Emir Kusturica Foto:Screenshot/Youtube/Portal Iskra

Četrnaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf počinje sutra i trajaće do 25. januara 2021. godine, saopštili su organizatori. Prva poslastica manifestacije, koja ove godine ide onlajn, biće razgovor dvojice velikana svetskog filma - Emira Kusturice i Andreja Končalovskog.

Svi zainteresovani 14. Kustendorf mogu da prate putem digitalne platforme kustendorf.online.

Festival počinje u 18 časova i zvanično će ga otvoriti osnivač festivala Emir Kusturica i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković. U okviru otvaranja, pored predstavljanja žirija, biće prikazan rođendanski omaž glumici Fej Danavej kao i najnoviji dokumentarni film Emira Kusturice „Junaci našeg vremena“, naveli su organizatori.

“U okviru takmičarskog programa, prvog dana festivala biće prikazano pet filmova i četiri razgovora Emira Kusturice sa autorima. Biće prikazani filmovi ‘Odlutala’, Une fon Majdel iz Nemačke, film ‘Nina’, mladog autora iz Bugarske, Hrista Simenova, film ‘Kiša’, Pjotra Milčareka iz Poljske, kao i filmovi Petra Pešuta iz Srbije ‘Za Vasotu’ i ‘Rio’ Ženje Kazankine iz Rusije”, ističe se u saopštenju.

U okviru festivala, kao specijalna poslastica za sve ljubitelje filmske umetnosti, biće prikazani razgovori Kusturice sa autorima čiji se filmovi prikazuju u okviru takmičarskog i programa Savremene tendencije. Prvi film u okviru selekcije Savremene tendencije biće prikazan sutra u 21, u pitanju je delo Andreja Končalovskog „Dragi drugovi!“ (Dorogie tovariщi!). Nakon filma ljubitelji filma će moći da prate razgovor dva velika reditelja.

Film „Dragi drugovi“, Andreja Končalovskog. Foto: Kustendorf/Promo

U okviru “Retrospektive velikana“, od 23 sata, biće emitovana prva epizoda serije “Bila jednom jedna zemlja” Emira Kusturice.

Takmičarski program 14. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf će se sastojati od dvadeset dva kratkometražna filma domaćih i inostranih autora. Međunarodni žiri koji će odlučiti o pobednicima, čine: Aliče Rorvaher, nagrađivana italijanska rediteljka, glumac Miki Manojlović i Bruno Tarijer, snimatelj i dizajner zvuka iz Francuske. Nagradu ‘Vilko Filač’ za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje”, saopšteno je iz „Rasta internešnel“.

U Savremenim tendencijama biće prikazani još i filmovi: „Vendi“ (Wendy) reditelja Bena Zejtlina, zatim dobitnik nagrade filmskih kritičara na filmskom festivalu u Veneciji, film „Gospođica Marks“ (Miss Marx) rediteljke Suzane Nikjareli i film „Kamenolomac“ (Spaccapietre) rediteljskog dvojca koji čine Đanluka i Masimilijano De Serio.

U ponedeljak će biti prikazan i poslednji film proslavljenog reditelja Kim Ki Duka „Rastvaranje“ (Din) koji će pratiti razgovor Emira Kusturice sa Dinarom Žumagalijevom koja je producirala ovaj film i u njemu igrala glavnu ulogu.

Takmičarski program:

All That’s Left (Belgija)
Režija Hugo Salvaire

Birth Right (Izrael)
Režija Inbar Horesh

Blue Frontier (Srbija)
Režija Ivan Milosavljević

Consuming Contemporary (Severna Makedonija)
Režija Ana Aleksovska

Development (Crna Gora)
Režija Nikola Vučinić

Dévier (Nemačka)
Režija Oona von Maydell

Elusiveness (Srbija)
Režija Marija Vulić

Home Sweet Home (Poljska)
Režija Agata Puszcz

Meatophile (Iran)
Režija Farid Haji

Nina (Bugarska)
Režija Hristo Simeonov

On The Boat (Kirgistan)
Režija Baizak Mamataliev

Parade (Danska)
Režžija Lena Milović

Pipo & Blind Love (Francuska)
Režija Hugo Le Gourrierec

Rain (Poljska)
Režija Piotr Milczarek

Return (Uzbekistan)
Režija Rustam Khalikov

Rio (Rusija)
Režija Zhenia Kazankina

Sand (Poland)
Režija Bartosz Tryzna

Swarm (Nemačka)
Režija Stefan Koutzev

The Uncertain ONE (Moldavija)
Režija Vera Suratel

The Verdict in the Case of K (Austrija)
Režija Özgür Anil

To Vasota (Srbija)
Režija Petar Pešut

Towards Evening (Azerbejdžan)
Režija Teymur Hajiyev

Festival Kustendorf održava se u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Mećavnik grada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare