Emir Kusturica Foto:Screenshot/Youtube/Portal Iskra

Reditelj Emir Kusturica snimio je kratki film "Junaci našeg vremena", koji je objavljen na društvenim mrežama i Jutjubu.

U obrazloženju kratkog filma reditelja navodi se da je „u sumrak ljudskosti, osvanula nada da nije sve ugašeno i zatrto“ i dodaje se:
– To pokazuju pojedinci skučeni po nekim ćoškovima sveta koji, za shvatanje savremenog čoveka, nemaju ništa, a ustvari imaju sve. I dok, po stihovima mnogih pesnika, svi tvrde da traže čoveka svećom, Emir Kusturica je u svom okruženju našao ljude i ne obasjava ih svećom, već reflektorima kako bi dokazao, po ko zna koji put, šta znači biti čovek – opisuje se kratko otvarenje „Junaci našeg vremena“.

Emir Kusturica je to čoveštvo, kako se precizira, pretvorio u izvor sa kog valja piti i čija se voda ne da flaširati, uz sledeći zaključak:

– Žalosno je što su junaci našeg vremena ljudi prošlih vremena i što su u svetu koji insistira na vidljivosti, upravo oni nevidljivi.

Zvučnu podlogu ovog kratkog filma čini pet kompozicija Emira Kusturice i sastava The No Smoking Orchestra, među kojima su „When Life Was a Miracle“, „Dying Song“ i „In the Beginning“ .

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare