Foto: Instagram/katyaselenkina

Ruski organi reda otvorili su istragu protiv rediteljke Katje Selenkine zbog njene "ilegalne akcije i performansa u metrou u Moskvi".

Po zakonu u Rusiji svako ko se javno usprotivi ratu ili govori protiv ruske vojske plaća kaznu od 100 hiljada rubalja ili ide u zatvor do pet godina, piše „Ria novosti“.

Selenkina je nedavno izvela performans u metrou u Moskvi gde je protestovala protiv ubijanja dece u Ukrajini od strane ruskih vojnika. Ona je na društvenim mrežama postavila saopštenje:

Foto: Instagram/katyaselenkina

– Danas je internacionalni dan dece i volela bih da podelim sa vama jedan aktivistički performans kojim sam ukazivala na zločine ruske vojske. Nedavno sam ušla u metro u Moskvi sa lutkom bebe koja je bila umotana u krvavi čaršav. Putovala sam 20 stanica hodajući kroz voz govoreći: „Ruski vojnici ubijaju decu u Ukrajini“. Rat protiv Ukrajine, koji je pokrenula Rusija, istisnut je iz umova i javnosti u ovoj zemlji – napisala je i dodala:

– Mojim performansom sa bebom sam želala da se usprotivim „samo prolaznicima“ pored tog nepodnošljivog i nezamislivog užasa koji se događa u bombardovanim gradovima. Ruski vojnici ubijaju ukrajinske civile i decu. Moramo da se suočimo sa hororom rata. Kaži „Ne“ ratu! – napisala je Selenkina.

Bonus video: Glas, dirka, bas_ The Song Is You

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar