Milan Vlajcic
Milan Vlajčić Foto:Nebojša Babić

Odlazak Milana Vlajčića, dragog Vlaje, nenadoknadiv je gubitak za domaću kulturno-umetničku scenu i novinarstvo. Bio je čovek koji je živeo sto života – kroz filmove, knjige, muziku. Živeo je kroz njih i oni su živeli kroz njega. Sigurna sam da je greška u biografskim podacima u kojima se navodi da je imao 82 godine. Neko je nevešto permutovao cifre. Imao je 28.

Bio je u punom stvaralačkom naponu; uvek na pravom mestu u pravo vreme; aktuelan i precizan; nadahnut i iskren; znatiželjan i mudar; čovek jasne vizije kojem, gotovo nikad, nisu promicale bitne istine.

Sve što je ikada izašlo iz njegovog pera, pravo je nacionalno blago koje ostaje za generacije koje dolaze. Milan Vlajčić nije nigde otišao, on je ovde da ostane, u našem sećanju, kao dobri duh grada i jedinstveni simbol jednog boljeg sveta koji polako nestaje.

Gostujući u podkastu Nevermajnd na portalu Nova.rs, Milan Vlajčić je nadahnuto govorio o svom životnom pozivu:

„U novinarstvo sam ušao da bih se bavio kulturom. Ona je jedino i opstala. Iz moje generacije, pa i prethodnih, kada je krenuo politički lom devedesetih godina prošlog veka, svi koji su se bavili političkim i ekonomskim temama – potonuli su, jer su bili instrumentalizovani i zloupotrebljeni. U kulturi je bilo onih koji su mislili da mogu da naprave neki ćar. Oni su se prešli. Ko je hteo da ostane čestit – ostao je. Među njima sam i ja. Ko se bavi kulturom, on je u dodiru s velikim vrednostima.“

„Radoznalost je u srži samog kulturnog stvaralaštva. Neko ko mi kaže:„Ja neću više da čitam. Dosta sam čitao u životu“, sam je sebi presudio. Međutim, svako ima pravo da odgovara za svoj život“, govorio je Milan Vlajčić o svojoj velikoj strasti, knjigama.

„Novinarstvo ima moralnu odgovornost da govori o svom vremenu. Nisu svi novinari zaduženi da stave glavu na panj, ali ako je cela redakcija napravljena tako da ne postoji donji prag – nekima je to čista septička jama, a nekima je, tobož, građanski umiveno, onda, neka se ne čude što im tiraži ne prelaze deset hiljada“, rekao je Vlajčić o sunovratu novinarske profesije.

Milan Vlajčić u podcastu Nevermajnd: U petoj brzini kroz umetnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar