Izbori u SANU: Šijan i Mijač prošli, Goran Marković nije

Kultura 11. jun. 202113:14 > 13:37
Podeli:
Goran Marković, Slobodan Šijan i Dejan Mijač. Foto:arhiva Nova.rs

Mrđan Bajić, Dejan Mijač, Slobodan Šijan, Aleksandra Vrebalov, Miodrag Tabački, Branimir Karanović, Petar Mitković i Borislav Stojkov kandidati su Odeljenja umetnosti za dopisne članove SANU, dok Goran Marković, Ivana Stefanović, Zoran Erić, Srđan Hofman i Milan Mihajlović nisu dobili podršku ovog odeljenja, potvrđeno je portalu Nova.rs.

– Nek ide kako ide – bio je jedini komentar pozorišnog reditelja Dejana Mijača na to što je jedan od osam kandidata Odeljenja umetnosti SANU za akademika.

Upravo će se njegovo ime, uz vajara Mrđana Bajića, kostimografa, scenografa i profesora Miodraga Tabačkog, filmskog reditelja Slobodana Šijana, grafičara Branimira Karanovića, kompozitorke Aleksandre Vrebalov i arhitekata Borislava Stojkova i Petra Mitkovića naći na izbornoj skupštini SANU koja je zakazana za 4. decembar, objasnio je za Nova.rs akademik i slikar Dušan Otašević, inače zamenik sekretara Odeljenja umetnosti Srpske akademije nauka i umetnosti.

– Ti kandidati su dobili podršku Odeljenja umetnosti. Sada ti naši predlozi malo stoje, materijal o njima je dostupan u Odeljenju umetnosti. I svi zainteresovani akademici iz drugih odeljenja mogu da vide taj materijal i steknu neki utisak o našim kandidatima za dopisne članove. To je vrlo korisno i dobro, kao što ja, ako sam zainteresovan, mogu da vidim materijal o kandidatima za Odeljenje matematike, fizike, jer ih dobro ne poznajem, niti imam uvid u njihov rad. Naravno, imena iz domena umetnosti su naširoko poznata, ali je to korisno svim akademicima da vide obrazloženje Odeljenja za svoje kandidate.

Dušan Otašević, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Podršku Odeljenja nisu dobili, kako nam je potvrdio Otašević, filmski i pozorišni reditelj i profesor Goran Marković, kompozitori Srđan Hofman, Ivana Stefanović, Zoran Erić i Milan Mihajlović. Iako nisu prošli glasanje na Odeljenju umetnosti, time nije, kako precizira naš sagovornik, „zapečaćena sudbina“ ovih kandidata kada je u pitanju eventualno članstvo u SANU:

– Potrebna je većina na glasanju u svakom Odeljenju SANU koje je tajno. Sva ta imena su bila u „ponudi“. Kada su se glasovi zbrojali, oni nisu dobili dovoljan broj glasova na Odeljenju. Kad imate deset ljudi ne budu svi za istog… Ali, ako su u pitanju predlozi sa strane (podsetimo, predložili su ih FDU, odnosno FMU, prim.aut) oni, ipak, idu na Izbornu skupštinu u kojoj učestvuju svi članovi SANU. Ako nema podrške Odeljenja, to ne znači da je na kraju neće dobiti. Dešavalo se to i ranije. Ovo nije konačno, već preporuka Odeljenja umetnosti, koje stoji iza tih kandidata. Izborna skupština je mesto gde se definitivno odlučuje ko će u status dopisnog člana – objašnjava Dušan Otašević.

I sam kao umetnik, odnosno slikar, pominje da je tek iz trećeg puta postao akademik. Prvi put nije imao podršku resornog odeljenja, drugi put na Izbornoj skupštini…

– Možda se sad stiče utisak da neko ko je predložen nije prošao, ali nije ovo kraj – podseća još jednom naš sagovornik.

I dok oni kandidati, koji nisu prošli na Odeljenju umetnosti ili nisu želeli da komentarišu ishod glasanja resornog odeljenja, ili se nisu odazivali na naše pozive, oni koji su prošli imali su zanimljive komentare.

Branimir Karanović izlozba
Branimir Karanović. Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Ja sam srećan i zadovoljan što sam dobio podršku Odeljenja umetnosti i ovo prevashodno smatram značajnom potvrdom mog rada. Ali, žao mi je nekih kolega koji nisu dobili dovoljan broj glasova. A u pitanju su kandidati koji su zaslužniji od mene, poput Milene Dragićević-Šešić ili Zorana Erića. U pitanju su ličnosti koje su zaslužne i trebalo je da prođu, ali sistem glasanja u SANU je takav… Imam osećaj da bolji od mene nisu prošli, ali videćemo šta će biti – skroman je bio likovni umetnik Branimir Karanović u izjavi za naš sajt.

Kostimograf, scenograf i profesor Miodrag Mića Tabački ističe da mu je čast i zadovoljstvo što je prošao na Odeljenju umetnosti.

– Svaki izbor je na određen način priznanje i stimulans. Ukoliko uđem u članstvo SANU daću sve od sebe da se profesija pozorišnih umetnika afirmiše, prepozna i unapredi – kaže Tabački za naš sajt, uz opasku da svaki izbor, pa tako i ovaj, otvara „Pandorinu kutiju“:

Miodrag Tabački Foto:Vesna Lalić

Izbor je mora za svakog kandidata. Desi se da prođete na odeljenju jednoglasno a da vas ne izglasaju na skupštini. Ako postanem član zalagaću se da se stvari „nežnije“ organizuju po kandidate – naglasio je Mića Tabački.

Kandidati za izbor u SANU biraju se po dva kriterijuma- jedni idu dalje dvotrećinskom većinom, odnosno podrškom resornog odeljenja, a drugi sa natpolovičnom većinom i iza njih ne stoji odeljenje koje ih je izglasalo.

Prethodno su, kako je Nova.rs već pisala, podršku za Izbornu skupštinu na Odeljenju jezika i književnosti dobili Miodrag Loma, Milivoj Nenin i Mihajlo Pantić.

Od osam odeljenja Srpske akademije nauka i umetnosti najmanji broj akademika imaju Odeljenje društvenih nauka, samo sedam, i Odeljenja tehničkih nauka i umetnosti – po 12.

Ukupno je predloženo 37 kandidata za nove dopisne članove SANU, a koliko će biti izabrano znaće se 4. decembra.

Komentari

Vaš komentar