Dragoljub Raša Todosijević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Laureat Nagrade "Ivan Tabaković" za 2023. godinu je umetnik Dragoljub Raša Todosijević, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti, koja je i ustanovila ovo priznanje.

Početkom prošle godine Srpska akademija nauka i umetnosti ponovo je ustanovila Nagradu „Ivan Tabaković“ koja se dodeljuje autoru ostvarenja od izuzetnog značaja u oblasti likovnih i primenjenih umetnosti, i koje je bilo izloženo ili javno prikazano u Srbiji u dvogodišnjem periodu. Ovoga puta to se odnosilo na period od 1. septembra 2021. do 1. septembra ove godine.

Ivan Tabaković Foto: Dokumentacija Galerije SANU

Odluku žirija za dodelu Nagrade „Ivan Tabaković“, kojim je predsedavao dopisni član SANU Mrđan Bajić, potvrdilo je Predsedništvo Srpske akademije nauka i umetnosti na sednici održanoj 25. oktobra, precizira se u saopštenju ove institucije i dodaje da će laureatu priznanje biti uručeno 6. decembra u 11 sati u Klubu SANU.

Plaketa uz nagradu Foto: SANU

Ovogodišnji laureat Nagrade „Ivan Tabaković“ Dragoljub Raša Todosijević, rođen 1945. u Beogradu, jedan je od ključnih protagonista jugoslovenske konceptualne umetnosti koji je krajem šeste i početkom sedme decenije 20. veka učinio radikalni otklon od ideologije i prakse socijalističkog modernizma, uključivši se u nove umetničke tokove na svetskoj kulturnoj sceni.

Diplomirao je na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti 1969. godine, a zajedno s kolegama i prijateljima sličnog senzibiliteta Marinom Abramović, Erom Milivojevićem, Nešom Paripovićem, Zoranom Popovićem i Gergeljom Urkomom, koji su svi bili okupljeni oko beogradskog Studentskog kulturnog centra, doprineo je afirmaciji nove umetnosti na prostoru tadašnje Jugoslavije i izvršio snažan uticaj na mnoge umetnike mlađih generacija.

Podsećaju iz SANU da je Todosijević jedan od međunarodno najaktivnijih i uvaženijih umetnika iz Srbije. Takođe i da je izlagao na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, u prestižnim galerijama i muzejima širom sveta, a da su Todosijevićevi radovi, između ostalog, otkupljeni za Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej moderne umetnosti u Ljubljani, Centar Žorž Pompidu – Bobur u Parizu, stokholmski Muzej moderne umetnosti, Tejt muzej u Londonu.

Dragoljub Raša Todosijević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Laureat je nagrade na 54. Bijenalu u Veneciji, dobitnik priznanja stokholmskog Muzeja moderne umetnosti, Iaspis Residential Award, ArtsLink za 2004. i nagrade Emili Harvi fondacije iz Njujorka. Todosijević je i dobitnik Nagrade za životno delo 50. Okobarskog salona u Beogradu, Politikine nagrade (zajedno s Marijom Dragojlović), Nagrade grada Beograda, Memorijala „Nadežde Petrović“ u Čačku, Nagrade Sava Šumanović… Autor je više knjiga priča o umetnosti, kao i autobiografije, a živi i radi u Beogradu kao slobodni umetnik.

Bonus video: Filharmonija u Kini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar