Eli Sulejmani na otvaranju Sarajevo film festivala foto Obala art centar

Najveći filmski festival u regionu, onaj u Sarajevu svečano je otvoren večeras gala ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo i svetskom premijerom novog filma bosanskohercegovačkog reditelja Danisa Tanovića "Nakon ljeta". A veliki rođendan slavi ovih dana Sarajevo film festival - 30!

I kao i svakog avgusta Sarajevo je danima unazad tresla predfestivalska groznica. A danas, samo nekoliko sati pred svečani start Sarajevo film festivala najužim gradskim jezgrom nije moglo da se prođe. Svuda bilbordi, plakati kojima se reklamira festival, uličice oko Pozorišnog trga Suzan Zontag okićene zastavicama, a gotovo da nema svetskog jezika kojeg niste mogli da čujete…

Neki su došli u Sarajevo da predstavljaju filmove, drugi da pokušaju da razviju projekte, treći da razmene iskustva s kolegama iz celog sveta. Od medijskih ekipa ne može da se živi, i nisu ovde samo regionalni mediji, već i oni iz Evrope, pa sve do novinara „Njujorkera“, „Varajetija“, „Njujork tajmsa“…

Centar Sarajeva pred početak Sarajevo film festivala Foto Obala art centar

A tu je, naravno, i ona „obična raja“ zbog koje je pre 30 godina i napravljen festival. Iako je u Sarajevu tokom popodnevnih časova bila užasna vrućina, da bi onda nebo „zapretilo“ rominjanjem kišice – nije to sprečilo brojne poštovaoce Sarajevo film festivala da se, uparađeni, šetaju uličicama ko Narodno pozorišta ili se, pre svih, „nacrtaju“ kraj crvenog tepiha kako bi se fotkali, ili ovekovečili brojne zvanice. A bilo ih je podosta…

Otvaranje Sarajevo film festivala, Sarajevo Film Festival
Jasmila Žbanić Foto: Jelena Koprivica/Nova.rs

Crvenim tepihom je prošetao žiri Takmičarskog programa, koji je predvodila slavna glumica Numi Rapas, dok je predsednik žirija Pol Šreder ovu „dužnost“ preskočio. Bili su tu i rediteljka Jasmila Žbanić, pa srpski sineasta Srdan Golubović, ovoga puta u ulozi koproducenta filma „Nakon ljeta“ i ekipa ovog ostvarenja, predvođena rediteljem Danisom Tanovićem.

Otvaranje Sarajevo film festivala, Sarajevo Film Festival
Ekipa filma Nakon ljeta Foto: Jelena Koprivica/Nova.rs

I Tanović je izazvao najveću pažnju, kako obične raje, od koje su se mogli čuti komentari tipa: „Pa, bolan, ovo ti je haos“, tako i medijskih poslenika na crvenom tepihu, ali i glumci Uliks Fehmiu, Anja Matković, Goran Navojec…

Otvaranje Sarajevo film festivala, Sarajevo Film Festival
Ekipa filma Nakon ljeta Foto: Jelena Koprivica/Nova.rs

Nakon defilea crvenim tepihom dobrodošlicu na Sarajevo film festival publici i zvanicama u prepunom Narodnom pozorištu, u kom nije moglo da se diše od toplote, pa su se neki bezuspešno hladili lepezama, poželeo je direktor Jovan Marjanović. Ova, kako je naglasio, jubilarna godina obeležava njihovu posvećenost filmovima ali i posvećenost publici. Takođe i njihovu posvećenost da služe kao platforma za regionalnu kinematografiju.

– Ovaj svet nije onakav kakvim smo ga zamišljali kad je počinjao festival. Ali dijalog kroz umetnost je neophodan ako želimo da mir prevlada. Da gradimo mostove – to je misija festivala od početka. Hvala što se radujete s nama. Proslavimo i ove godine čaroliju filma u Sarajevu – poručio je direktor festivala Jovan Marjanović.

Ko je dobio još jedno srce

Potom je prvu od šest počasnih nagrada, onih koje nose naziv Počasno srce Sarajeva uručio filmskom stvaraocu Eliju Sulejmaniju, jer su njegova ostvarenja „svedočanstvo briljantnosti“. Dodirnuo je Sulejmani, kako je naglasio Marjanović, naše živote i otvorio nam nove perspektive.

A laureat Počasnog srca, palestinski sineasta je, izašavši na scenu propraćen burnim aplauzom prisutnih u teatru, istakao da već ima srce veličine S, a da mu je ovo priznanje samo uvećalo srce:

– Čim se vratim kući uradiću transplantaciju srca, dodati ovo sarajevsko da mi bude još veće. Nama je potrebno Srce Sarajeva sa svim onim što se dešava širom sveta. Neophodno je da delimo ljubav. Važno je dati moć kinematografiji kako bi učinila ovaj svet boljim mestom. Vrlo sam emotivan, i zato, ne zamerite mi, ali moram da odem sa scene – kazao je vidno uzbuđen Sulejmani, da bi potom na scenu Narodnog pozorišta izašla Elma Tataragić, selektorka takmičarskog programa Sarajevo film festivala.

Koji filmovi se takmiče za nagrade

Predstavljajući program koji je do 23. avgusta pred publikom najavila je da će se čak 53 filma takmičiti za nagrade Srce Sarajeva, dok će tri biti prikazana van konkurencije. Na „meniju“ Sarajeva su čak 134 regionalna ostvarenja, što je najbolje svedočanstvo da je ovaj festival „najvažnija platforma za sve one koji se u ovoj regiji bave audiovizuelnim stvaralaštvom“.

Otvaranje Sarajevo film festivala, Sarajevo Film Festival
Foto: Jelena Koprivica/Nova.rs

– U konkurenciji za kratki film je 12 regionalnih ostvarenja, s tri svetske i dve međunarodne premijere. U Dokumentarnom programu takmiči se 19 filmova s osam svetskih premijera. Studentski film donosi 15 filmova koji se takmiče za Srce Sarajeva. Takmičarski program otvaramo sutra sa slovenačkim ostvarenjem „Obiteljska terapija“, potom s Berlinskog festivala stiže „Velika sedmica“, regionalnu premijeru imaće grčki „Arkadija“, „Sveti elektricitet“ opet regionalnu posle Lokarna, naslov „Selo pokraj raja“ bio je u Kanu, kao i film iz Ukrajine „Redakcija“, pa slede „Tri kilometra“. Svetsku premijeru imaće film iz Srbije „Među bogovima“ Vuka Ršumovića, a izuzetna nam je čast što ćemo imati prvi priliku da vidimo drugo rediteljsko ostvarenje Mirjane Karanović, u kom igra i glavnu ulogu „Majka Mara“ – istakla je Tataragić, poželevši svima da uživaju u filmovima.

Srećan rođendan svima nama

A reditelj čijem je filmu „Nakon ljeta“ pripala čast da otvori 30. Sarajevo film festival Danis Tanović poklonio se, uz glumce Gorana Navojeca i Uliksa Fehmiua, publici i priznao da, iako je planirao da održi pogolem govor, ipak je „skratio stvar“:

– Srećan rođendan svima nama, jer je ovo naš festival. Nadam se da ćete uživati u filmu koji smo snimili prošle godine. I ako budete uživali onoliko koliko i mi dok smo ga snimali, uživaćete mnogo!

Otvaranje Sarajevo film festivala, Sarajevo Film Festival
Ekipa filma Nakon ljeta Foto: Jelena Koprivica/Nova.rs

A onda se većina publike sjatila na najveći bioskop na otvorenom u Sarajevu, onaj Ljetno kino Koka- kola, gde je prikazano najnovije Tanovićevo ostvarenje, u kojem zaplet počinje kad mlada Zagrepčanka, vanbračna kćer bogatuna dolazi na ostrvo i upušta se u aferu s oženjenim britanskim piscem, kojeg „trese“ kriza srednjih godina. I ubrzo njihova morska avantura pretvara se, ne samo u zabranjenu ljubav, koja se kosi s porodičnim vrednostima, već i otvara pitanje potrage za identitetom. Na sve to u ovoj crnoj komediji čak i stado krava konzumiraju opojne supstance…

Sarajevo film festival je svečano i zvanično otvoren, a narednih nedelju dana glavni grad BiH pohodiće brojne regionalne, ali i svetske zvezde, od Aleksandra Pejna, preko Džona Tortura do Meg Rajan!

Bonus video: Sarajevo film festival

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare