Beogradsko dramsko pozoriste dodela nagrada i obelezavanje 75 godina
Mirjana Karanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Simboličnom predajom ključeva grada Nadi Blam, predsednici žirija, večeras će zvanično biti otvoreni Filmski susreti koji će trajati do 1. septembra na Letnjoj pozornici u Nišu.

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti“, jedinstvena je manifestacija u svetu koja isključivo vrednuje rad glumaca. Osnovan je 1966. na inicijativu Udruženja filmskih glumaca Srbije, zahvaljujući Stanku Tasiću, direktora niškog preduzeća za prikazivanje filmova „Slavica“, kojem je u ostvarenju tog sna pomogao Kosta Carina, čuveni filmski prevodilac. Zahvaljujući njima, grad Niš je postao kuća glumaca, gde su se okupljala najveća glumačka imena nekadašnje Jugoslavije. Ali i svetske zvezde poput tada najslavnijeg glumačkog para Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona koji su bili gosti 1971. godine.

Foto: Istorijski arhiv Niš

– Ovde se osećam kao kod kuće. Prvo zbog grada Niša i njegovih stanovnika a drugo, zbog publike koja se ne menja. Menjaju se organizacioni sistemi, bolje – gore, te ima – te nema… Ali, on ostaje pre svega jedinstven glumački festival – rekao nam je pre dve godine bard glumišta Petar Božović.

I Rastko Janković, ovogodišnji umetnički direktor Festivala, koji je zamenio na toj funkciji Vladana Živkovića, dugogodišnjeg predsednika Udruženja filmskih glumaca Srbije, koji je preminuo prošle godine, pamti Filmske susrete, kao jedan od najlepših događaja u karijeri, kada je osvojio nagradu za debitantsko ostvarenje.

– Bilo je to za film “Rođeni sjutra” Draška Đurovića, a iste godine je nagradu dobila i Ana Sofrenović, moj klasić. Imao sam 24 godine, atmosfera je bila nezaboravna. Jovan Ristić Rica je radio uživo prenos za RTS, Niška tvrđava je bila krcata, publika je gledala filmove i poštovala glumce – priseća se za Nova.rs Janković.

Da Niš voli glumce, i da glumci vole Niš, nije se promenilo ni danas. Kao ni ceremonija otvaranja festivala, kada gradonačelnik preda ključ grada predsedniku žirija na čuvanje i kada su glumci ti koji su domaćini Nišlijama na Letnjoj pozornici u Tvrđavi. A predsednik žirija je uvek glumica, koja izgovara rečenicu: „Kolege i kolegenice glumci, Tvrđava je naša!“ na svečanom otvaranju ovog jedinstvenog festivala u slavu glumaca.

Nada Blam, Branislav Lečić i Vladica Milosavljević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/Milos Tesic/ATAImages/Zoran Lončarević

Ove godine će to izgovoriti Nada Blam, a u žiriju su još Branislav Lečić i Vladica Milosavljević.

– Meni je ovaj festival nešto najvažnije, i zamislio sam ga kroz pesmu “Za milion godina” a pevaćemo je na otvaranju glumci Katarina Radivojević i Slobodan Stefanović, koji će biti i domaćini festivala, Jelena Jovičić, Marija Veljković, Andrija Kuzmanović i ja – otkriva nam Rastko Janković.

Nagrada “Pavle Vuisić” za životno delo biće uručena filmskoj divi Mirjani Karanović, koja je danas kasnila na susret s medijima u Nišu, uoči večerašnje ceremonije, jer je imala saobraćajnu nezgodu. Na sreću, dobro je i obratila se novinarima.

A upravo je Janković bio taj, kao predsednik Udruženja filmskih umetnika, koji joj je javio da je dobitnica ovog priznanja i kaže da je njena reakcija bila fenomenalna, da se oduševila jer veoma poštuje to priznanje.

Slavko Štimac Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pored Karanovićeve, na festivalu će biti i Slavko Štimac, prošlogodišnji dobitnik ove nagrade, o kojem će biti promovisana monografija “Slavko Štimac – tihi heroj ekrana”, a potom će biti upriličene projekcije filmova u njegovu čast.

U takmičarskom programu će biti 14 filmskih ostvarenja, koji konkurišu za osam zvaničnih festivalskih nagrada.

– Nekoliko godina unazad raspisujemo javni poziv producentima da prijave svoje filmove. Ove godine smo to uradili preko sajta Filmskog centra Srbije i čak produžili rok za prijavu do 10. jula da bi mogli da se prijave svi koji to žele. Kriterijumi za selekciju su bili kvalitet glumačke igre i ono što je najznačajnije za festival, glumci koje publika na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi želi da vidi. Zato imam običaj da kažem da iz selekcije filmova na našem festivalu možda mnogi ne bi ušli u program festivala autorskog filma, ali u programu Filmskih susreta sasvim dobro stoje. Od 21 prijavljenog filma, izabrano je 14 za takmičarski program – objašnjava za naš portal selektor Dejan Dabić.

Od toga, ističe, biće svetska premijera filma „Što se bore misli moje“ Milorada Milinkovića i festivalska premijera „Svilen konac“ Damira Romanova.

– Kao i šest filmova koji će biti premijerni za gledaoce u Nišu, jer nisu još uvek imali bioskopsku distribuciju. To su „Ovuda će proći put“ Nine Ognjenović, „Ko živ ko mrtav“ Radeta Ćosića, „Manja“ Nikole Končarevića, „Koma“ Petra Jakonića, „Momak i devojke“ Ivice Vidanovića i „Usta puna zemlje“, testamentarno ostvarenje našeg filmskog klasika Puriše Đorđevića – napominje Dabić.

U selekciji su i filmovi „Trag divljači” u režiji Nenada Pavlovića, koji otvara festival, višestruko nagrađivani „Da li ste videli ovu ženu” u režiji Dušana Zorića i Matije Gluščevića, „Sveta Petka – krst u pustinji” u režiji Hadži Aleksandra Đurovića, „Vera” Nedeljka Kovačića, „Oluja” Miloša Radunovića i „Indigo kristal” Luke Mihailovića.

Ni tradicija, ni bogat program nisu izgleda bili dovoljni da privuku one zbog kojih ovaj festival postoji. Pre mesec dana u javnosti je objavljeno da je Predrag Miki Manojlović pozvao na bojkot ovog festivala putem pisma Glumačkoj organizaciji Srbije, a po kuloarima se priča da je dosta glumaca otkazalo svoj dolazak.

Rastko Janković Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

– Istina je da se mnogo snima, da je vreme godišnjih odmora, da neki zbog toga neće doći. Selekcija filmova je odlična, publika će biti zadovoljna. Sve je kako treba i jedva čekamo otvaranje. Festival je najvažniji i doći će mnogo glumaca, što je i normalno jer je on posvećen njima, u igri su za nagrade, i što bi bojkotovali ono što su ostvarili. Voleo bih i u budućnosti da na festivalu imamo dobre filmove, da glumci dolaze, kao i kolege iz inostranstva – kaže Rastko Janković, ali ne želi da otkrije imena glumaca koje će publika uživo videti.

Senka bačena na ovaj festival, koji je decenijama poznat po dobroj atmosferi, dogodila se pre dve godine kada je izbio skandal. Došlo je do tuče između Dragana Bjelogrlića i Predraga Gage Antonijevića u hotelu „Ambasador“, a sudski postupak se još uvek vodi u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Bjelogrlić je tada bio gost kao reditelj filma “Toma” koji je otvorio festival i kao glumac naslovne uloge u “Nečistoj krvi” Milutina Petrovića.

Na Filmskim susretima će biti dodeljene nagrade – Gran pri „Naisa” za najbolje glumačko ostvarenje u srpskom igranom filmu između dva festivala, „Car Konstantin” i „Carica Teodora” za najbolju mušku, odnosno za najbolju žensku ulogu, povelje za izuzetnu žensku i mušku ulogu, nagrade za žensku i mušku epizodnu, kao i za najbolje debitantsko ostvarenje.

A koji će glumci doći u Niš i kakva je budućnost festivala, saznaće se uskoro.

Bonus video: Ekipa filma „Čuvari formule“ na Sarajevo Film Festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar