Miodrag Loma, Mihajlo Pantić, Milivoj Nenin
Foto: Arhiva/Printscreen/YouTube/Klub SKAZ/Matica srpska

Mihajlo Pantić, Miodrag Loma i Milivoj Nenin dobili su većinu glasova članova Odeljenja za jezik i književnost Srpske akademije nauka i umetnosti na izborima za nove dopisne članove SANU, saznaje portal Nova.rs.

Nakon čitanja po tri referata sa obrazloženjima o tome zašto bi trebalo da postanu akademici, pisac i profesor Filološkog fakulteta Mihajlo Pantić, profesor na istom fakultetu Miodrag Loma i profesor književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu dobili su većinu glasova članova Odeljenja.

Trojica kandidata predloženih van SANU, pisac Milovan Vitezović i slavisti Kornelija Ičin i Mihajlo Fejsa, prema našim saznanjima, iako su dobili poneki glas, nisu imali potrebnu većinu.

Odeljenje za jezik i književnost SANU trenutno ima 17 članova (Matija Bećković, Zlata Bojović, Miro Vuksanović, Jasmina Grković – Mejdžor, Milovan Danojlić, Dušan Kovačević, Aleksandar Loma, Nada Milošević Đorđević, Dragoslav Mihailović, Goran Petrović, Predrag Piper, Ljubomir Simović, Milosav Tešić, Slobodan Grubačić, Jovan Delić, Zoran Paunović i Ljubinko Radenković), ali, prema našim saznanjima, nije danas radilo u punom sastavu.

Da bi Pantić, Loma i Nenin bili dodati na listu dopisnih članova SANU, potrebno je da dobiju i prostu većinu glasova na Skupštini SANU zakazanoj za novembar.
U istoriji SANU retko se dešavalo da Skupština ne verifikuje ishod glasanja na odeljenjima.

Za nove članove SANU na Odeljenju za jezik i književnost ove godie predloženo je 17 kandidata. Kandidaturu su odbili reditelj Emir Kusturica i profesor književnosti na Filološkom fakultetu Milo Lompar, a ostali nisu dobili većinu potrebnih glasova u prvom krugu glasanja, održanom pre mesec dana.

Dovoljan broj glasova tada, prema pisanju medija, nisu dobili književnici Miroslav Maksimović, Selimir Radulović, Dragan Stanić, Radovan Beli Marković, Vladan Matijević i Zoran Živković, lingvista Rajna Dragićević i istoričari književnosti i književni teoretičari Marko Nedić, Aleksandar Jovanović, Radivoje Mikić, Goran Maksimović i Zorica Nestorović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare