Kan, Venecija, Berlin, filmovi
Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON/CLEMENS BILAN/MIGUEL MEDINA / AFP / Profimedia

Oskarovci Alehandro Gonzales Injaritu, Giljermo del Toro, festivalski miljenici, poput Noe Baumbaka i Jorgosa Lantimosa, kutni sineasti kao što su Dejvid Kronenberg i Terens Malik narednih meseci ponudiće bioskopskoj publici svoja nova, dugoočekivana ostvarenja.

I dok krajem januara ovogodišnju ponudu tradicionalno otvara Sandens festival, s početkom nove, 2022. godine svetski mediji već su počeli da tipuju koji bi filmovi mogli da se „proslave“ na smotrama u Berlinu, Kanu, Veneciji…

Evo 15 filmova koji bi mogli da trijumfuju na najvećim festivalima širom sveta, u izboru američkog magazina „Dedlajn„:

Bardo

Dvostruki oskarovac Alehandro Gonzales Injaritu vraća se svojim meksičkim korenima sa komedijom „Bardo“. U fokusu je poznati novinar i reditelj dokumentaraca koji se vraća u svoju rodnu grudu kako bi se suočio sa svojim „identitetom, porodičnim odnosima, lavinom sećanja, prošloću ali i novom realnošću svoje domovine“.

U filmu igraju Danijel Himenez-Kačo, Griselda Sicilijani i Grentam Kolman.

Pinokio

Giljermo del Toro Foto:EPA-EFE/NINA PROMMER

Potpisnik „Panovog lavirinta“ i „Oblika vode“ Giljermo del Toro udružio se sa Netfliksom kako bi publici ponudio „mračnu verziju“ čuvene dečje bajke, ali u vidu mjuzikla. Priča o drvenoj lutki koja „dobija život“ je nešto što meksičkog reditelja okupira više od jedne decenije. Originalnu muziku za film, u kome igraju Gregori Man kao Pinokio, ali i Juan Mekgregor i Dejvid Bredli, kao i dame Kejt Blančet i Tilda Svinton, komponuje dvostruki oskarovac Aleksandar Desplat, a spekuliše se da će premijera biti održana na Venecijanskom festivalu.

Women Talking

Impresivnu glumačku ekipu okupila je Sara Pouli za prvi dugometražni film još od 2012. godine. Ansambl predvodi Fransis Mekdormand, a igraju i Kler Foj, Runi Mara, esi Bakli i Ben Vitšou. Priča se plete oko grupe žena koje žive u izolovanoj religioznoj koloniji u Boliviji i pokušavaju da pomire svoju veru s nizom seksualnih prekršaja koje u toj koloniji čine muškarci…

White Noise

Noa Baumbak Foto:EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Američki sineasta Noa Baumbak vraća se na veliko platno posle hvaljene „Priče o braku“ sa adaptacijom romana Dona Delila iz 1985. „White Noise“. Scenario se plete oko profesora Džeka Gladnija koji je „napravio ime“ pokrenuvši istraživačke studije o Adolfu Hitleru. U glavnoj ulozi opet je česti saradnik Baumbaka glumac Adam Drajver, kao i njegova supruga, glumica Greta Gervig, a pored njih igraju i Džodi Tarner-Smit, Don Čidl u ostvarenju koje se radi „pod kapom“ Netfliksa.

Blonde

Gotovo tri godine traje „mučno putovanje“ australijskog reditelja Endrjua Dominika da na bioskopsko platno donese svoje viđenje života holivudske ikone Merilin Monro. Ali, sada uz podršku Netfliksa i Breda Pita kao producenta ovog filma, rađenom po fiktivnim memoarima Monroove, koje je potpisala Džojs Kerol Outs, „smeši se“ premijera na Kanskom festivalu. „Mračnu viziju“ turbulentnog života najpoznatije blondine u svetu kinematografije dočaraće kao Merilin kubansko-španska glumica Ana de Armas, uz pomoć Ejdrijana Broudija, Bobija Kanavala i Džulijan Nikolson.

Poor Things

Nakon filma „Miljenica“ koji je pored Oskara, osvajao nagrade po festivalima, poput Venecije, u novom filmu grčki reditelj Jorgos Lantimos ponovo se udružio sa američkom glumicom Emom Stoun. Posle trijumfa i sa filmom „Jastog“ u Kanu i Roterdamu grčki sineasta ovoga puta donosi storiju iz Viktorijanske Engleske o mladoj dami koju u život vraća ekscentrični naučnik. Pored Stounove, u filmu igraju: Vilijem Defo, Mark Rafalo, Kristofer Abot, a produkcijska kuća „Searchlight Pictures“ još uvek nije saopštila tačan datum premijere.

She Said

Rediteljku Mariju Šreder, koja je zimus sa ostvarenjem „Tvoj sam čovek“ bila u trci za nagradu na Berlinalu, a trenutno je u užem izboru za Oskara za najbolji strani film, uskoro očekuje premijera novog naslova. U filmu „She Said“ Šrederova se pozabavila time kako su novinarke „Njujork tajmsa“ Megan Tvouni i Džodi Kantor svetu donele jednu od najvažnijih priča u ovom milenijumu-onom o seksualnom zlostavljanju silnih žena od strane holivudskog mogula Harvija Vajnstina. Novinarke „Njujork tajmsa“ igraju Keri Maligan i Zoi Kazan, a film od koga se mnogo očekuje, će prema najavama „Univerzala“, premijerno biti prikazan 18. novembra.

Crimes of the Future

Čitavih osam godina trebalo je kultnom kanadskom sineasti Dejvidu Kronenbergu da se vrati režiji. Potpisuje naučnofantastični horor, opisan kao „duboki uplov u ne tako daleku budućnost u kojoj ljudska rasa pokušava da se adaptira na novo, sintetičko okruženje“. Pretpostavlja se da će film, u kojem igraju Vigo Mortensen, Lea Sedu i Kristen Stjuart, premijerno biti prikazan na Kanskom festivalu.

The End

Autor nagrađivanih ostvarenja na festivalima širom sveta „Čin ubistva“ i „Pogled tišine“ Džošua Openhajmer posle mnogo godina vratio se u rediteljsku stolicu kako bi potpisao projekat oko kojeg je vladala misterija. Jedino što se zna jeste da je u pitanju „mjuzikl Zlatnog doba o poslednjoj ljudskoj porodici“. Glavnu ulogu igra Tilda Svinton, a slavnoj glumici se pridužuju Džordž Mekej i Stiven Grejem, dok će film distribuirati kuća „Neon“, koja je stala iza „Parazita“.

The Pale Blue Eye

Pravi rat vodio se oko distributerskih prava na novi film Skota Kupera. Trijumfovao je Netfliks, s ponudom od 55 miliona dolara. Kuper u filmu donosi priču o vremešnom detektivu koji u rešavanju ubistava ima pomoć tada mladog čoveka koji če kasnije postati slavni pisac – Edgar Alan Po. Kristijan Bejl, Džilijan Anderson, Hari Meling, Robert Dival i Šarlota Gejnsbur predvode jaku glumačku ekipu. I dok je film „Crna misa“ Skota Kupera debitovao na venecijanskom Lidu, pretpostavlja se da bi taj „scenario“ mogao da se ponovi i sedam godina kasnije sa krimi-hororom.

Emancipation

Glumac Vil Smit tumači roba koji uspeva da se izbavi „iz čeljusti“ svojih robovlasnika i plantaže na kojoj je bio prinuđen da radi. Mučno putovanje preko močvara Luizijane kako bi došao do slobode u središtu je filma Antoana Fuke, koji je prethodno potpisao dokumentarac „Dan kada je stao sport“ ili ostvarenje „Dan obuke“. Iza filma američkog reditelja stao je Epl, a s obzirom da je njegov rimejk „Sedmorice veličanstvenih“ prikazivan u Torontu i Veneciji, i od novog ostvarenja se očekuje mnogo na festivalima.

3000 Years of Longing

Čitavih šest godina prošlo je od kada reditelj Džordž Miler potpisao svoj poslednji film, „Pobesneli Maks: Auto-put besa“, koji je ovenčan sa šest Oskara. Sada donosi opet jednu naučnofantastičnu priču, ali ovoga puta sa primesama romanse. Glavne uloge tumače Idris Elba i Tilda Svinton, a očekuje se da će se Miler, kao što je to bio slučaj sa „Auto-putem besa“, ponovo pojaviti na kanskoj Kroazeti.

Elvis

Biografski film Baza Lurmana o kralju rokenrola Elvisu Prisliju bio je udarna vest i pre nego što završen. Jer, Tom Henks bio je među prvim svetskim zvezdama koji se baš na snimanju ovog filma u Australiji zarazio koronavirusom. U Lurmanovom ostvarenju Henks igra Prislijevog menadžera Toma Parkera, dok samu zvezdu tumači Ostin Batler. Premijera će, kako je najavio „Vorner braders“, biti u junu, a spekuliše se da će Lurmanov film biti uvršćen u Kan, koji je australijski reditelj otvorio 2013. sa „Velikim Getsbijem“.

The Northman

Potpisnik ostvarenja „Veštica“ i „Svetionik“ Robert Egers u svom novom filmskom poduhvatu se vraća u prošlost. Na početak 10. veka, na Island smestio je reditelj epsku priču o osveti Vikinga, koja bi trebalo da se pojavi pred publikom na proleće, a u kojoj igraju Aleksander Skarsgord, Anja Tejlor-oj, Itan Hok, Nikol Kidman i Vilijam Dafo.

The Way of the Wind

S obzirom da je Terens Malik za „Tanku crvenu liniju“ dobio Zlatnog medveda na Berlinalu, a za „Drvo života“ Zlatnu palmu u Kanu, velika su očekivanja od novog filma u kojem se bavi životom Isusa Hrista. Donoseći najznačajnije „epizode“ iz života Isusa, Malik je glavnu ulogu poverio mađarskom glumcu Gezi Rerigu. Svetog Petra igra Matijas Šoenerts, Mark Rajlens je Sotona, a Ejdan Tarner tumači Andreja Prvozvanog.

Bonus video:

Val Kilmer, holivudska zvezda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar