Božana Jovanović Foto: Privatna arhiva

Čuvena sprska kostimografkinja Božana Jovanović preminula je 24. decembra u Beogradu. Svojom plodnom stvaralačkom biografijom ispisala je blistave stranice istorije srpske kostimografije, ali su njena dela, takođe, ravnopravna sa vrhunskim svetskim ostvarenjima, saopšteno je iz Narodnog pozorišta.

Rođena je 1932. godine u Beogradu. Njena rođena sestra bila je Jelena Žigon. Završila je Akademiju primenjenih umetnosti, odsek scenografije, kod prof. Milenka Šerbana. Nakon što je diplomirala šest meseci je boravila u Parizu kod profesora Pola Kolena. U početku je radila kao scenograf i kostimograf a kasnije se fokusirala samo na kostim, najpre u Jugoslovenskom dramskom, zatim u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a od 1963. godine bila je do penzionisanja kostimograf u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Prva predstava u Narodnom pozorištu u kojoj se potpisuje kao kostimograf bila je „Bertove kočije ili Sibila“ Velimira Lukića u režiji Arse Jovanovića (1963) a poslednja, Verdijeva „Dama s kamelijama“ u koreografiji Lidije Pilipenko (2010).

U Narodnom pozorištu u Beogradu radila je kao kostimograf na više od 140 predstava, od čega su 25 bili baleti i operske predstave upečatljivog vizuelnog identiteta, a u okviru dramskog repertoara i veoma uspešnih kreacija treba istaći i osoben umetnički trag kostimografskim rešenjima za predstave Čehova, Šekspira i Dostojevskog.

Njeno stvaralaštvo Božane Jovanović u vremenskom rasponu od skoro sedam decenija (1950-2017) sa oko 400 stotine premijernih ostvarenja (u pozorištima Srbije), nalazi se među vrhunskim dostignućima nekadašnje jugoslovenske pozorišne umetnosti ali je i njen udeo u predstavama koje su gostovale van granica sadašnjeg regiona – sticao visoke ocene i priznanja.

Radila je u svim većim gradovima stare Jugoslavije, ali i u Moskvi, Berlinu, Briselu, Trstu, u Švedskom kraljevskom pozorištu, sarađujući sa istaknutim rediteljima: Bojanom Stupicom, Matom Miloševićem, Miroslavom Belovićem, Paolom Mađelijem, Stevom Žigonom, Dejanom Mijačem, Egonom Savinom, Ljubomirom Draškićem, Borom Grigorovićem, Milanom Кaradžićem, Jagošem Markovićem i mnogim drugim iz mlađih generacija.

Ostvarila je kostime u deset filmova: „Mali čovek“, „Ljubav i moda“, „Кapetan Leši“, „Čudna devojka“, „Lito vilovito“… i petnaest TV drama.

Dobila je brojna priznanja među kojima su: Oktobarska nagrada, Sterijina nagrada 1978. i 2000, pet godišnjih i nagrada za životno delo Udruženja primenjenih umetnosti, četiri godišnje nagrade i Plaketa Narodnog pozorišta u Beogradu kao i nagrada na Festivalu „Joakim Vujić”. Zatim, na Festivalu baleta u Ljubljani, na Danima komedije u Jagodini, pet godišnjih nagrada na Dečjem festivalu u Кotoru, godišnja nagrada pozorišta”Boško Buha”, godišnja nagrada Ateljea 212, Nagrada bijenala “Petar Pašić” za scensko stvaralaštvo 2000-te godine. Nagrada na Međunarodnom trijenalu scenskog kostima…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar