Nađa Petrović Sarajevo film festival Foto:Jelena Koprivica/Nova.rs

Meni nagrada Srce Sarajeva mnogo znači zato što je ovo prvi film koji sam režirala. Inače sam scenaristkinja i sad posle ove nagrade moram da nastavim da režiram, rekla je na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta vidno uzbuđena Nađa Petrović, koja je nekoliko trenutaka pre toga dobila Srce Sarajeva za najbolji studentski film.

Prvenac mlade spisateljice, scenaristkinje i odnedavno rediteljke „Miris sveže farbe“ ovenčan je na ceremoniji zatvaranja 30. Sarajevo film festivala najboljim studentskim ostvarenjem.

Sarajevo pobednici foto sarajevo film festival

A u filmu Petrović prati junakinju Emu opsednutu povratkom u dom iz detinjstva, nakon što njeni roditelji prodaju stan. Posredi je storija o bežanju, vraćanju i praćenju, ali i želji za pronalaskom pravog doma…

Nakon ceremonije proglašenja laureata Nađa Petrović je priznala novinarima da je srećna zbog nagrade, ali i podsetila da je pre pet godina film za koji je pisala scenario – „Šerbet“ Nikole Stojanovića dobio Srce Sarajeva:

– Sada se napravio neki krug. Tada je sve počelo za mene i Stojanovića, a ada za mene sve opet počinje. Sarajevo je sada moja druga kuća!

Na pitanje Nova.rs koliko joj je ova nagrada kruna 2024. godine, s obzirom da joj je i roman „Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate“ bio u najužem izboru za prestižne književne nagrade Nađa Petrović je skromno rekla:

– Kad mi je izašao roman, ja sam mislila da ne može dalje od toga, jer je mnogo dobro prošao, a ovo sada je potpuno neka druga sfera. Nadam se da se neću sada smučiti ljudima…

Nađa Petrović Sarajevo film festival Foto:Jelena Koprivica/Nova.rs

Na naše pitanje kako će proslaviti veliko priznanje, uskliknula je:

– S dečkom! I sa drugima iz studentske selekcije s kojima sam se ovih dana baš zbližila.

Nastavljajući priču za Nova.rs Nađa Petrović je iznela i svoje utiske o Sarajevo film festivalu:

– Sarajevo mi je svake godine sve lepše. Dolazim svake godine i sada je opet bilo mnogo ljudi iz industrije, bilo je i provoda, ali što je najvažnije dobrih filmova. Ja svake godine pokušavam da odgledam što je moguće više filmova, bar tri filma dnevno.

Nađa Petrović Sarajevo film festival Foto:Jelena Koprivica/Nova.rs

I kad je već tako revnosna spram filmova, za kraj je za Nova.rs otkrila i koji je ostavio najjači utisak na nju:

– Definitivno „Toxic“ divne litvanske rediteljke Saulė Bliuvaitė. Oduševljena sam! To je možda jedan od najboljih filmova koje sam ikada pogledala, i zahvalna sam Sarajevu i na tome!

Bonus video: Torturo u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare