, svako sebe gleda, a zaključak celog našeg ansambla, uključujući i upravu, jeste da smo sami. Niko nam se nije obratio. Da nam je bar Krizni štab rekao da smemo da igramo. Oni ili ne znaju za predstave pa će kasnije reagovati ili znaju i ćute – primetila je Jovičić.

Pročitajte još:

Napominje da, ukoliko bi odbili da igraju večeras na Tašmajdanu, da bi to bilo odbijanje radne obaveze.

– Mi ne želimo da pravimo skandal. Mi smo samo upozorili javnost da smo gurnuti u vatru, ali niko ne reaguje. Naredne dve večeri neka nam je bog u pomoći – naglasila je Jovičić.

Kako smo ranije pisali, u Narodnom pozorištu u Beogradu, u sektoru Tehnike, potvrđen je pozitivan slučaj koronavirusa.

Ansambl nacionalnog teatra, takođe, treba da nastupi na Tašmajdanu, u okviru Beogradske letnje scene, 9. i 10. jula.

Povodom ovoga obratili smo se Ministarstvu kulture i informisanja i Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda sa pitanjem da li će nešto preduzeti.

Od gradskog sekretara Ivana Karla po običaju nismo dobili nikakav odgovor.

U Ministarstvu kulture kažu da „imajući u vidu da je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 doneo niz mera koje se sprovode radi sprečavanja širenja ovog virusa, organizatori programa Beogradske letnje scene na Tašmajdanu, kao i svi ostali učesnici različitih kulturnih manifestacija, obavezni su da postupaju u skladu s tim merama“, kao i da je „svaka institucija kulture dužna da reaguje i postupa u skladu sa propisanim merama“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare