Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Dragan Mujan/Nova.rs

Da li će Goran Marković, Miodrag Tabački, Dejan Mijač i Milena Dragićević Šešić postati akademici znaće se za nekoliko meseci, ali ovo je prvi put da je umetnicima iz sveta teatra i filma SANU konačno otvorila vrata.

Ovi istaknuti umetnici i delatnici u kulturi našli su se među 15 kandidata koji su predloženi za nove članove Odeljenja umetnosti Srpske akademije nauka i umetnosti.

SANU Foto: Zoran Lončarević

Najviše predloga, čak 15 od 58, za nove članove SANU u okviru ovogodišnjih izbora stiglo je za Odeljenje umetnosti ove institucije. Ko će od ovih 15 imena poneti titulu akademika znaće se početkom novembra, za kada je zakazana Izborna skupština SANU.

– Počastvovan sam što sam u ovom društvu i mislim da bi bilo najbolje da svih 15 kandidata postanu članovi SANU – kroz smeh kaže za Nova.rs Miodrag Mića Tabački, scenograf, kostimograf i dugogodišnji profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, ali i univerzitetima širom sveta.

Tabačkog je za akademika predložio FDU, kao i pozorišnog reditelja Dejana Mijača (uz UDUS) i teatarskog i filmskog režisera i profesora Gorana Markovića.

Goran Marković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Reditelj i profesor na FDU Goran Marković nije potanko upoznat sa novim izbornim ciklusom u SANU, priznaje za Nova.rs:

– Bio sam samo upoznat sa tim da će me Fakultet dramskih umetnosti predložiti za kandidata, ali nisam upućen u proceduru. Nisam znao ni da je predlog fakulteta prošao. Ako je tako, drago mi je zbog toga – komentar je Markovića.

Pored Markovića, Mijača i Tabačkog, prema nezvaničnim saznanjima, među kandidatima za Odeljenje umetnosti su i kompozitori Ivana Stefanović, Srđan Hofman, Zoran Erić i Milan Mihajlović, gitarista Uroš Dojčinović – imena koje je predložio Fakultet muzičke umetnosti, odnosno resorno udruženje.

Jedan od kandidata za Odeljenje umetnosti jeste i teoretičarka kulture Milena Dragićević Šešić. Ali, ovo nije prvi put da se redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti i nekadašnja rektorka Univerziteta umetnosti nađe u trci za člana SANU.

– Bila sam kandidat i na prethodnim izborima, čak sam i ušla u drugi krug, ali nisam se našla u sledećem „vučenju“ – kaže profesorka i direktorka Instituta za pozorište, film, radio i televiziju pri FDU.

Milena Dragićević Šešić Foto: NOVA S

No, Milenu Dragićević Šešić nije ovoga puta predložio njen matični fakultet, već, kako nam objašnjava, Institut za filozofiju i društvenu teoriju.

– Teško je imati bilo kakva očekivanja posle svega. Samo mogu da kažem da sam počastvovana što me je Institut predložio, jer je to potvrda da neko u javnosti prati i vrednuje vaš rad – reči su Milene Dragićević Šešić.

Ono što naša sagovornica, međutim, naglašava kao najvažnije kada je u pitanju novi izborni ciklus u SANU jeste to što su se, po prvi put u istoriji ove institucije, među kandidatima našli i stvaraoci iz drugih umetničkih oblasti, prevashodno pozorišne i filmske, što za Nova.rs potcrtava i Mića Tabački:

Miodrag Tabački Foto:Vesna Lalić

– Mislim da je ovo značajno za umetnost uopšte, ne samo za delatnost kojom se ja bavim. Jer u trenutku u kome živimo ona je zaista ravnopravna sa ostalim vizuelnim umetnostima. Znatno je uznapredovala i daleko je slojevitija u odnosu na period od pre 50 ili stotinu godina. U svetu, umetnosti koje SANU tek sada prepoznaje odavno su priznate, a umetnici iz tih oblasti uvršćeni u akademije – naglašava Mića Tabački.

Podsetimo, Nova.rs je još prošle jeseni pisala o „revoluciji u SANU“, odnosno o otvaranju vrata ove institucije i za umetnike iz sveta teatra i filma. Proširenjem i preimenovanjem dotadašnjeg Odeljenja za likovne i muzičke umetnosti u Odeljenje za umetnost, namera SANU bila je, kako su objasnili za naš sajt, „da pokažu svoju savremenost i vitalnost“.

– Odlučili smo da promenom imena odeljenja otvorimo mogućnost i za druge umetnosti a ne samo za arhitekturu, slikarstvo, vajarstvo i muziku. To su interpretativne umetnosti, scenske umetnosti, film, balet, opera, primenjena umetnost, istorija i teorija umetnosti – objasnio je tada za Nova.rs akademik Milan Lojanica, sekretar Odeljenja umetnosti.

Inače, novi izborni ciklus u SANU počeo je krajem oktobra prošle godine kada je ova institucija objavila poziv sa uputstvom za dostavljanje predloga novih članova Akademije.

– Na osnovu toga, jedna grupa predloga, čiji su predlagači tri člana SANU i Akademijski odbori, kao i oni van Akademije, stigla je do kraja januara – kazao je na jučerašnjoj pres konferenciji akademik Antonije Ðorđević, predsednik Komisije za praćenje izbora SANU, preciziravši da će do kraja meseca ti predlozi biti dostavljeni odeljenjima Akademije.

– Tokom marta i aprila, odeljenja i ogranci formiraju svoje predloge, a potom se svi predlozi vraćaju na glasanje odeljenjima. Taj prvi krug glasanja završava se do kraja maja, a u junu se predlozi kandidata koji su dobili natpolovičnu ili dvotrećinsku većinu na glasanju u odeljenjima prosleđuju Predsedništvu – objasnio je Ðorđević.

Javnost će sa tim predlozima koji su prošli glasanje biti upoznata u septembru, a glavni izbori će se održati 4. novembra. Za tada je zakazana Izborna skupština SANU.

Stigli su predlozi za 58 kandidata za dopisne članove i jednog inostranog člana SANU, od čega najviše – 15 za Odeljenje umetnosti. Samo dva predloga manje stiglo je za nove članove u Odeljenju medicinskih nauka, potom devet za Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke, sedam za Odeljenje hemijskih i bioloških nauka, šest za Odeljenje tehničkih nauka SANU i jedan manje za Odeljenje društvenih nauka.

Za članstvo u Odeljenju jezika i književnosti predloženo je troje kandidata, dok za Odeljenje istorijskih nauka nije stigao nijedan predlog, a ovaj izborni ciklus izdvaja se i po tome što je stigao manji broj predloga u odnosu na prethodne.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare