Željko Hubač Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ta želja glumaca i svih u teatru daje mi nadu da nešto možemo da promenimo u pozorištu, kaže dramaturg i reditelj Željko Hubač uoči večerašnje premijere svog komada "Bliži nebu" u Narodnom pozorištu Timočke krajine "Zoran Radmilović".

Nagrađivani Hubačev komad, u režiji samog autora, biće prva premijera u novoj pozorišnoj sezoni u Srbiji nakon višemesečne pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa.

– Rad na ovoj predstavi odvijao se sa velikim pauzama što je za kreativni proces prilično pogubno, ali nismo odustali. Nismo želeli da napravimo umetnički kompromis i ponosan sam na glumce što su pristali da završimo proces u ovim vrlo komplikovanim uslovima – rekao je Hubač za Nova. rs.

Iz predstave „Bliži nebu“ Željka Hubača, Foto: Promo

Probe su počele krajem februara.

– Trebalo nam je sedam dana da završimo predstavu kada je uvedeno vanredno stanje. Prekinuli smo probe. Onda smo se okupili posle dva meseca pa je došlo do inficiranja u zaječarskom pozorištu. Izgleda da je bilo problema sa testovima, jer je ispalo da su mnogi zaraženi, a nisu imali simptome. Morali smo da napravimo novu pauzu. Svi smo se testirali i nastavili probe pa smo čak i krajem juna imali neku vrstu generalne probe. Onda smo ponovo čekali da dopuste rad pozorišta pa smo iznova, posle tromesečne pauze, obnavljali rad i konačno došli do premijere. Dali smo sve od sebe da napravimo predstavu uprkos okolnostima – ispričao je Hubač.

Zoran Karajić, Vujadin Milošević, Miloš Tanasković, Gabrijel Bećarević, Branislav Mijatović, Viktorija Arsić, Ana Bretšnajder i Predrag Grbić igraće na velikoj sceni na kojoj će biti i publika. Umesto planiranih 80 gledalaca, predstavu će, uz poštovanje propisanog razmaka, moći da gleda najviše 32.

Foto: Promo

– Prvi put se suočavamo sa ovakvim sistemom igranja. Juče smo imali otvorenu generalnu probu pred prijateljima i kada igraš pred ljudima sa maskama deluje neobično. Ali vidim da i publika i glumci i svi zaposleni u pozorištu žele da se predstava dogodi. Ta vrsta želje je nešto novo za mene u pozorištu. Takvu potrebu da se bavimo pozorištem dugo nisam video u teatru. Poslednjih nekoliko godina ona je polagano počela da nestaje, s obzirom na ekonomske okolnosti, neuređeni sistem, masovno snimanje serija. Suštinski ništa se nije promenilo u sistemu pozorišta, samo se zakomplikovalo, ali za mene je najznačajnije postojanje energije i želje da se radi. Želja da se bavimo pozorištem, čak i na ovom malom uzorku, daje mi nadu da nešto možemo da promenimo u pozorištu – naglasio je Hubač.

Pročitajte još:

Komad “Bliži nebu” do sada je izvođen u Srbiji, Bugarskoj i Rusiji, a ovoga puta ga je na scenu postavio sam autor, kome je ovo četvrta režija u srpskim profesionalnim teatrima.

– Ja sam bio malo bezobrazan prema piscu. Radio sam neku vrstu adaptacije sopstvenog komada u želji da ga na neki način aktuelizujem. Radnja se dešava u Neuropsihijatrijskoj klinici u Nišu i tu je sudar ta dva sveta – psihologa Čortarovića, koji bi trebalo da nosi racionalno u sebi, i pacijenata. Umesto da racionalni kontekst probudi racionalno u pacijentima, on budi agresiju koja dovodi do različitih oblika nasilja i do totalnog raspada sistema vrednosti. Žanrovski to je groteskna melodrama, ali prilično široko shvaćena – objasnio je Hubač.

Teatrolog Svetislav Jovanov u pogovoru za knjigu drama Željka Hubača “Bizarno” navodi da „Čortarović uspeva da u svakome od svojih sabesednika, pacijenata, podstakne iluziju kako se izgubljeni, oteti ili protraćeni normalni ‘život’ može vratiti ne spoznajom, već osvetom i razaranjem, čime se njegov lik izdiže do nivoa sjajno okarakterisanog, ledenog provincijskog Mefista, a komad postaje nadasve aktuelan“.

Sve ulaznice za večerašnju premijeru u zaječarskom pozorištu su prodate.

– Imamo problem da smestimo sve ljude. Dolaze nam i gosti iz Beograda i Novog Sada, ali limit je 32 u publici. Ako treba igraćemo predstavu dva puta večeras – naglasio je Hubač.

Planirano je da tokom septembra budu tri izvođenja, a u pozorištu „Zoran Radmilović“ već sutra nastavljaju probe komada „Kazabalkan“ u režiji Irfana Mensura i pripreme „Dana Zorana Radmilovića“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar