Predrag Radonjić, Miloš Latinović, Svetislav Bule Goncić, Aleksandar Đaja, Tamara Vučković, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Čelni ljudi beogradskih pozorišta i predstavnici gradskog Sekretarijata za kulturu nisu danas doneli odluku o početku pozorišne sezone u septembru, potvrdili su portalu Nova.rs upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić i direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević.

Na sastanku održanom u Ateleju 212 odlučeno je da se sačeka zvaničan stav Kriznog štaba o epidemiološkoj situaciji i opasnosti od zaraze na kulturnim dešavanjima.

Upravnici beogradskih pozorišta sastali su se danas u Ateljeu 212 da porazgovaraju o preporučenim merama Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, da razmene iskustva i dogovore se o predstojećoj sezoni.
– Ono što je lepo jeste da smo se svi okupili i to zajedništvo obećava. Postoji želja svih umetnika da rade i to je velika stvar. Mi smo za 8. septembar najavili premijeru predstave „Vasa Železnova“ i neka druga pozorišta su najavila svoje premijere, ali čekamo da nas Krizni štab obavesti tačno o svim ostalim elementima. Očekujemo brz odgovor, ali istovremeno uveliko radimo i pripremamo se, kao što smo radili čitavog ovog perioda. Spremni čekamo – rekla je Ivana Vujić nakon sastanka za Nova. rs i podsetila da je Narodno pozorište kao nacionalni teatar u nadležnosti Republike Srbije, dok su ostala pozorišta pod krovom Skupštine grada Beograda.

Nezvanično saznajemo da će sledeći sastanak biti održan narednih dana u Vladi Srbije kako bi bila utvrđema jedinstvena preporuka za delovanje svih kulturnih institucija i manifestacija u narednom periodu.

U nedavnim preporukama koje su iz Sekretarijata za kulturu poslate kabinetu premijerke i čelnicima pozorišta na “razmatranje i promišljanje”, predviđeno je da pozorišta budu otvorena u septembru, da održavaju predstave sa ograničenim brojem mesta u salama, sa merenjem temperature publici na ulazu i maskama, sa razmakom među označenim sedištima od dva metra i distancom među izvođačima na sceni od metar i po, odnosno dva ako je komad s pevanjem…

Ivan Karl, Ivana Vujić, Jug Radivojević, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predložena je pojačana higijena prostora a savetuje se, između ostalog, da ne bude pauze tokom izvođenja, a da svi glumci koji učestvuju u predstavama i prateće osoblje budu evidentirani. Podsećamo, u pitanju su samo preporuke koje treba da im pomognu da bezbedno organizuju svoj rad a na njima je da odluče da li će i kada će početi pozorišnu sezonu u salama.

Pročitajte još:

Upravnik Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević odgovorio je ljubazno na naš poziv i zamolio da se malo strpimo kao što su i oni strpljivi jer će zvanično saopštenje o današnjem sastanku objaviti Sekretarijat za kulturu. On je potvrdio da se čeka odluka Republičkog kriznog štaba povodom konkretnih mera rada pozorišta u vreme epidemije koronavirusa.

– Dogovoreno je da će nakon zvaničnog saopštenja Kriznog štaba povodom ove teme govoriti svi upravnici pozorišta i saopštiti odluke teatara. Iskreno se nadam da će se to dogoditi narednog ponedeljka.

Domaćin sastanka, Novica Antić, upravnik Ateljea 212, nije danas odgovarao na naš pozive. Podsetimo, on je prošle nedelje za Nova.rs najavio četiri premijere u septembru i oktobru, prvu već 11. septembra.

Pozorišta u Beogradu prestala su s radom polovinom marta, tokom leta je pokušano sa pokretanjem letnje scene na Tašmajdanu, ali je taj projekat doživeo krah posle samo nekoliko dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare