Foto: Nemanja Jocanović/Nova.rs

Antička drama “Antigona” prema grčkom piscu Sofoklu u novoj verziji gosta iz Slovenije reditelja Diega De Bree biće premijerno izvedena 28. maja na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta, najavljeno je u susretu sa medijima.

Uloge tumače Jana Milosavljević, Dunja Stojanović, Pavle Pekić, Ivana Nikolić, Luka Grbić, Vladan Milić, Mina Nenadović, Stefan Radonjić.

Druženje sa medijima je organizovano na Dunavskom keju kod Sportskog centra 25. maj, uz grčku kuhinju i specijalitete, a reditelj kaže da je istina jedino što ga zanima u životu, te da reatru pristupa ozbiljno baveći se upravo istinom.

Foto: Nemanja Jocanović/Nova.rs

„Ovde me je zanimalo gde se Antigona nalazi danas“, izjavio je reditelj de Brea, koji u predstavi potpisuje i scenografiju, kao i dizajn svetla.

„Antigona sama ide protiv sistema a nema nikakvu zaštitu. Kako doći do situacije da iz čoveka izađe pravi čovek, ljudsko biće? Šta je danas – biti čovek? Ta pitanja nas u novoj „Antigoni“ zanimaju“, rekao je slovenački reditelj.

Tragedija „Antigona“ pripada Sofoklovoj trilogiji u kojoj su i „Kralj Edip“ i „Edip na Kolonu“.

Antigona je tragična junakinja koja odlučuje da sahrani tajno svog voljenog rođenog brata Polinika, i saopštava nameru sestri Ismeni. Ali, sahrana je protiv zakona kralja Kreonta, koji se njenim činom uvredi i želi da je kazni na smrt, jer je neposlušna. Tako nastaje sukob između sistema i heroine ostavljene da se sama bori za dostojanstvo svog brata.

Foto: Nemanja Jocanović/Nova.rs

Drama će se igrati prema prevodu Miloša N. Đurića, a međunarodnu ekipu čine dramaturg Kata Đarmati, kostimograf Blagoj Micevski i scenski govor – Radovan Knežević.

Bonus video: Slavko Štimac, intervju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar