PLESTELIN Foto: Promo

Platforma "Stereovizija" priprema umetnički program "Plestelin" u periodu od 1. do 31. avgusta u Umetničkom prostoru U10 (Kosovke devojke 3), u Beogradu.

„Plestelin“, kao letnji program za samoorganizovanu umetničku i edukativnu razmenu, nastao je kao komentar na višegodišnje devastirajuće uslove rada u kulturi, gde su osnovni modeli sufinansiranja uskraćeni i gde prostori za umetnički rad očigledno nedostaju.

Nakon što je savremeno plesno stvaralaštvo, uz druge izvođačke forme, uskraćeno za sredstva za sufinansiranje projekata u 2023. godini od strane Ministarstva kulture, i usled neobjašnjivog nepostojanja podrške sektoru kulture i kulturnoj sceni od strane Grada Beograda u 2024. godini, još jednom je pokazano da postoji sistemska devastacija kulture na više nivoa.

Godinama se spekuliše kako će se pri nekom od fakulteta umetnosti otvoriti katedra ili odsek za savremeni ples i performativne umetnosti, ali godinama mladi i umetnici/ce odlaze da se edukuju u inostranstvu. Ni Beograd, ni Srbija uopšte, nema državnu obrazovnu instituciju koja u svom programu ima studijski odsek za podršku i učenje iz opusa savremenog plesa, kao i mnogih drugih izvođačkih umetnosti (ulični teatar, fizički teatar, savremeni cirkus, lutkarsko pozorište, teatar objekata i eksperimentalni teatar, digitalni teatar…), podsećaju organizatori.

PLESTELIN program Foto: Promo

Program, zato, ima za cilj da pokrene refleksiju modela razmene resursa (prostor, iskustvo, veštine i znanje, radovi) kroz neiscrpno eksperimentisanje i istraživanje.

Izvođačka umetnost je smeštena u prostoru galerije, te umetnici sa savremene izvođačke scene pozivaju na nastavak negovanja kolektivnih praksi, interdisciplinarnim i intersektorskim delovanjem, sa svim akterima kulturne scene.

Nakon otvorenog poziva umetnicima sa savremene izvođačke scene, obrazovan je jednomesečni raznovrstan program “Plestelina” koji obuhvata više od 25 događaja, a koji predstavljaju predloge radova više od 30 autora i autorki iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Nemačke, Rusije, Tajvana.

PLESTELIN program Foto: Promo

Program čine plesna izvođenja, performans, radionice (plesa, kolaža, angažovanog delanja), gostovanja festivala savremenog plesa, javno slušanje muzike iz savremenih plesnih predstava, promocija knjige o performans artu, pozorišne predstave, prikazivanje radova u nastajanju, zvučni i glasovni performansi, multimedijalne izložbe, otvoreni muzičko plesni džemovi, prikazivanje eksperimentalnih filmova…

PLESTELIN Foto: Promo

“Plestelin” je predložena programska inicijativa “Stereovizije” u koprodukciji sa U10, dok su podršku pružili “Stanica” Servis za savremeni ples i Kulturni centar Magacin.

Bonus video: Izložba „Kiosk sistem K 67 – Od kockice do olovke“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar