Milan Vlajčić Foto:FoNet/Milica Vučković/Promo

Film "Bilo jednom u Srbiji", koji će sutra biti premijerno prikazan u Kombank dvorani, neće biti samo film o jednom gradu, Leskovcu "srpskom Mančesteru", koji je poznat po roštilju, dijalektu, štofovima, sapunima, lekovima i specifičnom duhu, već i sećanje na čuvene porodice čije je preduzetništvo pre jednog veka bilo inspiracija za nastanak ove priče, rekao je reditelj Peter Ristovski, a posebno mesto u njihovom ostvarenju ima nedavno preminuli filmski kritičar - Milan Vlajčić.

– Jedan lik u filmu nosi prezime Vlajčić. Kroz njega smo odali počest celoj Vlajinoj porodici. Svi oni predstavljaju industrijalce tog vremena – objasnio je na današnjoj konferenciji autor i producent Zvonimir Šimunec i dodao:

– Kada je Vlaja preminuo želeli smo da ostane posebno njegovo prezime. Cela porodica Vlajčić ima tri kraka – neki žive u inostranstvu, neki su ovde, a Vlaja je poseban krak… Velika je istorija iza te porodice. Mi smo bežali od identifikacije jer smo bili samo inspirisani događajima i ljudima. Odlučili smo se za romansiranje priče, da odamo počast svim tim velikim ljudima i porodicama. A, Vlaja definitivno ima posebno mesto…

Novinar, književnik i kritičar portala Nova.rs Milan Vlajčić preminuo je 9. februara u 83. godini u Beogradu. Vlajčić je od 1970. radio kao novinar i urednik dnevnog lista „Politika“, pisao je pozorišnu, televizijsku i radio-kritiku, a od 1985-2004. bio je stalni filmski kritičar tog lista. Od 2004-2017. bio je je filmski kritičar i kulturni komentator dnevnog lista „Blic“, a tokom poslednje dve godine, bio je kritičar portala i dnevnog lista „Nova“.

Premijera filma „Bilo jednom u Srbiji“ biće održana sutra, 9. marta u Kombank dvorani.

Bonus video: Milan Vlajčić: U petoj brzini kroz umetnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar