FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Pod sloganom "Osvajanje slobode", večeras se otvara 36. Festival "Grad teatar" Budva, koji će trajati do 21. avgusta na lokacijama u Starom gradu - sceni između crkava, Trgu pjesnika i u Crkvi Santa Marija, kao i u amfiteatru manastira Stanjevići i na platou na rtu Zavala.

Festival će otvoriti najnovija predstava Narodnog pozorišta u Beogradu “Rat i mir”, nastala prema čuvenom romanu L. N.Tolstoja, u dramatizaciji Fedora Šilija, i u režiji Borisa Liješevića kojem će biti dodeljena prestižna nagrada „Grad teatar“ za 2019/2020. godinu.

Boris Liješević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs
Boris Liješević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Boris Liješević je reditelj koji, ne samo što je u umetničkom smislu ponikao i inicijalno se formirao na festivalu Grad teatar, već su njegove predstave tokom poslednje dve decenije ostavile snažan trag u ukupnom razvoju ove manifesticije. Bilo da se radilo o predstavama koje su gostovale iz teatara Zagreba, Beograda, Sarajeva, Novog Sada, bilo da je reč o onima iz domaće produkcije, kao što je „Očevi su gradili“ Crnogorskog narodnog pozorišta i „Čuvari tvog poštenja“ Gradskog pozorišta iz Podgorice. Liješević je odavno postao miljenik i ponos ovdašnje publike – rekla je za Nova.rs Milena Lubarda Marojević, direktorka ovog festivala.

Podseća da je za sam festival režirao tri predstave, a žiri za dodelu nagrade „Grad teatar“ posebno je imao u vidu njegovu režiju „Upotreba čoveka“.

– Ona je i na mnogo širem prostoru od našeg pobrala brojne nagrade, priznanja, a što je najvažnije poštovanje i ljubav publike koja ne jenjava. Dogodilo se tako da je baš uoči ovogodišnjeg 36. Festivala Grad teatar na kojem je svakako bilo planirano da Liješeviću bude uručena nagrada, pred publiku izašla još jedna njegova izuzetna predstava „Rat i mir“ Narodnog pozorišta u Beogradu. Tako su se ove godine sve te okolnosti poklopile, i šta bi bilo prirodnije nego da upravo ta predstava otvori naš ovogodišnji festival – istakla je Lubarda Marojević.

Boris Liješević je dvadeset šesti dobitnik ovoga prestižnog priznanja a njegova predstava „Rat i mir“ biće odigrana i 8. jula. U okviru dramskog programa biće premijerno prikazana nova, 77. po redu, festivalska koprodukcija, 77. po redu, a reč je o Šekspirovoj tragediji “Magbet” u režiji Nikite Milivojevića koju su zajednički uradili “Grad teatar” Budva, Srpsko narodno pozorište, Beogradsko dramsko pozorište, ITAKA Art centra iz Inđije i Ujvideki Sinhaz (Novosadsko pozoriše).

Premijera predstave
Premijera predstave „Cement Beograd“ Foto:TANJUG/ TANJA VALIC

Beogradsko dramsko pozorište gostuje sa predstavama „Zaljubljeni Šekspir“, inscenacija istoimenog scenarija Marka Normana i Toma Stoparda po adaptaciji Li Hola u režiji Ane Tomović i komadom “Cement Beograd”, nastala po tekstu i u dramatizaciji Milana Ramšaka Markovića, inspirisanim dramom Hajnera Milera u režiji Sebastijana Horvata.

Na programu je su i „Ibi the Great“ Narodnog pozorišta iz Sombora, autorski porjekat reditelja Andraša Urbana, po drami Alfreda Žarija „Kralj Ibi“, višestruko nagrađivani “Kus petlić” Narodnog pozorišta iz Subotice po tekstu Aleksandra Popovića u režiji Milana Neškovića, i “Ko je ubio Dženis Džoplin?” Tijane Grumić u režiji Sonje Petrović u koprodukciji OPENS-a (Omladinske prestonice Evrope Novi Sad) i Srpskog narodnog pozorišta.

Iz Slovenije gostuje “Baal”, Andreja Rozmana Roze zasnovanom na istoimenom Brehtovom delu u režiji Vita Taufera u produkcija Mladinskog gledališča iz Ljubljane. Kao i Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika sa predstavom “Hamlet – evidencija zločina jedne monarhije” u režiji Livije Pandur, koja sa Tiborom Hrs Pandurom, dramaturgom predstave, potpisuje adaptaciju teksta rađenu prema dramama Bernara-Marie Koltesa i Vilijama Šekspira.

Predstava Ibi the Great Foto: Promo/Nađa Repman

Na repertoaru je i Sofoklova tragedija “Kralj Edip”, Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca u saradnji s Gradskim kazalištem lutaka Rijeka, a režiju i adaptaciju potpisuje Luciano Delprato. Publika će moći da pogleda i „Radničku cestu“ reditelja Boruta Šeparovića, prvu hrvatsku predstavu koja je zaživela u digitalnom prostoru, projekat čuvenog umetničkog centra „Montažstroj” prema motivima dramskog teksta Gregorija Burka.

U okviru pozorišnog programa su i domaći komadi “Bladi Mun” u režiji Ane Đorđević koja je specijalno za Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice napisala novu verziju svoje drame “Crna kutija”, nastale po uzoru na italijanski film “Savršeni stranci”. I “Tobelija, mimikrija” po motivima teksta „Tobelija“ crnogorskog dramskog pisca Ljubomira Đurkovića u režiji Mirjane Medojević i produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

Predstava Tartif
Predstava Tartif Foto:Screenshot/Youtube/Српско народно позориште

Od svojih produkcija, festival će ponovo prikazati „Zelenu čoju Montenegra”, urađenu sa Beogradskim dramskim i Gradskim pozorištem iz Podgorice, nastalu na osnovama dramatizacije istoimenog romana Moma Kapora i Zuka Džumhura, a u režiji Nikite Milivojevića. I Lorkine „Krvave svadbe” u režiji Igora Vuka Torbice, u koprodukciji “Grada teatra” i Srpskog narodnog pozorišta. A Igorova autorski projekat “Tartif – komično u klasičnom”, po motivima originalne Molijerove drame “Tartif” u koprodukci Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta, na programu je za finale festivala koji će, pored pozorišnih, imati brojne likovne i književne kulturne događaje.

Bonus video: Otvaranje Bitefa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar