Veljko Mićunović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Zaista mi je čast da je ova predstava prepoznata i od žirija i od publike. Ta fuzija nije česta, ali je nešto što posebno i zato mi laska, rekao je za Nova.rs reditelj Veljko Mićunović nakon trijumfa predstave “Očevi i oci” na 69. Sterijinom pozorju gde su osvojili čak devet nagrada.

Predstava „Očevi i oci“, prema istoimenom romanu Slobodana Selenića, u dramatizaciji Кate Đarmati i režiji Veljka Mićunovića, premijerno je bila izvedena 4. aprila 2023. na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Od tada do danas je osvojila čak 33 nagrade.

Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

– Očigledno ima svoj rejting, ali do njega se došla prirodno jer nikada nije isijavala svojom pretencioznošću, nego istinskom potrebom za novim čitanjem i estetikom. U ovakvim situacijama nikad ne mogu da preskočim da se zahvalim glumcima za poverenje u rediteljski posao, jer timski rad u ovakvim tkanjima suštinski važan – priča nam Mićunović.

Podsećamo, povod za ovaj komad bila je 90-godiišnjica od rođenja slavnog pisca. Uloge su poverene ansamblu nacionalnog teatra u sastavu – Miloš Đorđević (Milutin Medaković), Nikola Rakočević (Stevan Medaković), Aleksandar Vučković (Mihajlo Medaković), Vanja Ejdus (Elizabeta Medaković), Vanja Milačić (Rahela Blejk), Sena Đorović (Nanka), Iva Milanović (Jelena)…

Reč je o adaptaciji jednog od najznačajnijih dela savremene srpske književnosti, u kome se prepliću porodična i društvena drama jedne epohe. Roman je protkan izuzetnim emocionalnim nabojem, sintetizuje nacionalno iskustvo i uspostavlja racionalan pogled prema korpusu tema koje se najčešće javljaju u promišljanju statusa srpske realne i mitske situacije. Iako ne prihvata romantizovanje prošlosti, Selenić takvu prošlost ne prezire, niti je osporava…

Dramatizaciju je uradila Kata Đermati, a u autorskom timu su bili Zorana Petrov (scenograf), Marija Marković (kostimograf), Nevena Glušica (kompozitor), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor) i Jasna Saramandić (asistent sceografa).

Foto: Nebojša Babić/Narodno pozorište u Beogradu

– Mi smo potajno verovali u svoju predstavu, ali na Sterijinom pozorju uvek bude dosta dobrih dramskih komada u konkurenciji, zato je to poseban i važan festival. Dosta sam emotivno doživeo sve ovo, ne samo zbog nagrada nego zbog neke borbe, istrajnosti. i vere u dobro pozorište – priča nam Mićunović.

Nanizale su se nagrade za ovaj komad, a na 69. Sterijinom pozorju, čak devet. Za najbolju predstavu, režiju, glavnu žensku i mušku ulogu, dramatizaciju, muziku, scenski govor. Plus nagrada publike i priznanje “Zoran Radmilović” za glumačku bravuru.

– Mislim da se svi zajedno prepoznajemo u toj našoj večnoj raspolućenosti, traganju, nasleđu, generacijskom i ideološkom identitetu. I da su to sve teme koje živimo i danas i koje su, možda, i aktuelnije nego ikad – zaključio je Veljko Mićunović.

Bonus video: Poslednja premijera u ovoj sezoni u malom pozorištu „Duško Radović“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare