Foto: Aleksandar Zec

Nikada nisam birao muzičku karijeru zbog slave i sticanja priznanja, već zato što me muzika čini srećnim, a iz prve ruke sam video kako muzika ima moć da leči i ujedinjuje ljude, kaže Jean-Paul Maunick aka Blui, lider Incognita za Nova.rs.

Incognito, predvodnici britanske esid džez scene održaće dva koncerta u BitefArtCafe klubu, 5. i 6. oktobra u okviru Musicology Sessions koncertnog serijala.

Foto: Promo

Više od benda u tradicionalnom smislu, Incognito je stalno promenljiv kolektiv muzičara što rezultira dinamičnim muzičkim entitetom, koji obuhvata širok spektar stilova i kultura.

Donose naelektrisanu atmosferu i muzičko majstorstvo kao savršenu koncertnu proslavu više od 40 godina stvaranja. Na repertoaru je za njih specifična mešavina soula, džeza i fanka, fuzija sa pesmama koje obuhvataju njihove klasične rane numere, instrumentale, kao i odabrane kavere. U BitefArtCafe-u se očekuju ponovo spektakularni koncerti, uz omiljene Incognito pesme i hitove koji pune plesni podijum, kao što su „Always There“, „Still a Friend of Mine“, „Nights Over Egypt“ ili „Don’t You Worry ‘Bout A Thing“.

Foto: Aleksandar Zec

Članovi popularnog britanskog esid-džez sastava održali su do sada brojne koncerte pred beogradskom publikom, jedan čak za doček na trgu kod Skupštine za ulazak u novu 2007, ali prvi nastup u beogradskom Sava centru iz 1996. je nešto što se uvek pamti.

Lider Incognita, Jean-Paul Maunick aka Blui, otvoreno je za Nova.rs pričao o svojoj nedavnoj dijagnozi Parkinsonove bolesti.

– Prošle godine dijagnostikovano mi je da imam ranu Parkinsonovu bolest. U početku sam se uplašio. Onda sam pomislio, zašto ne i ja? Prihvatio sam putovanje koje je pred nama. Verujem da me je univerzum izabrao da imam ovo, da budem na usluzi drugim obolelima od ove bolesti širom sveta.

Foto: Aleksandar Zec

U karijeri dugoj četiri decenije, Blui je radio sa velikim brojem umetnika, objavio je 24 albuma sa Incognito, uz sopstvene solo projekte i formirao još jednu grupu – pretežno instrumentalnu – Citrus Sun. Nedavno je pričao o tim ranim danima i nekim od izazova sa kojima sse tada suočavao. Ta iskustva su uticala na njegovo razmišljanje, pristup stvaranju i muzičku karijeru.

– Te godine su me oblikovale. Kako se kaže, „ono što te ne ubije čini te jačim“, a u mom slučaju, snaga muzike, ljubavi i avantura na putu ojačala je moju posvećenost muzici. Rad sa mojim vršnjacima, Stivijem, Čakom, Džordžom Djukom i Leonom Verom bio je potvrda da ako živite ono što propovedate, pronalaženje ravnoteže između slave i služenja može vas upotpuniti i doneti vam srećan život – poručuje Blui.

Osim sviranja i pisanja muzike, lider Incognita ima i neke druge strasti.

Foto: Aleksandar Zec

– Gde da počnem? Moja porodica, putovanja, moji muzički instrumenti, kolekcija poštanskih markica, pazim na one manje srećne od mene, stvaram prilike za talentovane mlade i sakupljam izlaske i zalaske sunca gde god me život odvede. Nikada nisam birao muzičku karijeru zbog slave i sticanja priznanja, već zato što me muzika čini srećnim, a iz prve ruke sam video kako muzika ima moć da leči i ujedinjuje ljude.

Kao što smo već pomenuli, Incognito je često svirao u našem glavnom gradu, i bend je emotivno vezan za Beograd.

– Retko sviramo u klubovima, uglavnom su to festivali i velike bine, ali BitefArtCafe je izuzetak kao i Blue Note Milano i Tokio. Uvek me raduje povratak u klub u kojem nas sa radošću i puno ljubavi dočekaju. Beograd i beogradska publika imaju posebno mesto u mom srcu, još od prvog dolaska 90-tih, a BitefArtCafe ekipa je posebna priča – zaključio je Blui, legenda esid-džeza i fanka.

Bonus video: 40. Beogradski džez festival

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar