Foto: Ivan Dinić/Nova S, Zoran Lončarević/Nova.rs

Otišao je čovek koji je bio graditelj kulturnog Beograda, kaže za Nova.rs novinar i publicista Peca Popović reagujući na tužnu vest o iznenadnom odlasku doajena novinarstva i umetničke kritike Milana Vlajčića.

– Milan, kad je pošao, odneo je poslednji kulturni kriterijum u Beogradu – s tugom priča za Nova.rs Peca Popović o odlasku Milana Vlajčića, koji je preminuo večeras u 83. godini.

Iznenadnim odlaskom Vlajčić je svima, kako naglašava Popović, ostavio veliku poruku:

– Ne možete da se bavite kulturom ako niste moralan čovek. A Milan Vlajčić je bio čovek satkan od morala. Znao je kada treba da napusti posao ako nije mogao da ga radi moralno. To je čovek koji je svakom imponovao svojim obrazovanjem, znanjem, svojom nepotkupljivšću. Mi više nemamo takvih primera, takvih ljudi – ukazuje Popović, dodajući da sada, nažalost, samo imamo ljude koji „danas misle jedno, a sutra drugo“.

Novinar i publicista naglašava i kako je mozak Milana Vlajčića u 83. godini „radio kao da mu je bilo 28. godina“:

– Bio je najradoznaliji čovek koga je Beograd imao – nije bilo pozorišne predstave, filma, izložbe, muzike o kojoj nije znao. Pa, ja sam bio zblanut kad bi počeo da mi priča o filmovima za koje nikad pre nisam čuo. Poslednji put kad smo se videli, pričali smo o Adel. Nije postojao segment kulture koji nije poznavao. On je sve znao. Poslednji kompetentan čovek na svaku moguću temu u kulturi!

Seća se Popović kako je, kao i silne druge generacije novinara, baš zahvaljujući Vlaji (kako su Milana svi zvali, prim.aut.) došao u kuću „Politika“, u kojoj je Milan Vlajčić proveo gotovo ceo radni vek. Otuda i ove reči:

– Ko je sarađivao sa njim, imao je veliku sreću. Milan Vlajčić nije bio sebičan, naprotiv. Njegova savršenost i njegovo znanje terali su vas da budete bolji. Gurao vas je napred.

I zbog svega ovoga odlazak Milana Vlajčića je, kako na kraju konstatuje Peca Popović, „naš poraz“:

– Nije bitno ko će biti na vlasti, oni su prolazni, niko ih neće pamtiti… A od nas je otišao čovek koji je bio graditelj Beograda.

Bonus video:

Milan Vlajčić u Nevermajndu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar