2. Novosadske pozorišne igre Foto:Promo/NPI

Predstava "Ronja, kći razbojnika" u režiji Jakuba Maksimova iz Severne Makedonije, osvojila je Grand-Prix na drugom izdanju međunarodnog festivala Novosadske pozorišne igre.

Nakon odgledanih 12 predstava, od 8. do 15. maja, na „Novosadskim pozorišnim igrama“, drugom međunarodnom festivalu profesionalnih pozorišta za decu i mlade, stručni žiri u sastavu: glumica Maja Lučić, Olivera Milošević, novinarka i teatrološkinja, i Milica Grbić Komazec, kostimografkinja, doneo je odluke o dobitnicima nagrada.

2. Novosadske pozorišne igre Foto:Promo/NPI

Nagradu za najbolju predstavu u celini žiri je jednoglasno dodelio predstavi “Ronja, kćerka razbojnika”, u režiji Jakuba Maksimova, Pozorišta za decu i mlade Skopje. Komad je, istakao je žiri, u svim segmentima izuzetan i slojevit, u isto vreme arhaičan i moderan, ima sve komponente koje predstavu čine vrhunskom.

„Predstava je u svim segmentima izuzetna i slojevita, u isto vreme arhaična i moderna, i ima sve komponente koje je čine vrhunskom“, naglasio je žiri u obrazloženju.

Nagradu za najbolju režiju osvojila je Tamara Kučinović za “Zamrznute pjesme” Gradskog kazališta lutaka Rijeka.
Za glumačku bravuru priznanje je osvojila Jelena Trkulja za više uloga u predstavi “Hajdi”, u režiji Đurđe Tešić, Pozorišta “Boško Buha”. Nagradu za majstorstvo animacije nagrađena je Matea Jankovoski za ulogu Ronje u u predstavi “Ronja – kćerka razbojnika”.

2. Novosadske pozorišne igre Foto:Promo/NPI

Specijalnu nagradu za autentičnost i originalnost žiri je dodelio predstavi “Klovnovske kuće”, pozorišta “Merlin“ iz Berlina, autora Dimitrisa Stamua i Demetrie Papade. A specijalno priznanje za celokupni utisak osvojio je Alek Ćurčić, za izvođenj predstave “Geometrija duše”, u režiji Olge Zečeve, pozorišta “Plus” iz Španije.

Za kolektivnu igru i animaciju, specijalna nagrada je pripala ansamblu predstave “Zamrznute pjesme” u režiji Tamare Kučinović, Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Dodelom nagrada, u Novom Sadu je spuštena zavesa na ovaj festival, koji je s pravom okarakterisan kao sigurno utočište za decu, mlade i njihove roditelje.

Bonus video: Milena Marković o operi „Deca“ 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar